Ekspertenes treningsråd: Glem vekten og ha større fokus på livsstil

Slik kommer du deg lettest i form igjen etter sommerferien.

Glem vekten, start rolig og ha det gøy, er rådene fra treningsekspertene. Her fra en treningstime på Sats Elixia i Akersgata i Oslo tirsdag.

Juli går mot slutten og over hele landet returnerer folk fra ferie til hverdagen. De vender også tilbake til treningshverdagen og til treningssentrene.

— Etter hver ferie, merker vi pågang. Den starter nå på mandag, sier norgessjef i Sats Elixia, Bjørn Maaseide.

Det er ikke bare gamle medlemmer som kommer tilbake fra ferie. Nye medlemmer strømmer også til.

— Januar, februar, august og september er de fire mest hektiske månedene for oss. Da tar folk tak og vil komme i gang med treningen igjen, forteller Maaseide.

Trine Moholdt.

Resten av livetTrine Moholdt er forsker og postdoktor på NTNU og leder i forskningsgruppa Exercise, Cardiometabolic Health and Reproduction. Hun råder de som starter med trening til å se på det som starten på en ny livsstil.

— Det kan være lurt gå inn med tanken om at «det her skal jeg gjøre resten av livet». Da kan det være smart å starte litt forsiktig for å få det inn som en del i hverdagen. Men forsøk også å finne noe man synes er gøy å drive med, råder hun.

Les også: Vi kjøper personlig trening for rundt 400 millioner

- Hvordan bør man starte?

— Mitt inntrykk er at mange starter for å gå ned i vekt og å se bedre ut. Da bør man bare røre på seg. Mye. Men for ren helsegevinst, er en gåtur helt greit for de fleste. Helst i bakkerslik at man får opp intensiteten.Styrketrening er også bra og der holder det med egen kroppsvekt i starten, sier Moholdt.

Martin Norum.

Pass på intensitetenNår man starter på igjen med treningen, frister det å gå på med iver og lyst for å få resultater raskest mulig. Men Martin Norum, personlig trener, forfatter og foredragsholder, mener en fornuftig intensitet i starten vil hjelpe deg å holde treningen ved like.

— Det som har en tendens til å skje er at man går litt hardt ut og blir overivrig. Det er typisk når man skal starte opp igjen og vil imponere seg selv og andre. Men det er vel mer imponerende om 20 år å kunne se tilbake på jevnlig bra trening, enn å tenke tilbake på alle de gangene du startet på nytt på nok en kortvarig treningsbølge, spør Norum.

Han poengterer også at det er viktig å ha realistiske og fornuftige forventninger til egen trening, og å ikke åpne høsten med et mål om å finne en «magisk oppskrift på resultater».

— Det er ikke så mye annet å gjøre enn å faktisk ta det lange steget over «dørstokkmilen» og sette i gang. Ikke for hardt eller brutalt, men bare å sette i gang med noe. Absolutt alt er bedre enn ingenting, men dersom du har noen mål som er litt mer hårete enn snittet, holder det ikke å «bare» være i aktivitet. Da må treningen i langt større grad systematiseres.

Treningssentrene fylles opp etter ferien. Her fra Sats Elixia i Akersgata i Oslo.

Glem vektenMens pågangen og treningsiveren er stor i august og september, er det noen som sliter med å gjøre treningen permanent. Så hvordan holder man motivasjonen oppe? Begge ekspertene har følgende råd: Glem vekten og fokuser mer på livsstil.

— Hvis man utelukkende fokuserer på vekten, kan man bli unødvendig streng mot seg selv. Det øker ikke akkurat sjansen for å få til en varig endring, sier Norum.

Han foreslår heller å fokusere på mål i hverdagen.

— Ha heller fokus på ting som «jeg skal forsøke å spise mer proteinrikt til hvert måltid», «jeg skal eksperimentere og teste nye sunne oppskrifter som går raskt å lage,» og «jeg skal forsøke å ta bedre vare på meg selv fordi det er sunt for meg», sier Norum.