Verden

Syrisk eksilgruppe hevder at IS-lederen er drept

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder å ha mottatt «bekreftet informasjon» om at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi er drept.

De siste årene er det kommet flere meldinger om at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi er drept, og tirsdag kom det nok en slik melding. Ingen av meldingene er hittil bekreftet. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

Den syriske eksilgruppen, som drives fra London, navngir ingen kilde til opplysningen om IS-lederens død i den korte Twitter-meldingen de har lagt ut.

Overfor nyhetsbyrået AFP viser SOHRs leder Rami Abdulrahman til opplysninger fra IS-kommandanter i Syria.

– Høytstående IS-kommandanter som befinner seg i Deir al-Zor-provinsen, har overfor SOHR bekreftet at Abu Bakr al-Baghdadi, emiren i IS, er død, sier han.

– Vi fikk vite dette i dag, men vi vet ikke når eller hvordan han døde, legger han til.

Den irakske TV-stasjonen Al Sumaria meldte også tirsdag at IS-lederen var død, og viste til «en lokal kilde» i Nineveh-provinsen i Irak.

TV-stasjonens anonyme kilde viste på sin side til en angivelig kunngjøring fra IS, men den er foreløpig ikke gjengitt av SITE eller andre nettsteder som overvåker IS og andre islamistgrupper tett.

 • I 2015 skrev vi historien om al-Baghdadi: – De nakne fakta i Baghdadis biografi alene, viser en uvanlig kompetent person.
 • Ryktene om Baghdadis død har vært mange. Men møtes med skepsis.
I 2014 erklærte Baghdadi seg som «kalif Ibrahim». Da hadde Islamsk stat i Irak ekspandert til Syria og tatt navnet ISIL.

Lederen av terroristgruppen er blitt hevdet drept de siste årene, uten at det har vært korrekt. Militæret i Russland sa i midten av juni at al-Baghdadi kunne være drept i et russisk flyangrep i slutten av mai.

IS-lederen skal da ha vært til stede på et møte med rundt 30 andre IS-ledere og 300 opprørere, men det er ikke blitt bekreftet at verdens mest ettersøkte mann ble drept i angrepet.

Ryktene om at al-Baghdadi var drept, ble i juni møtt med skepsis.

Den tyrkiske avisen Yeni Safak skrev i fjor at Amaq, ofte sett på som IS’ offisielle nyhetsbyrå, meldte at Baghdadi ble drept i et amerikansk luftangrep.

The Guardian og The Daily Mail har tidligere meldt at IS-lederen er blitt kritisk skadet etter angrep.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  MENINGER
  Publisert:

  Han får det til å se latterlig lett ut. Sehr gut, Jakob.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
  FOTBALL
  Publisert:

  Følg direkte: Bodø/Glimt-Dinamo Zagreb

 5. 5