Eksperter: - Det er for billig å trene på treningssenter

Treningssenterbransjen har tøffe økonomiske tider. Eksperter mener de tar seg for dårlig betalt.

Dorthea Hegnes (19) og Stian Bjånesøy (20) mener det ville være lite smart å sette opp prisene på trening. - Jeg har prøvd å få mange med på trening, men ingen vil. De synes det er for dyrt, sier Bjånesøy. Begge betaler 580 kroner i måneden for å trene på Sats Elixia.

I oktober ble Virke Trening sin rapport om treningssenterbransjen 2015 lagt frem. Den viste harde tider for bransjen:

  • Vekst i antall treningssenter stagnerer
  • Omsetningsveksten stagnerer
  • Marginene reduseres
  • Noen flere konkurser.

— Vi får stadig flere historier fra senter om at markedet blir tøffere og det oppleves som mettet. Mange av de nye sentrene som er registrert siste årene, er små lokale senter med begrenset tilbud, og nisjesenter av typen pilates, yoga, crossfitt osv. Veksten i fullskalasenter har vært begrenset siste årene, sier Hugo Mølmesdal.

ADM.DIR: Hugo Mølmesdal.

Han er administrerende direktør i Credicare, en av Norges største leverandører av betalings— og medlemsoppfølging for treningssenterbransjen.

Etableringsbølgen over

Virke Trening-rapporten viser at driftsmarginen for bransjen har falt fra 4,2 prosent i 2013, til 1,3 prosent i 2015. Det opprettes også færre nye treningssentre enn før - bare 38 fra 2014 til oktober 2015. Samtidig har det blitt registrert 11 konkurser per oktober i år, som er det høyeste siden 2012. * Espen gikk ned 83 kg på ett år. Les hvordan han klarte det.

Hugo Mølmesdal mener bransjen nå må gjøre to ting, for å klare seg best mulig gjennom tøffe tider. Det ene er å fokusere på innhold og kvalitet, for dermed å øke avkastningen gjennom nye produkter.Her blir rådgivning og personlig trening viktig, mener Mølmesdal.

Samtidig mener han at treningssentrene bør skru opp prisene.

— Prisene generelt for treningssentertjenester er etter min oppfatning for lave. Man får mye for pengene ved å være medlem på et treningssenter, mener han.

RÅDGIVER: Finn Erik Sjong.

— Vil betale for kvalitetHan får støtte fra Finn Erik Sjong, som drev og eide treningssenter en lang periode fra midten av 90-tallet. Nå jobber han som rådgiver i Visma Collectors AS. Sammen med Credicare, står de for 90 prosent av markedet av betalings- og medlemsoppfølging for treningssenterbransjen i Norge.

— Skal man opprettholde en viss kvalitet, og ha riktige ansatte med riktig kompetanse, så bør man kunne justere prisene litt. Generelt er prisene for lave. Hvis treningssentrene må nedbemanne fordi de ikke tør å ta seg betalt, så får de dårligere kvalitet og service, sier Sjong.

- Men tror du det er betalingsvilje for dette? Mange mener jo det er for dyrt å trene på treningssenter?

— Ja, det tror jeg. Jeg tror ikke folk bryr seg så mye om de må betale 599 kroner eller 640 kroner. Får de god kvalitet, så betaler de også, sier han.

Stian Bjånesøy (20) og Dorthea Hegnes (19).

— For dyrtPå Sats Elixia på Nesttun i Bergen møter vi Stian Bjånesøy (20) og Dorthea Hegnes (19). Vennene trener styrke denne formiddagen. De tror ikke det er smart å heve prisene.

— Da tror jeg det vil bli færre som trener. Jeg har prøvd å få mange med meg hit, men ingen vil. De synes det er for dyrt, sier Bjånesøy.

Begge betaler 580 kroner i måneden.

Tom Inge Ørner

I etasjen over venneparet, finner vi Tom Inge Ørner. For fembarnsfaren var tilgjengelighet, renhold, åpningstider og hyggelig atmosfære, de viktigste faktorene når han valgte treningssenter. Han mener folk er villige til å betale litt ekstra for trening, så lenge de får det de er ute etter.— Får du oppfylt dine forventninger, så betaler du. Da er det ikke så viktig om det koster 300, 400 eller 500 kroner. De fleste treningssentrene er uansett dyre, mener Ørner, som påpeker at alt er relativt og handler om prioriteringer.

- Kritisk lave driftsmarginer

Men hva mener treningssenterbransjen selv? Vi har snakket med noen av aktørene på markedet.

— Vi har ikke tatt stilling til eventuelle endringer av priser for 2016. Men jeg synes vi tilbyr et fantastisk produkt for 500-600 kroner i måneden, sier Bjørn Maaseide, norgessjef i Sats Elixia.

Han mener det er uforsvarlig at bransjen nå driver med 1,3 prosent inntjening.

Sats Elixia-sjef Bjørn Maaseide (til venstre) har ikke tatt stilling til om det blir høyere priser for medlemmene fremover. Her er han sammen med Olav Thorstad, administrerende direktør i Health & Fitness Nordic og Sats Elixia Norden.

— Det er kritisk lavt, og noe hele bransjen må ta konsekvensen av. For oss handler det om å øke tilfredsheten blant kundene. Det har vi jobbet knallhardt med siden april. Vi har også investert 60-80 millioner kroner dette året på renovering, oppussing og nytt utstyr på sentrene, sier Maaseide.Sats Elixia hadde et svakt 2014 og en tøff start på 2015. Men fra august til desember har de hatt en liten vekst i medlemmer.

- 50 prosent taper

Treningssenterkjeden Evo Fitness valgte å skru opp prisen fra 295 kroner til 349 kroner for to år siden. De håper at flere følger etter.

— Det er fint at trening er rimelig og dermed tilgjengelig for alle. Men det trenger ikke være så rimelig som nå. Nå taper over 50 prosent av aktørene penger. Det er et tegn på at noe ikke er optimalt, sier Henning Holm, produktdirektør i Evo Fitness.

- Vil folk betale mer for å trene på treningssenter enn i dag?

— Ja, det tror jeg virkelig. Personlig trening har økt i omsetning år etter år. Det er ingen grunn til at det ikke skal være kjøpekraft på medlemsskap, sier Holm.

De har ingen umiddelbare planer om å heve prisen ytterligere.

Beholder samme pris

Treningssenterkjeden 3T er markedsledende i Trøndelag. De forteller at de har god økonomi, og at de ikke ser noen grunn til å øke prisene.

— Vi vil heller ikke senke prisene for å hive oss på priskrigen som nå pågår mellom småaktørene. Vi ønsker å tilby produktet vårt til den prisen vi har i dag, og vi vil unngå å senke kvaliteten for å senke prisene, sier media- og kommunikasjonsansvarlig i 3T, Monica Halvorsen Berg.

Må tenke nytt

Til tross for at flere piler peker nedover, er det også optimisme i bransjen.

— Tøffere konkurranse bidrar til oppgradering og nytenkning, sier Anne Thidemann, direktør i Virke Trening.

Hun mener bransjen må utvide kundegruppen og markedet. I dag trener om lag 30 prosent av den voksne norske befolkningen på treningssenter. Thidemann mener bransjen må få flere til å begynne å trene, og gå inn i et stadig voksende marked innen forebyggende helse.

— Treningssentrene er over alt i landet. De bør i langt større grad brukes som tilbyder av fysisk aktivitet i kommunene. Det er god samfunnsøkonomi å ta i bruk eksisterende infrastruktur, sier Thidemann.