Erna Solberg måtte avbryte talen halvveis

Bergensværet skapte trøbbel for statsministeren.

Statsminister Erna Solberg ble overrasket av sterk vind og hagl da hun skulle åpne Friluftslivets år på Fløyen tirsdag.
  • Silje Dyregrov

Skyet, men ingen nedbør. Det var meldingene fra meteorologene for Bergen tirsdag formiddag. Men værgudene ville det annerledes under åpningen av Friluftslivets år på toppen av Fløyen. Midt i statsminister Erna Solbergs tale, åpnet slusene seg. Vinden og haglet ble etter hvert så heftig, at Solberg valgte å avbryte talen midt i.

— Det så bra ut, men så kom det for fullt inn, sier en lattermild Solberg etter seansen.

Les også

Da Nauy (33) våknet opp fra heroinoverdosen, var beinet borte

Turkort av sønnen

Hun er selv oppvokst mellom to av Bergens høyeste fjell, Ulriken og Fløyen, og har vært vant til å gå mye på tur i fjellet siden hun var barn. For henne er friluftsliv en måte å hente nye krefter.

— Å gå på tur gir meg balanse, ro, frisk luft og mer krefter, sier hun.

- Får du tid til det nå som du er statsminister?

STATSMINISTERSELFIE: Ordfører i Bergen (f.v), Trude Drevland, statsminister Erna Solberg, fylkesordfører i Hordaland, Tom-Christer Nilsen, og styreleder i Den Norske Turistforening, Berit Kjøll, tar en selfie på Fløyen. Til venstre Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag.

— Alle har tid til å gå på tur. Også jeg. Nå har jeg også fått turkort av sønnen min, fordi han vil ha meg med ut på tur. Det er et hefte med ti kuponger, sier Solberg.

Merking av stier

I talen sin snakket hun mye om viktigheten av at nordmenn er ute i naturen.

«Barn og unge som er tidlig ute og opplever friluftslivet, får større glede av det som voksen. De vil også føre dette videre til sine barn», sa hun.

Hun mener et av de viktigste politiske virkemidlene er merking og rydding av stier, og er spesielt opptatt av å tilrettelegge for dem som ikke går så mye på tur.

— Jeg er ikke opptatt av at Birken-deltakerne skal trene enda mer. Jeg ønsker at enda flere skal delta. Da er det utrolig bra med Turistforeningen som tilrettelegger for at nye grupper til å delta. Som funksjonshemmede, eldre og innvandrere, sier Solberg.

Takket nei til å sove ute

Friluftslivets år arrangeres for tredje gang og markeres over hele Norge tirsdag.

— Målet er å sette fokus på friluftsliv, at vi må passe på naturen vår og å få flere til å delta i uteaktiviteter, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag.

For å sette fokus på Friluftslivets år har klima- og miljøvernminister, Tine Sundtoft, utfordret alle landets ordførere til å sove ute natten mellom 13. og 14. januar. Så langt har 193 ordførere takket ja, melder arrangørene på sine nettsider. Ordfører i Bergen, Trude Drevland, er en av dem som takket nei.

— Det er ikke meg å sove ute, og det er min rett å sove inne. Så kan jeg heller bruke naturen på andre måter, sier Drevland.

Hun går tur mange ganger i uken og håper at Friluftslivets år kan inspirere flere til å komme seg ut på tur.

— Å gå på tur er den beste freden jeg har i livet. Da hviler jeg tankene, samtidig som jeg gjør noe for helsen. Jeg håper flere ser gleden av å være i naturen ved siden av helseperspektivet, sier Drevland.

Fakta/Friluftsliv:

I 2014 hadde 79 prosent av nordmenn vært på kortere fottur i skogen eller på fjellet. Mot 81 prosent i 2011. Menn er mer aktive på skiturer, lengre fotturer og alpint enn kvinner.

39 prosent har vært på en kortere skitur i skogen eller på fjellet, og 25 prosent har vært på en lengre tur med ski på beina.

Jo mer utdanning, desto større andel aktive.

Yrkesaktive og studenter er mer aktive enn arbeidsledige, uføre og pensjonister.

I 1997 var 59 prosent av befolkningen over 16 år på fisketur i løpet av ett år. I 2014 var tallet 43 prosent. Andelen som oppgir å ha vært på sopp- eller bærtur, har gått ned med 22 prosentpoeng i samme periode.

Kilde: Statistisk sentralbyrå, Levekårsundersøkelsen 2014.