Jeg blir forvirret av de norske kostrådene. Hva er rett om fett? Dette svarer ernæringsfysiologen.

Mari Eskerud forstår, men er ikke nødvendigvis enig i kritikken fra leseren.

Begrens bruken av meieriprodukt med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør, er et av rådene til Helsedirektoratet.

Hver fredag vil våre Sprek-eksperter svare på spørsmål fra leserne. Lurer du på noe om trening, kosthold eller helse, kan du sende inn ditt spørsmål nederst i denne saken.

Spørsmål: De norske kostrådene går ut på å spise fem om dagen og unngå sukker og fett. Men fett finnes i flere varianter. Omega-3-fettsyrer er umettede fettsyrer som inngår i viktige betennelsesdempende stoffer, og som det er nødvendig å få tilført gjennom kosten. Viktige vitaminer som A, D, E og K bidrar til å styrke knokkelstrukturen og andre viktige funksjoner, og er kun oppløselig i fett. Ved å redusere inntaket av fett, kan vitaminmangel oppstå. Jeg synes de norske kostrådene er forvirrende. Man oppfordres til å spise mer (fet) fisk, og nøtter er bra. Hjernen er laget av fett og trenger fett. Men vi er lært opp til at fett og kolesterol er farlig. Hvorfor opplyses det ikke mer om den viktige fettsyrebalansen, en presisering av hvilket fett vi trenger og hva vi skal styre unna?

Les hele saken med abonnement