- Slik kan en trent kvinne se ut

Godt trente jenter tar et oppgjør med fitnessidealet.

11 danske kvinner stilte opp da Morten Svane vil sette fokus på hvordan kvinner oppfatter en trent kropp og få flere til å føle seg vakre.
  • Silje Dyregrov

Mange forbinder en trent kvinnekropp med markerte muskler, six pack og lite kroppsfett. Dette ønsker danske Morten Svane å nyansere. Han er foredragsholder, forfatter og blogger.

Derfor har han laget en bildeserie med 11 kvinner, som alle trener mye, for å vise at en trent kvinnekropp ikke trenger å se ut slik.

— En trent kropp kommer i mange former. Man trenger ikke ha lav fettprosent, sixpack, definerte muskler og blodårer som vises på armene for å være godt trent. Man kan være i god form uten å ha synlige magemuskler og lite fett på kroppen, sier Svane.

Inspirert av Dove-kampanje

bildserie 2.jpg

Serien er presentert på bloggen hans og har fått navnet #fitwithoutabs. Den er inspirert av Doves «Real Beauty»-reklamekampanje fra 2004. Dove-kampanjen ble frontet av «vanlige» kvinner, med fregner, rynker, appelsinhud og mager helt uten sixpack. Målet var å sette fokus på hvordan kvinner oppfatter skjønnhet og få flere til å føle seg vakre.— Jeg ville gjøre det samme, men med referanse til fitnessbransjen. Der er det skapt et bilde av at alle som driver med fitness har lav fettprosent og sixpack. Men sannheten er at veldig få har en slik kroppsfasong. De få som har det, har det bare noen få måneder i året, og det krever utrolig mye, sier Svane.

Les også

Rachel Nordtømme på bobilturné for å få folk opp av sofaen

Kontaktet av unge jenter

Han mener at det er uheldig at media vier så mye oppmerksomhet til ekstremt muskuløse kropper med lav fettprosent. Han mener at jo mer vi eksponeres for dette og får høre at dette er idealet, desto mer mindreverdighetskomplekser får jenter. Spesielt unge jenter.

— Jeg blir stadig vekk kontaktet av unge jenter som lurer på hva de skal gjøre, og hvor lite kalorier de skal spise, for å se ut slik som kvinnene i fitnessmiljøet ser ut. Det er veldig uheldig, fordi man vet at mange unge jenter utvikler spiseforstyrrelser. Dessuten kan disse bildene gjøre det vanskeligere å starte med trening, fordi mange tenker at de uansett aldri kan leve opp til «idealet», sier han.

De 11 kvinnene i bildeserien kunne ikke gå på diett eller endre spisevaner før bildene ble tatt. Bildene ville heller ikke bli retusjert, noe som er veldig vanlig i reklame.

- Forskrudd bilde

Linnea Moos er en av kvinnene som har vært med i Svanes bildeserie.

— Jeg vil vise unge jenter at man kan være i sterk og god form, uten å gå på sinnsyke dietter. Å være godt trent er mye mer enn å ha sixpack og lite fett på kroppen, sier 21-åringen fra København.

Hun er personlig trener og student, og debuterte selv i fitnesskonkurranse i fjor. Det gjør hun aldri igjen.

— Jeg var på konkurransediett i tre måneder og gikk ned tolv kg. Etterpå opplevde jeg at det var veldig vanskelige å komme tilbake til en form der jeg så bra ut, fordi jeg hadde et forskrudd bilde av hvordan jeg burde se ut, sier Moos.

Les også

Satset i et tøft marked - har suksess med nytt treningskonsept

Vil være et forbilde

Akkurat som Svane har unge jenter bedt henne om råd til hvordan de kan få en muskuløs kropp med lite kroppsfett.

— Jeg vil være et godt forbilde for unge jenter. Da føltes det ikke rett å gi dem slike råd, sier hun.

— Hva tror du unge jenter forbinder med å være godt trent?

— At man har tydelige muskler, sixpack. Men det å være godt trent bør heller forbindes med prestasjon. Selv trener jeg mye tung styrke. For meg er det å løfte tungt, og at kroppen fungerer, det jeg forbinder med å være godt trent, sier hun.

Mange gjør opprør

Therese Mathisen har selv vært fitnessutøver, og vet hvordan det er å gå på et strengt trenings- og kostholdsprogram. For tiden jobber hun med et doktorgrad om behandling av spiseforstyrrelser. Hun har observert at flere kvinner på utsiden av det mer ekstreme treningsmiljøet, den siste tiden har gjort opprør mot kroppsfokuset ved å la seg avbilde nakne i media.

— Ikke alt har vært like heldig for å normalisere hvordan en biologisk normal kropp ser ut. En normal kropp bør ta hensyn til at det finnes to ytterpunkter, både vekt og helse. Men her får vi en bildeserie som tilsynelatende klarer å ta hensyn til begge aspekter, sier doktorgradsstipendiaten ved Norges idrettshøgskole.

VIL NYANSERE: Morten Svane.

Hun mener bildeserien til Morten Svane bedre får frem middelveien, altså det mer biologisk sunnere ideal.— De ser naturlige og sunne ut, samtidig som de tilsynelatende etterlever en sunn livsstil ved å trene regelmessig, sier Mathisen.

- Ta det som en bonus

Doktorgradsstipendiaten mener at det er viktig at jenter forbinder trening med idrettsglede og helsefordeler, ikke utelukkende figurforming og kropp.

FORBILDE: Linnea Moos (i svart) ønsker å være et godt forbilde for unge jenter. - Å være godt trent er mye mer enn å ha sixpack og lite fett på kroppen, sier Moos.

— Kropp og vekt kommer i alle former, og både figur og vekt formes gjerne gradvis som en «bieffekt» av å trene regelmessig. Ta det som en bonus, framfor en primær drivkraft, sier Mathisen.Hun savner imidlertid en ting i bildeserien:

— Bildeserien får ikke fram de litt mer fyldige, som også kan ha sunn kropp fordi de er fysisk aktive. Men som det også kom godt frem i en doktorgradsavhandling om overvekt og helse av Kjersti Karolina Danielsen ved Norges idrettshøgskole, så er det veldig få ekstremt overvektige som er særlig fysisk aktive, sier Mathisen.

Delt over 8000 ganger

Bildeserien til Morten Svane har fått stor oppmerksomhet i Danmark. Den er delt over 8000 ganger på Facebook og omtalt i media flere ganger. Reaksjonene har nesten utelukkende vært positive, forteller han.

Dansken påpeker at jentene i bildeserien ikke representerer den «rette måten» å se ut på.

— Målet er ikke å gjøre narr av verken tynne jenter eller de med sixpack. Poenget er bare å vise at en godt trent kvinne kommer i mange fasonger, sier Svane.