Isak (17): - Mange blir sjokkert over at jeg driver med pole dancing

Isak Viktorsson Arnfjørd (17) er en av få gutter i miljøet.

Mange tenker på stripping når de hører ordet pole dancing. Men visste du at pole dance, eller stangdans/pole fitness, blir stadig mer populært som en treningsform i Norge?

Isak Viktorsson Arnfjørd (17) fra Kristiansand er en av få gutter i Norge som driver med sporten. Han ble hektet etter noen prøvetimer på Elixia i høst.

— Det er en veldig krevende idrett, både fysisk og psykisk. Samtidig følger du ikke noe mønster, slik du gjør i mange andre idretter, så det gir meg mulighet til å være kreativ, sier Arnfjørd.

Arnfjørd har tidligere drevet med alt fra fotball til breakdance, men ble lei av repetisjon, lag og ballspill.

Fordommer

Men 17-åringen forteller at han møter mange fordommer når han forteller hva han driver med nå.

STANGDANS: Isak Viktorsson Arnfjørd er en av få gutter i miljøet.

— Spesielt gutter blir veldig overrasket. De tror ikke på meg. Men når jeg får snakket med dem, så synes mange det er veldig kult, sier Arnfjørd.Denne uken skrev han et blogginnlegg på Fædrelandsvennen. Målet var å få flere, spesielt gutter, til å begynne med pole dancing. Han ønsker også å få fokus på pole dance som en sport.

— Mange jeg møter har lyst til å begynne, men får ikke lov av foreldrene fordi de forbinder det med noe seksuelt. Jeg har også blitt invitert til å danse i bursdager til jenter, men det er jeg ikke spesielt interessert i. Jeg vil få frem at det er en idrett, og at det ikke er noe seksuelt med det, sier han.

- Gammeldags

Hvorfor tror du at du får så mange reaksjoner?

— Vi er vel bare litt gammeldags. Dette er veldig nytt, sier han.

- Gjør det at det er vanskelig å holde på?

— Nei. Det motiverer meg bare mye mer. Jeg har et mål om å få ut budskapet om at dette er en ordentlig idrett, sier han.

- Har du et langsiktig mål?

— Jeg har lyst til å konkurrere i NM etter hvert. Det hadde også vært kult å jobbe med dette videre. Gjerne som instruktør, eller for at det skal bli flere tilbud rundt omkring i Norge, sier Arnfjørd.

14. mars skal han delta på Ungdommens kulturmønstring (UKM) i Kristiansand.

Økende interesse

I Norge er det 300-400 aktive pole-utøvere, forteller Elise Jacobsen. Hun er nestleder i nystartede Norges polesportforbund.

— Jeg vil tippe at 10-20 av disse er menn, sier Jacobsen.

STANGDANS: - Å overkomme utfordringer og frykt, og den gleden du føler når du endelig har oppnådd ditt mål, er veldig givende. Det er helt vanvittig hvor mye du kan gjøre, så du får stadig nye mål og utfordringer. Dessuten er pole fitness utrolig bra trening for utholdenhet, styrke og kjernemuskulatur, sier Isak Viktorsson Arnfjørd.

Line Reichelt Føreland har vært en av instruktørene til Arnfjørd på pole-kursene til Elixia i Kristiansand. Hun tror grunnen til at få gutter driver med dette, er assosiasjonene de får når de hører om pole dancing.— Det er nok litt på grunn av ryktet pole har på seg. Men jeg tror at flere og flere skjønner at det ikke bare dreier seg om stripping, men at det også er en idrett, sier Føreland.

Hun håper Arnfjørd kan være med å bane vei for flere gutter i idretten.

— Isak er et forbilde. Han viser at gutter også kan gjøre det, sier Føreland.