Mobberne spilte «Nei, så tjukk du har blitt» da Carl gikk ut. Nå er han 130 kilo lettere.
Slik klarte han det, og her er hans råd til andre.
Vi kjører nordover fra Kristiansand. Forbi innsjøer, åkre, skog og noen spredte klynger med hus. En drøy time senere er vi i Evje, et lite tettsted med noen tusen innbyggere.
Dette har blitt Carl Tønnes Svanes’ (41) nye hjem. Endelig føler bergenseren seg trygg og hjemme.
– Hadde noen sagt til meg for 15 år siden at jeg skulle ha det slik jeg har det i dag, da ville jeg ikke trodd dem. Da så jeg på meg selv som et monster og ville helst ikke leve, sier Svanes.
Misbruk, vold og mobbing
Han forteller at det hele startet for mange år siden, i en barndom som inneholdt alt en barndom ikke burde: Fysisk og psykisk misbruk, mobbing og alkoholmisbruk.
Da livet var vanskelig, ble mat løsningen.
– Da jeg var ni-ti år, begynte jeg å trøstespise. Jo mer mat jeg fikk i meg, desto mer fikk jeg døyvet vonde tanker, sier Svanes.
Kilo etter kilo inntok den to meter lange kroppen. På mange måter var det godt. Han merket at når han fikk alt fokuset over på det ytre, slapp han å få folk innpå seg. Overvekten ble et skall og en beskyttelse.
«Nei, så tjukk du har blitt»
Men mannen som bare kalles «Tønnes», fikk ikke gå helt i fred. I en flyktig tilværelse med mye flytting, opplevde han mye mobbing. Han ble kalt «tønna», «feiten» og «fleskeberg», og han ble ofte spyttet på.
Han forteller også at han opplevde at Ole Ivars-sangen «Nei, så tjukk du har blitt» ble spilt da han gikk ut av huset.
– Dette førte bare til at jeg isolerte meg enda mer og spiste mer. Jeg utviklet også sterk sosial angst, sier Svanes.
240 kg
27 år gammel bodde han på Evje med sin mor. Vekten hadde passert 230 kilo. Han hadde svært få venner, var deprimert og klarte nesten ikke å bevege seg. Han hadde diabetes type 2, søvnproblemer og høyt blodtrykk.
Da tok moren til Svanes grep. Hun tok opp et lån og bestilte et opphold ved en livsstilsendringsklinikk i Ebeltoft i Danmark.
De neste månedene fikk han hjelp til å endre kostholdet og komme i aktivitet. Samtidig var han omgitt av andre i samme situasjon. På ti måneder gikk han ned utrolige 100 kilo.
– Jeg fikk et helt nytt liv. Fra å ha isolert meg i fire-fem år, fikk jeg plutselig venner og min første kjæreste, sier han.
Men gleden ble kortvarig. Da han forlot livsstilsendringsklinikken, var det ingen som fulgte ham opp, ingen som så ham. Igjen mistet han kontrollen på mat og havnet i en dyp depresjon. Et halvt år senere var 70 kilo tilbake på kroppen.
Evjeklinikken
Men da alt så mørkt ut, fikk han en forespørsel fra Evjeklinikken. Senteret hadde akkurat startet opp behandling for sykelig overvektige og trengte en som kunne gjøre rent.
Etter hvert så de at Svanes var en ressurs på andre områder også, og ga ham tilbud om å være aktivitetsveileder. Blant annet hadde han en del aerobictimer.
– Plutselig var det noen som trodde på meg. Det betydde enormt mye, sier han.
Slankeoperasjon
På samme tid ble han også tilbudt slankeoperasjon ved en annen instans. Han kunne ikke takke nei.
Etter operasjonen raste han ned i vekt. Den stoppet ikke før den tippet under 100 kilo. Men denne gangen har han ikke gått opp igjen. 12 år senere veier han fortsatt det samme – pluss og minus et par kilo.
Svanes advarer likevel mot å tro at en slankeoperasjon er en lett vei ut av vektproblemer.
– Jeg har hatt masse problemer etter operasjonen: Flere alvorlige tarmslynger, brokk i hele spisesystemet og alvorlig vitaminmangel. Mange går også opp igjen i vekt etter slike operasjoner. Så hva, når og hvor mye du spiser er viktig. Spiser jeg sukker eller søtt, blir jeg veldig dårlig eller trøtt. Hvis jeg ikke spiser hver tredje time, får jeg lavt blodsukker, sier Svanes.
– Må være tålmodig
Han jobber fortsatt ved Evjeklinikken.
– Jeg har ikke fagkompetanse, men jeg får lov til å dele mine erfaringer. Jeg har fått livet i gave, nå kan jeg hjelpe andre. Det gir mening med livet, sier Svanes.
– Hva er dine beste råd for varig vektnedgang?
– Hvis du gjør det du alltid har gjort, blir ting slik de alltid har vært. Det nytter ikke å tro eller håpe seg ned i vekt. Du må faktisk gjøre noe. De som bestemmer seg, lykkes, sier Svanes.
– Endringene må vare
Han påpeker at en livsstilsendring ikke er noe som gjelder en viss periode. Endringene du gjør, må vare resten av livet.
For ham handler det om å spise ofte og lite. Han er også bevisst på hva han legger på tallerkenen: Halvparten proteiner, som kjøtt, fisk, egg eller belgvekster, en del grønnsaker og en del karbohydrater, som poteter, ris, pasta eller korn. Han har også gjort et bevisst valg om ikke å ha bil og bruker derfor sykkel til å komme seg rundt over alt.
– Hvorfor er det så mange som ikke lykkes med å endre livsstil?
– De har ikke vært tålmodige nok. Resultatene kommer om man er tålmodig, sier han.
– Ikke gå for ofte på vekten
Han mener det kan være lurt ikke å gå for ofte på vekten. Da kan man lett bli skuffet og miste motivasjonen. Har man problemer i livet som trigger spisingen, bør man prøve å ta tak i dem. Finn en god venn eller et familiemedlem å snakke med, eller oppsøk hjelp om nødvendig, råder han.
Samtidig er det viktig å holde den dårlige samvittigheten unna.
– Hvis jeg spiste fire sjokoladeplater før, kunne jeg gi litt opp. Hvis jeg gjør det nå, tenker jeg at «OK, jeg gikk på en smell, men så er det på ‘an igjen i morgen», sier Svanes.
Han håper at hans historie kan være med å inspirere andre.
– At jeg kan dele min historie og mine erfaringer, gir alt jeg har vært gjennom en verdi. Det viser at mirakler kan skje og at alt er mulig om man bare har litt vilje, sier Svanes.