Verden

Drapene i Göteborg: – Dette var dråpen, noen må gjøre noe

GÖTEBORG (Aftenposten): Frykt og frustrasjon preger bydelen Biskopgården i Gøteborg, der to unge menn ble skutt og drept med automatvåpen onsdag kveld. – Idiotene skal ikke få fordrive oss, sier en familievenn til det yngste offeret.

  • Ørn E. Borgen (foto)
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

I stille gråt kommer de bort til inngangen til restauranten Vår Krog & Bar, der det torsdag ble en stadig større samling med blomster, minnekort og lys.

De har med seg hver sin blomsterbukett, som de legger ned ved siden av en stein der det står: Englene er med deg, Petar.

Aftenpostens Ørn Borgen (t.v.) og Tor Arne Andreassen i Göteborg

Steinen er lagt ned til minne om Petar Petrovic (20), den yngste av de to unge mennene som ved 22.30-tiden onsdag kveld ble skutt og drept av to menn som kom inn på restauranten ved Vårväderstorget i bydelen Biskopsgården i Gøteborg og skjøt vilt med automatvåpen.Les også:

Les også

Politiet jakter på drapsmenn etter skyting i Göteborg

To er døde, mens åtte andre får behandling på sykehus. Tre av dem er alvorlig skadet, den ene av dem livstruende.

Petar hadde ikke noe med gjengkriminalitet å gjøre

Spesielt drapet på Petar har vakt sterke følelser hos folk her i Biskopsgården, en bydel med 15.000 innbyggere som i flere år har vært plaget av gjengrelatert vold og skyteepisoder.

– Han skulle bare gå på kroen for å spise. Han hadde ingenting med gjengkriminaliteten å gjøre, sier en sørgende kvinne, som ikke ønsker å ha navnet sitt i avisen.

Med tårer i øynene forteller hun at hun tidligere på dagen har vært og besøkt familien til Petar.

– Ingen kan forestille seg den smerte som de opplever nå, sier hun.

– Særlig moren er helt fra seg av sorg.

Han var en herlig gutt

Kvinnen har kjent familien til Petar i mange år, helt siden hennes yngste sønn og Petar var smågutter.

– Petar var en av min sønns beste venner, og hennes mor er min venninne. Han gikk inn og ut hos oss, og jeg har kjent ham siden han var så stor, sier hun, og viser med armen at han ikke var stort mer enn én meter høy da hun ble kjent med Petar.

– Han var en herlig gutt, og hadde akkurat kommet inn på en skole i London. Det at helt uskyldige blir rammet på denne måten er helt forferdelig, sier hun.

Opplevde drap rett utenfor huset

De har kjent seg utrygge i flere år, sier hun, og forteller at to menn ble skutt og drept rett utenfor der de bor for et par år siden. Og skyteepisodene har vært mange.

– Nå må noe gjøres, dette var dråpen, sier hun.

– Jeg vil ikke at slike idioter skal fordrive oss. De skal ikke få vinne. Politiet vet godt hvem de kriminelle er. Hvorfor tar de dem ikke bare vekk, så folk kan få leve i fred.

(Saken fortsetter under bildet)

Folk er sinte og frustrerte, sier Ingrid Persson og Christer Jonasson i kommunens kriseteam, som torsdag var på plass utenfor restauranten der to mennesker ble drept.

– Nå kan vi ikke lenger gå ut om kvelden

Som mange andre som bor i denne delen av Göteborg, er hun opprinnelig fra et annet land. Men byen er ikke lenger den samme som hun kom til på slutten av 70-tallet. En eldre kvinne som står ved siden av sier at det var helt annerledes da hun kom hit på 60-tallet.

– Det var så fredelig i Sverige. Men nå kan vi ikke lenger gå ut om kvelden, sier venninnen.

Det er mange mennesker på det lille torget denne ettermiddagen. Noen som sier de er venner av dem som ble drept er meget opprørte i det Aftenposten kommer til plassen. Beskrivelser i svenske aviser av det eldste dødsofferet som et kjent gjengmedlem har satt sinnene i kok.

De sinte unge mennene forsøker bryskt å forhindre at det blir tatt bilder foran restauranten der skytingen skjedde, og noen av pressefolkene velger å forlate stedet på grunn av det de oppfatter som trusler. Først etter at et titalls politifolk kommer til roer situasjonen seg.

Folk er sinte og lei seg

På torget møter vi også flere representanter for kommunens kriseteam. De forteller at mange som tar kontakt med dem denne dagen er sinte og lei seg.

– De er oppgitt over situasjonen. De er forbannet på de kriminelle gjengene, sier Ingrid Persson i krisesstøttegruppen. – Mange sier det er kjempeleit at det blir skutt inne på en restaurant og at uskyldige blir rammet. Noen sier at de vil flytte herfra.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet har konfiskert 200 våpen i gjengmiljøet i Gøteborg i løpet av to år, sier pressetalsmann Peter Adlersson i politiet i Gøteborg.

200 våpen konfiskert i gjengmiljøet

Skytingen inne på restauranten er en av mange skyteepisoder som politiet i Göteborg knytter til gjengrelatert kriminalitet i den samme delen av byen. Et dobbeltmord for to år siden fikk politiet til å satse spesielt på å forstyrre gjengene. Det har resultert i at over 200 våpen er blitt beslaglagt, deriblant 50 automatvåpen.

– Veldig mange personer er blitt pågrepet og straffedømt. Det ble roligere i en periode, men de siste månedene har vi merket en økt uro, og så skjer altså dette, sier pressetalsmann for politiet, Peter Adlersson.

Les også:

Les også

Drapene kan ha vært «merkevarebygging»

Han beskriver en virkelighet som setter politiet på store prøver.

– Det er sikkert 100 personer som er beredt til å ta til våpen. Det er så mange at det ikke er mulig å punktmarkere alle sammen, sier han.

Nye tekniske undersøkelser

Politiet i Göteborg sier at de tror skytingen onsdag kan knyttes til et gjengoppgjør, men at de også ser på andre mulige forklaringer. Skyteepisoder i Göteborg har historisk sett vært relatert til kriminalitet, revir og narkotika. Politiet opplyste torsdag at de ikke har identifisert noen gjerningsmenn ennå.

– Ingen er pågrepet, men vi er ikke helt kunnskapsløse, og har god personkjennskap til miljøene det dreier seg om, sier talsperson Ulla Brehn i Göteborg-politiet.

Hun opplyste at det er gjennomført omfattende tekniske undersøkelser.

Kriminalteknikere utførte torsdag kveld nye undersøkelser på åstedet.

Da Aftenpostens team var på åstedet torsdag kveld, ble de vitne til at ytterligere tekniske undersøkelser ble iverksatt.

– Vi har også fått mange opplysninger fra publikum som vi etterforsker, sier Brehn.

Masker med dødningeskaller

Vitner har ifølge Aftonbladet forklart at de to gjerningsmennene hadde på seg masker med dødningeskaller på da de kom inn i restauranten.

Den ene av dem skal ha bevoktet utgangen, mens den andre skal ha skutt rundt seg. To personer ble altså drept, men 10-15 ble skadet. Åtte menn i alderen 20 til 60 fikk i går behandling på sykehus. Tre av dem er alvorlig skadet, og for den ene av disse beskrives skadene som livstruende.

Twitter: @tor_arnea

Les også

  1. Drapene i Göteborg kan handle om personlige fornærmelser

  2. To personer skutt og drept på bar i Göteborg

Les mer om

  1. Sverige