Nå kan du bestige noen av Europas høyeste fjell fra din egen stue

— Vi har hatt folk som har testet dette, som har falt i gulvet når de har «stått på toppen».

EIGER: Dette bildet ble tatt på vei opp Eiger i 2014. Det er tatt i Heckmair-ruten, den mest kjente og brukte ruten på Eigers nordvegg

Drømmer du om å bestige høye topper i fjerne strøk, men sliter med å få tiden eller pengene til å strekke til? Nå kan du få muligheten likevel.

Mammut, en sveitsisk produsent av fjellsportsutstyr, har nemlig utviklet 360 graders virtuelle klatreturer fra noen av Europas høyeste fjell.

— Vi ønsket å fremstille kjente fjellturer på en helt ny måte, sier markeds- og produktsjef i Mammut Skandinavia, Øystein Halvorsen.

KAMERA: For å lage de virtuelle fjellturene, måtte det tas store mengder bilder med en spesiallaget GoPro-rigg.

VR-brilleSiden 2014 har de besteget syv av Europas høyeste fjell, samt den kjente amerikanske fjellveggen El Capitan. Med seg hadde deet spesialbygd rigg, bestående av seks GoPro-kameraer. Disse fanget inn samtlige himmelretninger. Etter at bildene ble tatt, ble de seks bildene fra hvert sted klippet sammen.

Det har resultert i åtte virtuelle fjellturer, alle er gratis å oppleve. Disse kan du enten se på din datamaskin eller gjennom deres app. Du kan også se dem gjennom en virtual reality (VR)-brille.

— Da er man virkelig i veggen, og for folk med høydeskrekk er det en interessant opplevelse. Vi har hatt folk som har testet dette, som har falt i gulvet når de har «stått på toppen» av en 500 meter høy fjellvegg og sett ned, sier Halvorsen.

Han mener de virtuelle turene passer like godt som forberedelse for dem som planlegger en tur, som for dem som av ulike grunner ikke har mulighet til å bestige toppene.

Google Street View

Ideen til dette fikk de fra Google Street View, som gir folk muligheten til å utforske og navigere i utvalgte gater ved hjelp av panoramabilder tatt på gateplan.

- Dette er gratis å bruke. Hvorfor gjør dere dette, om dere ikke tjener på det?

— Grunnideen er å gi noe tilbake til fjellsportmiljøet, samtidig som vi får en markedsføringseffekt. Samtidig bruker vi veldig mye penger på forskning og utvikling fordi folk i firmaet brenner for det. Toppsjefen i selskapet gikk selv hele turen på Mont Blanc med kamera og filmet, sier Halvorsen.

Stor oppmerksomhet

Google gir deg også samme muligheten. Der kan du blant annet klatre fjellveggen El Capitan, eller få et innblikk i hvordan det er å være på basecamp på Mount Everest.

Den nye måten å oppleve høye fjell på, har fått stor oppmerksomhet i USA. Det er omtalt i både Time, The Mirror og The Daily Mail. Det har også blitt omtalt i Norge, blant annet av utemagasinet.no.

Mammut har merket stor interesse for turene, selv om de ikke har blitt markedsført ennå. Så langt har 10.000 lastet ned appen på Android, og ca det dobbelte på IOS, og 500.000 har vært innom nettsiden om de virtuelle fjellturene.

Målet er å få på plass virtuelle turer for Norge i løpet av høsten 2016. * Følg Sprek på Facebook her!

- Kan trigge interessen

Den Norske Turistforening (DNT) tror slike virtuelle turer kan være med på å inspirere nordmenn til å dra på «virkelige» turer. De tror også det kan gi noe økt innsikt i hva som kreves for å bestige høye fjell.

— Vi heier på alle som bidrar med kunnskap og inspirasjon til tur- og naturglede. Ut fra det vi kan se i den korte reklamefilmen, ser dette primært ut til å kunne treffe de som allerede bruker fjellet aktivt, som kanskje klatrer litt og går toppturer. Slike virtuelle fjellturer kan helt klart gi næring til nye spennende turplaner – og drømmer, sier Christine Thune, kommunikasjonsrådgiver i DNT.

Hun får støtte fra Trygve Sunde Kolderup. Han er daglig leder i Hvitserk & Eventyrreiser, den største turoperatøren på aktivitetsreiser i Norge.

— Folk er nysgjerrige, eventyrlystne og reiselystne. Jeg tror dette kan være med å øke interessen og trigge eventyrlysten. Men jeg tror ikke dette vil være en erstatning for å oppleve fjellene selv, sier Kolderup.