Verden

Donald Trumps pressetalsmann trekker seg

Sean Spicer sier opp som pressetalsmann for Det hvite hus etter nyansettelse. Sarah Huckabee Sanders tar over.

Sean Spicer trekker seg som pressetalsmann for Det hvite hus. Han fortsetter i jobben ut august.
  • Torgeir Mortensen
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Sean Spicer skal ha sagt opp fordi han er svært uenig i ansettelsen av Anthony Scaramucci som kommunikasjonsdirektør, skriver New York Times.

Donald Trump tilbød jobben til Scaramucci tidligere i dag. Presidenten ba Spicer om å bli, men Spicer skal ha sagt at han mente ansettelsen var en stor tabbe, skriver avisen.

– Det har vært en ære og et privilegium å tjene Donald Trump og dette fantastiske landet, skriver Spicer på Twitter, og legger til at han fortsetter i jobben ut august.

Hans oppsigelse kom plutselig og overrasket rådgivere i og utenfor Det hvite hus, ifølge kilder CNN og nyhetsbyrået AP har snakket med.

Det har ofte stormet rundt pressetalsmannen. Han har kranglet med journalister, fått kritikk for å utgi feil informasjon og i april måtte han beklage en sleivete Hitler-uttalelse. Nå sier Spicer opp seks måneder etter at han holdt sin første offisielle pressekonferanse for presidenten.

• Trump rammes av egen svarteliste. Sliter med å finne medarbeidere

Talskvinne Sarah Huckabee Sanders tar over Sean Spicers jobb.

Sanders tar over

Klokken 20.22 startet en pressekonferanse ledet av talskvinne Sarah Huckabee Sanders ved Det hvite hus. Sanders leste opp en melding fra president Trump rettet til Spicer.

– Jeg er takknemlig for jobben Sean har gjort på vegne av min administrasjon og ønsker han mer suksess i fremtiden. Bare se på hans høye seertall, lyder meldingen.

Det ble samtidig annonsert at 34-åringen Huckabee Sanders tar over Spicers jobb etter august.

Sanders er datter av tidligere guvernør og presidentkandidat Mike Huckabee. Tross sin unge alder har hun i mange år vært delaktig i valgkampene til faren, før hun i 2016 fikk jobb som seniorrådgiver i Trump-kampanjen.

Hun ble for alvor kjent under pressestormen rundt sparkingen av FBI-sjef James Comey. Siden den gang har hun både sjarmert og kjeftet på pressen.

Anthony Scaramucci var en del av overgangsteamet til Trump etter presidentvalget.

Den nye sjefen

Litt senere i pressekonferansen tok Anthony Scaramucci ordet. Han erkjenner at Spicer var i en vanskelig situasjon, avfeier at han var grunnen til at Spicer sa opp og kaller Spicer en ekte amerikansk patriot.

– Jeg elsker mannen, ønsker han lykke til videre og håper han vil tjene massevis av penger, sier den nye kommunikasjonsdirektøren.

Nyansettelsen har bakgrunn fra Wall Street og jobbet tett med Donald Trump i overgangsteamet hans etter presidentvalget. Han har hyppig forsvart presidenten på TV, har tidligere hatt sitt eget TV-show om finansnyheter og vært bidragsyter til Fox News, skriver NTB.

Langet ut mot Trump

I 2015 langet Scaramucci ut mot sin nye sjef på Fox Business Network. Han kalte Trump for en useriøs politiker og mente at han kom til å bli president for Queens bydels (hvor Trump vokste opp, journ.anm.) bølleforening. Han sa også at han ikke likte måten Trump snakket om kvinner på.

Scaramucci har studert jus ved Harvard Law School og økonomi ved Tufts University. Han startet sin karrière i Goldman Sachs, der han jobbet mellom 1989 og 1996. I det republikanske nominasjonsvalget støttet Scaramucci først guvernør Scott Walker, deretter Jeb Bush. Etter at begge hadde trukket seg, gikk han til Trump.

• Presidentens topprådgivere skuler på hverandre: Trump-leiren herjes av maktkamp og kaos

Styrer Trumps strategi

Kommunikasjonsdirektøren er den øverste stillingen i kommunikasjonsavdelingen i Det hvite hus. Det er direktøren som skal utforme presidentens kommunikasjonsstrategi.

Forgjengeren, Mike Dubke, sa opp stillingen 18. mai.

Dubke samarbeidet tett med Trumps pressetalsmann Sean Spicer. Han har for det meste operert i kulissene i kommunikasjonsarbeidet i Det hvite hus.

Både Dubke og Spicer skal ifølge amerikanske medier ha fått skarp kritikk internt for innsatsen, spesielt etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey i vår.

Spicers neste jobb?

Spekulasjonene i amerikanske medier om hvor Sean Spicer ender opp er allerede i gang.

CNN, mediehuset som svært ofte blir beskyldt for å være «fake news» av presidenten, sier til Buzzfeed at det ikke er aktuelt å ansette Spicer.

Av de andre store TV-kanalene holder Fox News døren på gløtt, mens MSNBC ikke vil uttale seg.

På spørsmål om hva fremtiden vil bringe, svarer Spicer at han er sikker på at det vil åpne seg mange muligheter, ifølge journalist Ben Terris i Washington Post.

Her er historien om USAs neste president: Helt fra barndommen var Donald Trump en bølle

Personlige fornærmelser, drøy språkbruk og skyhøy personlig selvtillit utad er ikke hverdagslig i norske politiske suksesshistorier: Derfor har amerikanerne forelsket seg i Trump

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Det hvite hus