Verden

Blodig valg i Venezuela – USA overveier sanksjoner

Minst ti mennesker er så langt offisielt bekreftet drept under det omstridte valget i Venezuela. USA overveier nå sanksjoner mot landet.

Politistyrker trekker seg tilbake fra flammene etter en eksplosjon på Altamira-torget i Caracas under sammenstøt med regjeringsfiendtlige demonstranter. søndag.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Ifølge opposisjonen i landet ble 15 personer drept i uro og opptøyer i Venezuela søndag. Blant de drepte er to tenåringer, en soldat og en lokal opposisjonsleder. En kandidat til grunnlovsforsamlingen og en ungdomsleder er blant de drepte. Myndighetene oppgir på sin side dødstallet til ti.

Opposisjon oppfordret til nye protester både mandag og onsdag mot den nye nasjonalforsamlingen president Nicolás Maduro har gitt i oppgave å skrive ut en ny grunnlov.

– Vi anerkjenner ikke denne svindelen, sa opposisjonsleder Henrique Capriles da valget gikk mot slutten.

Ifølge Reuters vurderer USA å innføre sanksjoner mot Venezuelas oljeindustri. Det kan bli kunngjort allerede mandag, opplyser en regjeringstalsmann.

– Steg mot diktatur

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, sier Venezuela er i ferd med å ta skritt mot å bli et diktatur.

– Maduros ulovlige avstemning er et steg mot et diktatur. Vi vil ikke akseptere en illegitim regjering. Det venezuelanske folket og demokratiet vil seire, skriver Haley i en tweet.

Det nasjonale valgstyret kunngjorde søndag kveld at stemmegivning utvides med minst en time. Valgkomiteens leder Sandra Oblitas hevdet det fortsatt var lange køer ved enkelte valglokaler, og at folk ventet på å bruke sin stemmerett.

Hun bemerket at det hadde vært enkelte voldshandlinger, men la til at dagen i det store og hele hadde vært veldig positiv. Opposisjonsleder Henrique Capriles sa på sin side at søndagen var preget av stemmetørke og undertrykkelse.

Fire timer etter at valglokalene åpnet, sa lederen for opposisjonen i nasjonalforsamlingen, Stalin Gonzalez, at oppmøtet var på om lag 580.000 mennesker, 3 prosent av landets stemmeberettigede.

Ifølge myndighetene deltok 41,5 prosent av de stemmeberettigede i valget, noe opposisjonen altså bestrider.

President Nicolás Maduro og kona Cilia Flores var blant de første til å avgi stemme i det omstridte valget på ny grunnlovsgivende forsamling i Venezuela søndag.

ID-flause for Maduro

Opposisjonen mener valgsystemet er rigget til fordel til Maduros sosialistparti. De betegner avstemningen som et desperat forsøk på å beholde makten i landet, og har oppfordret til massedemonstrasjoner.

Den 545 medlemmer store forsamlingen vil få makt til å oppløse den opposisjonskontrollerte kongressen, og endre på sentrale lover gjennom en reform av grunnloven. En seierssikker president avga i morgentimene søndag sin stemme i det omstridte valget.

Venezuelanske innbyggere protesterte fra andre deler av verden, blant annet i Madrid i Spania.

– Jeg er den første til å stemme her i landet. Jeg ber om Guds velsignelse, slik at folket fritt kan nyte godt av sin demokratiske rett til å stemme, sa Maduro da han avga sin stemme.

Da Maduro skannet ID-kortet sitt for å avgi stemme, ga datamaskinen følgende beskjed: «Denne personen eksisterer ikke eller så er ID-en ugyldig.» Meldingen ble fanget opp av mediene og spredte seg som ild i tørt gress, melder AFP.

ID-kortet det dreier seg om ble utstedt av Maduros regjering får å kunne kjøpe subsidiert mat og gi tilgang til offentlige tjenester.

En demonstrant går nær en haug private motorsykler som ble brent av politiet.

Protestforbud

Frem til søndag hadde demonstrantene i hovedstaden Caracas stort sett glimret med sitt fravær. Maduro innførte tidligere i uken protestforbud til over helgen, og truet med ti års fengsel for dem som bryter det.

Over 200.000 venezuelanske soldater ble utplassert rundt om i landet. Støttet av pansrede kjøretøy tok soldatene i bruk gummikuler, tåregass og sjokkgranater for å slå ned på demonstrasjoner.

Oljerike Venezuela var en gang Sør-Amerikas mest velstående nasjon, men er blitt kastet inn i en dyp sosioøkonomisk krise. Under Maduros fire år ved makten har befolkningen vært plaget av inflasjon, mangel på medisin og livsnødvendige varer, samt økt vold.

Med søndagens dødsfall har minst 120 mennesker mistet livet i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Venezuela siden april i år.

Sikkerhetsstyrker pågriper en demonstrant etter sammenstøt ved Altamira-plassen i Caracas.

Opposisjonen boikotter

Det var på forhånd ventet uro i forbindelse med det kontroversielle valget på en grunnlovsgivende forsamling. Valget ble beordret av president Nicolás Maduro til tross for flere måneder med demonstrasjoner og kraftig internasjonal kritikk.

Opposisjonen har varslet at den boikotter valget. Den mener valgsystemet er rigget til fordel til Maduros sosialistparti. De betegner valget som et desperat forsøk på å beholde makten i landet, og oppfordrer til massedemonstrasjoner.

Fredag, to dager før valget, var det sammenstøt mellom politistyrker og demonstranter som frykter presidenten vil bruke valget til å innføre et autoritært ettpartistyre.

Les også

  1. Klimaks nærmer seg i Venezuela: Blir det mer diktatur eller regimeendring? | Aslak J. Orre

  2. Maduro vil fengsle sine politiske fiender

Venter flere endringer

Kritikere sier den grunnlovsgivende forsamlingen blant annet vil gi Maduro makt til å oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015. De frykter den også vil kunne endre valgregler så Sosialistpartiet får holde på makten.

Maduro har omtalt forsamlingen som løsningen på Venezuelas politiske og økonomiske problemer, skriver AP.

Velger i Caracas venter på å avgi sin stemme.

Flores sa onsdag at forsamlingen vil sette ned en kommisjon for fred og rettferdighet, som vil sørge for at de ansvarlige for den pågående politiske uroen «betaler for det og lærer leksen sin». Diosdado Cabello, et høytstående medlem av Sosialistpartiet, sier den vil fjerne folkevalgtes immunitet mot rettsforfølgelse.

Venezuelere skal velge 545 representanter fra over 6100 kandidater. En tredjedel av representantene skal utnevnes fra fagforeningene og andre grupper i sivilsamfunnet og næringslivet.

Les mer om

  1. Venezuela
  2. Sør-Amerika