Her er ekspertens syv kostholdstips: - Effekten er kjempestor

Snowboardstjerne spiser seg til suksess med lege Berit Nordstrands mattips.

Snowboardstjernen Kjersti Buaas og forfatter og lege Berit Nordstrand er begge opptatt av et balansert kosthold for å kunne prestere på sitt beste.
  • Anne-Marit Dahl

Fire ganger har hun deltatt i OL, nå har trondheimskjøreren innledet et samarbeid med lege og forfatter Berit Nordstrand. Kjersti Buaas kjenner det godt på kroppen hvor viktig riktig kosthold er for å prestere.

For snowboardstjernen Kjersti Buaas er et balansert kosthold en viktig del av oppladningen mot til vinterens Free Ride World Tour og X-Games i Oslo.

— Jeg føler meg så mye bedre når kostholdet er balansert. Jeg kan kjøre snowboard i flere dager uten å bli sliten, sier Buaas som er hjemme i Trondheim i forbindelse med Jentecampen hun arrangerer på Vassfjellet lørdag. I slutten av januar skal hun kjøre Free Ride World Tour, og i februar venter X-Games i Oslo.

Les også

«Alle» skal bli slankere og sprekere på Facebook

Leser alltid ingrediensene

— Jeg leser alltid hva som er ingrediensene i matvarene jeg kjøper og lager det meste fra bunnen av. For meg er matlaging blitt et kreativt outlet som gjør meg glad, sier Buaas.

Hun trekker fram Berit Nordstrand som en stor inspirasjonskilde.

— Jeg liker å snakke med folk som har stor kunnskap og som tør å være litt annerledes. Jeg synes det er artig at Berit utfordrer oss i måten vi tenker på mat, sier Buaas.

Les også

Gå ned i vekt, eller tap pengene dine

Mat som får kroppen til å yte

Forfatter og lege Berit Nordstrand.

Berit Nordstrand er glad for å bidra i snowboardmiljøet gjennom Kjersti.— Kjersti er et forbilde for mange i et trendsettende miljø. Aktive utøvere må sikre seg mat som gjør kroppen i stand til å yte. Raffinerte, bearbeidede produkter trekker energi ut av kroppen, sier Nordstrand.

Spiser du riktig, kan du forvente deg både forbedrede prestasjoner og raskere restitusjon.

— Utøvere som trener i høyden, kan komme i form flere dager tidligere ved hjelp av riktig mat, sier Nordstrand. På lista over produkter du bør unngå, trekker hun fram denne:

— Styr unna oljer som er rike på omega 6, sier Nordstrand. Dette er produkter der det ofte står vegetabilsk olje på varedeklarasjonen, og det er ofte soya-, mais-, solsikke- eller druekjerneolje.

— Bytt ut raffinerte hvite kalorier som hvitt sukker, siktet hvetemel, hvit ris og pasta med næringsrike, forsiktig bearbeidede alternativ og sikre deg mer plantebasert protein, råder hun.

Syv kostholdstips

Nordstrand vil ha fokus på mat som er prestasjonsfremmende.

— Jeg er en livsnyter, sier Berit Nordstrand og legger til:

— Du skal leve livet til det fulle, ha mest mulig energi og minst mulig helseplager, sier hun og gir deg sju tips for et balansert kosthold:

1. Spis mer plantefór. Halve tallerkenen bør være fylt med en regnbue av grønnsaker.

2. Spis fett – smart fett som extra virgin olivenolje, kaldpresset rapsolje, smør, kokosfett, fett fra nøtter og avokado.

3. Spis mer fisk, både – fet og mager – og ta tilskudd av en høykvalitets fiskeolje og vitamin D.

4. Spis mindre kjøtt, og velg kjøttprodukter av bedre kvalitet.

5. Spis proteiner fra planteriket. Spis belgfrukter som erter, bønner og linser.

6. Spis frukt – drikk vann.

7. Spis probiotisk mat for god magefunksjon, det vil si mat med melkesyrebakterier som f.eks gresk yoghurt og syrnet kefir.