Verden

Kenya forbyr plastposer

Et nytt plastposeforbud har nå trådt i kraft i Kenya. Brudd på loven kan resultere i fire års fengsel eller opptil 300.000 kroner i bot.

Regjeringen i Kenya forklarer forbudet med at plastposer ødelegger miljøet, blokkerer kloakkrør og at posene ikke brytes ned i naturen. Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Forbudet omfatter bruk, produksjon og import av plastposer. Det gjøres unntak for plastposer som fremstilles til industrielt bruk.

Regjeringen i Kenya har forklart forbudet med at plastposer ødelegger miljøet, blokkerer kloakkrør og at posene ikke brytes ned i naturen.

Produsenter av plastposer har kritisert loven og mener den fører til nedleggelse av arbeidsplasser. Men miljøvernminister Judi Wakhungu sier forbudet vil skape nye og flere arbeidsplasser ved å produsere poser laget med miljøvennlig materiale.

Flere har innført forbud

Flere afrikanske land, blant dem Kamerun, Guinea-Bissau, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Mauritania og Malawi, har allerede innført eller kunngjort tilsvarende forbud.

FNs miljøprogram UNEP anslår at kenyanske supermarkeder alene står for utdeling av rundt 100 millioner plastposer i året.

Utgjør stor skade på miljø og helse

Plastposer utgjør stor skade på miljø og helse, mener UNEP, som viser til at plastposer tar liv av fugler, fisk og andre dyr som feilaktig spiser dem i den tro at det er mat. Plastposer ødelegger også landbruk, forurenser turiststeder og skaper grobunn for mygg, påpeker UNEP.

Verdenshavene tilføres årlig 8 millioner tonn plast. Hvis utviklingen fortsetter som den har gjort til nå, vil det innen 2050 være mer plast enn fisk i havene, ifølge UNEP.

Les også

Mesteparten av plasten havner på søppelfyllinger eller i naturen

Les også denne store gjennomgangen av plastens påvirkning av havene

Les mer om

 1. Kenya
 2. Miljøvern

Flere artikler

 1. SID
  Publisert:

  Det er ingenting som heter «engangs» i plast

 2. VERDEN
  Publisert:

  Theresa May vil forby sugerør og bomullspinner av plast

 3. VERDEN
  Publisert:

  Danmarks regjering vil forby tynne plastposer

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Dette er en av de største utfordringene mennesket har stått overfor»

 5. SID
  Publisert:

  Embla (16): – Regjeringen er 110 prosent FOR Parisavtalen, men IMOT plastforbud. Går det an å bli mer dobbeltmoralsk?

 6. VERDEN
  Publisert:

  Norge håper på nye tiltak mot plastavfall