Lege vil slanke nordmenn med hormoner

— Spekulativt og useriøst, mener Helsetilsynet.

Lege Siri Aabel forteller om massiv pågang fra overvektige etter omtalen og boklanseringen denne uken. - Jeg har fått 50-60 e-poster, og masse telefoner, tekstmeldinger og henvendelser på Facebook. De fleste fra kvinner med et vedvarende vektproblem. De er like desperate som jeg var da jeg dro til Argentina for fem år siden, sier Aabel.

Tirsdag ble boken «Det er ikke din skyld at du er tjukk» lansert. Det er en bok om slankemetoden HCG, skrevet av den norske legen Siri Aabel.

Dro til Argentina

Aabel har selv slitt med vekten siden hun var barn. Hun forteller at metoden fikk henne ned i vekt, og har holdt vekten nede.

— Jeg hadde prøvd alt av slankekurer, utenom operasjon. Etter at jeg prøvde HCG-metoden, har livet mitt sett lyst ut , sier Aabel.

Det var den argentinske legen Daniel Belluscio som introduserte henne for metoden i Argentina for fem år siden. Han har behandlet 7000 overvektige i Argentina og Europa, og har jobbet i Sveits i 13 år der de har behandlet 14 000 pasienter med HCG-metoden.

Daniel Belluscio har brukt HCG-metoden på sine pasienter i 33 år.

— Dette har virket på alle mine overvektige pasienter som har fulgt prosedyren i metoden, hevder Belluscio.

Svikt i hjernen

Metoden tar utgangspunkt i at overvekt skyldes en svikt i hjernen, og at det er behov for å slå på en forbrenningsknapp. Det skal HCG-hormonet hjelpe med, forteller Belluscio.

De første fire ukene får man derfor tilskudd av HCG, kombinert med et daglig inntak av 500 kalorier. Dette etterfølges av tre uker med et daglig inntak på 1200 kalorier og ingen hormoner. Etter at syvukersperioden er over, kan man innta et normalt antall kalorier, men man må unngå mat med tilsatt sukker, poteter og ris. Metoden krever ingen fysisk aktivitet.

Det var TV 2 som først omtalte denne saken.

Advarsel fra Helsetilsynet

Aabel tok med seg lærdommen om slankemetoden til Norge, og begynte å behandle sine pasienter med metoden.

— Det gikk med dem som med meg. De gikk ned i fettprosent, ned i vekt, endret kroppsfasong, fikk godt humør og god energi, sier Aabel.

Men etter to år og 82 pasienter, var det stopp. I 2013 meldte et apotek fra om at Aabel skrev ut hormonet som vanligvis brukes til kvinner som er under fertilitetsbehandling. Det endte med at hun fikk advarsel fra Statens helsetilsyn, og beskjed om at hun kunne miste legelisensen om hun fortsatte å skrive ut medikamentet.

Les også

Svensken har slanket seg før monsterbakken

— Metoden er spekulativ og useriøs. Det er ingen vitenskapelig holdbar dokumentasjon for at dette har effekt på det hun hevder. Dette er et hormonmiddel som skal brukes i infertilitetsutredninger slik at kvinner skal få stimulert eggløsning og bli fertile. Produsenten har uttalt at det har ingen effekt på fettomsetning, fettfordeling, sult og appetitt, sier Jan Fredrik Andersen, direktør i Statens Helsetilsyn.

Også amerikanske helsemyndigheter har advart mot metoden.

- Kan det være farlig å ta medikamentet, selv i så små doser?

— Det kan gi magesmerter, diare og i ytterste konsekvens blodpropp, sier Andersen.

Metaanalyse

En stor metaanalyse gjort av forskere ved Institute for Research in Extramural Medicine i Nederland i 1995, viste at det ikke er noen vitenskapelige bevis for at HCG er effektivt for å behandle folk med fedme. Det gir ikke vekttap eller fettredistribusjon, reduserer ikke sult eller gir deg en følelse av velbehag, konkluderer studien med.

Aabel selv, har liten tiltro til studiene.

— Veldig mange av studiene som danner grunnlaget for metaanalysen, er elendig utført. Man kan ikke stole på resultatet når pasientene ikke har fulgt protokollen for behandling. Da ser jeg heller på Daniel Belluscios studier og resultater, sier Aabel.

17 kg på syv uker

Janneche C. Lindtner er en av dem som har prøvd metoden. Hun la på seg 30 kg etter at hun fikk barn for 20 år siden. De ble hun ikke kvitt - før hun kom på Aabels legekontor for ett år siden.

Janneche C. Lindtner har klart å holde vekten nede, etter at hun gikk ned 17 kg på HCG-kuren.

— Andre leger ga meg beskjed om spise mindre og trene mer. Men det var ikke matinntaket eller lite trening som var mitt problem. Det var åpenbart at det var noe galt hormonelt, sier hun.I løpet av de fire første ukene gikk hun ned nesten et halvt kilo om dagen. Totalt gikk hun ned 17 kg de syv ukene kuren varte.

— Det var første gang på 20 år at jeg fikk tilbake kroppen min. Det gjorde jeg uten å være ihjelsulten eller ha mindre underskudd underveis i kuren. Nå har det gått et og et halvt år, og jeg er like slank fortsatt, sier advokaten fra Bergen.

- Ulogisk

Leder av Norsk Gynekologisk Forening, Jone Trovik, har ikke hørt om metoden før vi tar den opp med henne. Hun har ingen tro på at fertilitetshormonet kan være med å gjøre deg slankere.

— HCG har egentlig som effekt å forhindre tidlig spontanabort. I graviditet har man naturlig høye verdier av HCG. Når man er gravid skal man jo faktisk legge på seg, så at et svangerskapshormon skal virke sultdempende og fremme forbrenning av fett, virker umiddelbart ulogisk. Det er da heller ingen studier så langt jeg klarer å finne som har vist at HCG har en slik «slå på forbrenningen»-funksjon, sier Trovik.

Hun viser til metaanalysen beskrevet tidligere i saken.

— Når man har prøvd å evaluere om HCG betyr noe for vektreduksjon har det ikke latt seg bekrefte. Metaanalysen av totalt 24 studier av HCG som hjelp til vektreduksjon, ga ikke holdepunkter for at HCG hadde noen effekt. Enhver diett med kun 500 kcal vil gi vekttap, sier Trovik.

- Blodproppfremmende

- Hva kan en dose med 250 enheter HCG gjøre med kroppen?

— Potensielt alvorlig bivirkning som blodpropp er anført når det gjelder HCG-dosering ved prøverørsbehandling (injeksjon på ca 6500IE). Da kan man ikke utelukke at en dose på 250IE gitt daglig i fire uker kan være blodproppfremmende, sier Trovik.

Aabel avviser at kuren kan ha bivirkninger.

— Det er helt feil. Infertile på hormonkur på 5000 enheter rett i låret som injeksjoner. Det har bivirkninger. Men dosen vi gir er 20 ganger lavere (250), og har ingen bivirkninger, mener Aabel.

Vil fortsette

Hun sier at hun ikke har skrevet ut hormonet siden advarselen fra Helsetilsynet i 2013. — Å ikke kunne hjelpe når jeg vet jeg har noe som fungerer, er utrolig frustrerende. Nå tar jeg imot pasienter og forteller om metoden, men jeg kan ikke gi ut hormonet. Jeg håper at de får det gjennom andre leger. Enhver lege kan skrive dette ut på hvit resept, sier Aabel.

Helsetilsynet misliker sterkt at Aabel vil fortsette å anbefale metoden til sine pasienter, og at hun sier at hun håper andre leger vil skrive ut medikamentet.

— Hun har fått beskjed om å endre praksis. Det innebærer også at man ikke gir pasientene forventninger om at medikamentet kan skrives ut av andre leger. Gjør hun det, kan det bli aktuelt å se på saken på nytt, for å se om hun i tilstrekkelig grad har innrettet seg til advarselen vår.