Verden

Verdensledernes fest i Hamburg gir et ørlite håp i Ukraina

MOSKVA (Aftenposten): Etter toppmøter, gangdiplomati og middagsflørter er et håp vekket om en ny fredsprosess i Ukraina.

President Vladimir Putin fikk Trumps kone Melania Trump til bords mot slutten av G20-møtet, som russerne tolker som en stor suksess og et eksempel på at Russland er inne i varmen. Samtidig førte møtet til at det nå gjøres et nytt forsøk på å implementert Minsk-avtalen.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

For tre måneder siden så alt beksvart ut og det var ingen tegn til bevegelse. Tvert imot eskalerte kampene ved fronten og begge parter brøt våpenhvilen regelmessig med tunge våpen.

Under et møte i Det hvite hus i mars ga president Donald Trump klar beskjed til Tysklands kansler Angela Merkel:

Ukraina var Europas ansvar, sa Trump ifølge Washington Posts kilder.

Helgen viste at Trump har snudd fullstendig.

Tvert imot ser Trump-administrasjonen nå ut til å engasjere seg mer enn det Obama gjorde mot slutten av sitt presidentskap for å få Ukraina-konflikten inn i et nytt spor.

Verdenslederne avsluttet G20-toppmøtet med middag og konsert. Nå tyder mye på at toppmøtet har ført til en fornyet innsats fra både USA, Tyskland og Frankrike for å løse Ukraina-krigen. Det store spørsmålet nå er om Putin vil sørge for at de russiskstøttede opprørerne stopper sine daglige brudd på våpenhvilen.

Tre gode Ukraina-nyheter som gir litt håp

1. Et eksempel på Trumps nye interesse for å løse Ukraina-krigen, var fredagens utnevnelse av tungvekteren Kurt Volker, tidligere NATO-ambassadør og direktør i Nasjonalt sikkerhetsråd, til spesialrepresentant for Ukraina.

2. I kulissene på G20-møtet ble russerne, ukrainerne, franskmenn og tyskere enige om et nytt toppmøte om Ukraina mellom Putin, Porosjenko, Merkel og Macron allerede i sommer.

3. De ukentlige rapportene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) viser at antallet brudd på våpenhvilen har gått markert ned mens topplederne har møttes de siste dagene.

USAs utenriksminister Rex Tillerson og Ukrainas president Petro Porosjenko under møte i Kiev i helgen etter G20-toppmøtet. Intens diplomatisk aktivitet tyder på at Trump-administrasjonen nå gjør et aktivt forsøk på å få stopp på krigen i Ukraina. – Første skritt på Putin ta, sa imidlertid Tillerson, som sa at krigen var planlagt og igangsatt fra Moskva.

Trumps sendte egen mann til Kiev

Krigen som hittil har kostet over 10.000 menneskeliv viser imidlertid at dette kan snu fort. Tidligere i juni ble syv ukrainske soldater drept i løpet av kort tid.

Trumps nye mann ble igjen i Kiev for å jobbe videre med «implementering av Minsk-avtalen».

Volker har tidligere gått inn for at USA skal sende våpen til Ukraina, noe som vil være en kraftig opptrapping av det amerikanske engasjementet og et nederlag for Putin.

– Siden fyren er en hauk ønsker man dette velkommen her, sier den politiske analytikeren Konstantin Batozskij til Kyiv Post.

  • De unge mennene kom aldri hjem fra krigen. Det eneste de etterlot seg var bildene på Facebook.
USAs utenriksminister Rex Tillerson og Ukrainas president Petro Porosjenko. Etter flere måneder med svært liten utenrikspolitisk aktivitet, innledet Tillerson søndag en hektisk diplomatisk turne til Ukraina, Tyrkia, Aserbajdjan og Midtøsten. Det tolkes som om Trump-administrasjonen omsider har lagt en plan for både Ukraina og Syria.

Stoltenberg: – Veldig mye gjenstår

Dagen etter G20 dro både Trumps utenriksminister Rex Tillerson og NATO-sjef Jens Stoltenberg direkte til Kiev.

– Russland må ta de første skrittene for å de-eskalere situasjonen i østlige Ukraina, sa Tillerson, og la til at «krigen ble planlagt og startet fra Moskva».

Porosjenko fikk klare forsikringer om at både USA og NATO støtter Ukraina. Stoltenberg hadde med 350 millioner kroner i støtte tiltak, blant til nye satellitter og utstyr for å kjempe russiske dataangrep.

– Men Ukraina har en lang vei å gå, sa Stoltenberg til den ukrainske avisen Kyiv Post og sa at det ikke var gjort nok å reformere landet.

NATO-sjef Jens Stoltenberg hadde med 350 millioner kroner i støtte til NATO-møtet i Kiev søndag med Ukrainas president Petro Porosjenko. Stoltenberg lovet Ukraina full støtte, men kritiserte også Kiev for å ha gjort for lite for å bekjempe korrupsjon.

Både Stoltenberg og Tillerson understrekte at eneste løsning er å iverksette Minsk-avtalen, noe det er stor motstand mot i Kiev.

Årsaken er at dette vil innebære en viss grad av selvstyre til opprørsområdene, noe flertallet av det ukrainske parlamentet nekter.

Opprørshærens stridsvogner paraderte 9. mai på «Seiersdagen» i Donetsk. Opprørerne har i dag omtrent like mange stridsvogner som Europas største land Tyskland, noe som viser hvor store våpenforsyninger som har strømmet fra Russland.

Ifølge både Kiev og NATO står det fortsatt om lag 4000 russiske soldater i Ukraina som på russisk hold fortsatt betegnes som «frivillige», som dessuten ofte har nøkkelposisjoner i opprørshæren på tilsammen 40.000 mann.

Både våpen, materiell og penger strømmer fortsatt fra Russland til opprørshærene i Luhansk og Donetsk.

En ukrainsk soldat lader magasinene i skyttergraven i den ukrainskkontrollerte byen Avdijivka 22. mai, som er et av områdene hvor det har vært hardest kamper.
Toppmøte i møterom 14. Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin brukte mye tid på å diskutere Ukraina-krigen under deres første møte fredag. Nå skjer flere ting som kan tolkes som små lyspunkter i den fastlåste krigen.

Fredsstyrker til Ukraina?

Etter møter i Kiev mandag sa en talsmann for Ukraina at første mål nå er å få våpenhvilen tilbake på plass, trekke tilbake tungt utstyr langs fronten.

Samtidig må partene, først og fremst de russiskstøtte opprørerne, slutte å hindre OSSE-observatørene i å gjøre sitt arbeid. I april ble en OSSE-medarbeider drept og to skadet av en mine da de inspiserte opprørskontrollerte områder.

I Moskva sa utenriksminister Sergej Lavrov at Russland vil gå med på å la internasjonale fredsstyrker plasseres langs fronten, noe Ukraina har motsatt seg av frykt for at frontlinjene skal bli permanente.

Selv om Russland offisielt hevder at landet ikke er hardt rammet av sanksjonene, har sanksjonene fått betydelige følger.

For å komme raskere ut av den økonomiske krisen, trenger Russland både investeringene og teknologien som vil komme dersom sanksjonene oppheves.

Les mer om

  1. Ukraina
  2. Donald Trump