Gründere tar møtene på gåtur. - Helt essensielt for å få suksess

Gåturene har ikke bare helsemessige fordeler, viser forskning.

Disse gründerne møtes til gåturer i naturen hver mandag. Der får de luftet tanker og idéer med andre i samme situasjon, samtidig som de får mosjon og frisk luft. I front Tone Ulstein (t.v.) og Vivian Jensen.

«Går vi for suksess?», roper Tone Ulstein fra toppen av en krakk.

«Ja!», roper gjengen som står i en halvsirkel rundt henne.

Det er tidlig mandag morgen ved Tveitevannet i Bergen, og elleve gründere har byttet ut finskoene med joggesko og kontoret med naturen. De er klare for et møte litt utenom det vanlige.

Tone Ulstein.

— Når man er gründer, så sitter man mye alene på kontor. På denne måten kan de møtes og lære av hverandre, og dermed få større suksess, sier Ulstein, initiativtaker og daglig leder i Ulstein gründerforum.

- Mer uformelle og spontane

Gründerforumet, som består av 507 medlemmer fra små til mellomstore bedrifter, startet opp med de ukentlige gåmøtene i mars. Gründerne har tro på at gåturer i naturen skal gi bedre effekt enn ordinære møter på et kontor.

— Det er helt essensielt at vi møtes ute i naturen. Her snakker vi på en annen måte enn om vi er på et kontor. Vi er mer uformelle og spontane, og kommer hverandre nærere, sier Inger Bente Abbedissen, konsulent i firmaet Motivati.

Målet er vekst og utvikling, noe som også gjenspeiler slagordet deres «Vi går for suksess». Tone Ulstein er ikke redd for å sette «hårete» mål for gjengen.

— Vi vil gjøre Bergen til gründerby nummer en i Norge, sier Ulstein.

- Hvordan vil dere måle dette?

— Pr i dag finnes det ikke en måleenhet på dette. Så etter å ha lett etter statistikk og et utgangspunkt, så har vi laget en målenhet. Det er at vi skal ha større prosentvis omsetningsvekst enn alle andre gründere i Norge innen 2020, sier Ulstein.

- Vi trengte et puff

Tema på dagens gåtur, er milepæler og fremdrift. Det fikk de utlevert på starten av turen. Etter å ha diskutert temaet i ti minutter, i grupper på to og to, stopper de opp. Nå er det tid for gründernes «Speakers corner». En etter en klatrer de opp på den medbrakte krakken, og begynner å fortelle:

— Vi har doblet omsetningen, sier Henning Heimdal fra Partyhuset Lilleballong, og får applaus fra de andre.

— Lørdag åpner vi vår tredje butikk, sier Vivian Jensen, en av gründerne bak gave- og interiørbutikken Soria Moria.

Underveis på turen, trer gründerne opp på den medbrakte krakken. Her står Vivian Jensen på krakken.

Hun mener gåturene med andre gründere har vært essensiell for deres suksess.— Vi trengte et puff. Alle de kreative samtalene vi har hatt her, hjalp og inspirerte oss til å takke ja til å åpne enda en ny butikk, sier Jensen.

- Hvorfor er det bedre å gå tur i naturen enn å treffes på et kontor?

— Når du går tur i naturen, er tonen lettere og det er enklere å ta ting på sparket, sier Jensen.

Tydelig tema og oppsummeringer

Gründerforumet bestemte seg for å starte opp turene, etter å ha lest om Gjensidigestiftelsens gående møter. I samme artikkel uttalte Aktivitetsalliansen at de tror at gående møter blir normalen om ti år.

— Dette kan gjøre at folk jobber mer effektivt og at helsen blir bedre. Det er vinn-vinn for arbeidsgiver, sa Lars Erik Mørk, talsmann for Aktivitetsalliansen og ansatt i Gjensidigestiftelsen.

Erik Lerdahl er professor i kreativitet ved Norges Kreative Høyskole, og forfatter av den nypubliserte boken «Slagkraftige møter». Han mener det kan være smart med gående møter, om det gjøres på rett måte.

— Det fungerer best når man går to og to sammen, og om møtene ikke varer så lenge. Det er lurt å ha et tydelig tema for dagen, og at noen oppsummerer dialogen underveis og til slutt på turen, sier Lerdahl.

- Hvorfor er det bra med gående møter?

— Studier har vist at vi tenker mer kreativt når man går og er aktiv med kroppen. Samtidig virker naturen beroligende på oss og vi får frisk luft, sier han.

- Tenker annerledes

At vi blir mer kreative av å gå, er vist i flere studier, blant annet forskning fra Stanford University. Harvard Business Review anbefalte nyliggående møter i et av sine ledertips. Ikke bare er dette bra for helsen. Det gjør deg også mer kreativ og bedre i stand til å lytte, mener de. Samtidig unngås uønsket distraksjon, fordi mobilen stort sett holdes vekke.

Egil Martinsen tror det kan være smart av bedrifter å satse på gående møter. Han er professor ved Universitetet i Oslo og har doktorgrad på fysisk aktivitet som behandling av psykiske lidelser.

— Det sies at når kroppen beveger seg, så beveger tankene seg. Mange synes de blir mer kreative og tenker annerledes enn når de sitter. Blant annet har filosofer til alle tider gått mye. Jeg tror det er noe i dette, sier Martinsen.

Han mener det også er en annen grunn til at gående møter kan være smart.

— I tillegg til den fysiske bevegelsen, så kan selve naturopplevelsen gi oss noe, sier Martinsen.