I tåregassen og gummikuleregnet spiller han nasjonalsangen på fiolin
Wuilly Arteaga er blitt et symbol for motstandere av Venezuelas president Nicolás Maduro. Lørdag ble fiolinisten skadet i protester.
Wuilly Arteaga er blitt kjent som fiolindemonstranten mot Venezuelas regjering. Lørdag ble han skadet i protester, men sendte ut en filmsnutt fra sykesengen. Foto: Privat og AP/NTB scanpix
Siden mai har Arteaga vært kjendis blant demonstrantene mot Venezuelas regjering. Da viste en video ham gråtende etter at fiolinen var ødelagt, angivelig av politiet. Arteaga hadde gjort seg bemerket ved å spille nasjonalsangen mens myndighetenes styrker kastet tåregass mot ham.
Arteaga havnet lørdag på sykehus etter voldelige sammenstøt i hovedstaden Caracas. Fra sykehuset postet den unge musikeren en video på Twitter. Med neseblod, oppsvulmede lepper og bandasjert ansikt sier han at demonstrantene ikke vil la seg stoppe av gummikuler og at han selv ville være tilbake på gatene søndag for å fortsette frihetskampen.
Bakgrunnen for uroen
Situasjonen i landet har vært preget av uro siden mars. Ifølge nyhetsbyrået AP er minst 97 er døde og flere tusener skadet i sammenstøtene. Etter at folk i årevis har strevd med økonomisk krise og hyperinflasjon som har gjort pengene verdiløse, er det særlig tre politiske saker som har utløst rabalderet:
- Landets høyesterett gjorde et forsøk på å ta siste rest av makt fra nasjonalforsamlingen – der opposisjonen er i flertall.
- Landets mest fremtredende opposisjonspolitiker, Henrique Capriles, ble forbudt å ha offentlige, politiske verv i 15 år.
- President Nicolás Maduro planlegger i sommer å sette sammen en grunnlovsgivende forsamling. Kritikerne mener dette bare er et knep for å utsette presidentvalget i 2018 og holde på makten.
Venezuela på randen av borgerkrig | Frank Rossavik
Klimaks nærmer seg i Venezuela: Blir det mer diktatur eller regimeendring? | Aslak J. Orre
Holdt egen folkeavstemning
Regjeringen planlegger å starte arbeidet med ny grunnlov om en uke, og president Maduro har sagt at dette ikke lar seg stoppe. Opposisjonen organiserte for en uke siden sin egen folkeavstemning om saken. Noe over syv millioner skal ha møtt opp og – i all hovedsak – stemt nei til grunnlovsendringer. Landet har ca. 19 millioner personer med stemmerett. Også i Norge holdt en organisasjon for venezuelanere avstemning. 416 deltok og 414 stemte imot en grunnlovsgivende forsamling, ifølge en oversikt Aftenposten har mottatt.
Opprørspoliti på motorsykler deltok i sammenstøt mellom myndighetene og demonstranter lørdag. Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters / NTB scanpix
Dommer pågrepet
I Venezuela fortsetter protestene. Fredag utpekte den opposisjonskontrollerte, men vingestekkede nasjonalforsamlingen 33 nye dommere til høyesterett. Regjeringen sier imidlertid utnevnelsene er ugyldige. En av dommerne, Angel Zerpa, er blitt anholdt. Noen tusen protesterte lørdag ved domstolen. Torsdag organiserte opposisjonen en storstreik i landet og onsdag kommende uke er det varslet en ny, landsomfattende streik.
Flere artikler
Blodig valg i Venezuela – USA overveier sanksjoner
Denne videoen spilt inn av en politimann, øker spekulasjonene om et kupp i Venezuela
Trump holder Maduro personlig ansvarlig for fengslinger
Javier mistet jobben da han ikke stemte for presidentens plan
Ny forsamling i Venezuela tilsidesetter nasjonalforsamlingen
Her hentes opposisjonsleder av sikkerhetstjenesten i Venezuela