Verden

Hovedmistenkt bak Barcelona-terroren skutt og drept

Spansk politi bekrefter at Younes Abouyaaqoub (22), mannen som er mistenkt for ha utført terroraksjonen på La Rambla i Barcelona, er skutt og drept.

Bevæpnet politi står i nærheten av Subirats, like ved stedet hvor den mistenkte 22-åringen skal ha blitt skutt og drept.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
  • NTB
Younes Abouyaaqoub har vært etterlyst av politiet i flere dager.

Politiet i Spania bekrefter at mannen som ble skutt i byen Subirats, vest for Barcelona, er Younes Abouyaaqoub.

Ifølge Catalonias regionale innenriksminister Joaquim Forn tyder alt på at det var Abouyaaqoub som kjørte varebilen, som ble brukt til å kjøre inn i folkemengden langs paradegaten La Rambla i Barcelona.

Etter fem dager på flukt fra politiet ble den mistenkte gjerningsmannen skutt under en politiaksjon i Subirats og var iført en antatt bombevest, skriver spansk politi.

Innbyggere i området mente å gjenkjenne den etterlyste 22-åringen og tilkalte politiet. Han skal ha vært iført det som så ut som et bombebelte og ha ropt Allahu Akbar (Gud er størst) rett før han ble skutt.

Lokalavisen La Vanguardia i Barcelona meldte mandag formiddag at den etterlyste mannen, mistenkt for terroraksjonen i Catalonia, var drept.

«Den mistenkte så ut til å være iført et bombebelte», meldte spansk politi på Twitter. Politiet tok i bruk en bomberobot for å komme seg nærmere den antatte gjerningsmannen fra terrorangrepet i Barcelona.

Politiet tok i bruk en bomberobot for å komme nærmere mannen som ble skutt i byen vest for Barcelona.
Store mengder politi ble tatt i bruk under operasjonen mot den hovedmistenkte etter lastebilangrepet i Barcelona.

Farlig og bevæpnet

15 mennesker ble drept og over 120 skadd i terrorangrepene i Spania, 12 da en varebil kjørte inn i menneskemengden i paradegaten La Rambla i sentrum av Barcelona torsdag. Fortsatt er ni personer kritisk skadet.

Abouyaaqoub skal ha fått mer ekstreme holdninger de siste årene.

Spansk politi gikk mandag ut med den mistenktes identitet og advarte om at Abouyaaqoub var farlig og at han kunne være bevæpnet.

Sistemann på frifot

Abouyaaqoub flyktet fra La Rambla til fots i kaoset som oppsto etter angrepet, deretter kapret han en bil. Han drepte føreren av bilen, 34 år gamle Pau Perez, med en kniv.

Politiet skjøt mot den aktuelle bilen da den kjørte gjennom en politisperring kort tid etter angrepet i Barcelona.

Spansk politi opplyser at det ikke er funnet tegn på at flere enn de 12 mistenkte var med i terrorcellen som sto bak angrepet i Barcelona sist uke.

Politisjefen i Catalonia, Josep Luis Trapero, slo mandag kveld fast at terrorcellen som antas å stå bak angrepene, er knust.

Fire personer er arrestert, de andre personene bak angrepene er enten drept av politiet eller omkommet etter en eksplosjon som trolig ble utløst da gruppen forsøkte å lage bomber.

  • Bilterror i Barcelona og Cambrils kan ha vært «plan C». Skal ha planlagt et større bombeangrep.
Spansk politi står her ved varebilen som ble brukt til å kjøre inn i folkemengden i paradegaten La Rambla i sentrum av Barcelona.

Ekstreme holdninger

Flere av medlemmene av gruppen har bakgrunn fra Marokko, og slektninger av Abouyaaqoub i Marokko hevder 22-åringen fikk mer ekstreme holdninger de siste årene. Bakgrunnen skal ha vært påvirkning fra imamen, som ble bekreftet død av spansk politi mandag ettermiddag.

Lederen for en muslimsk menighet i den spanske byen Ripoll hvor imamen har vært ansatt, hevder mannen i 40-åringen ikke ga uttrykk for ekstreme holdninger der.

– Hvis han står bak alt dette, må han ha vist ett ansikt i moskeen, og et annet utenfor, sier menighetens leder Ali Assid til radiostasjonen SER.

Mannen i 40-årene skal ha blitt fengslet for hasjsmugling i 2012. I fengselet ble han kjent med Rachid Aglif, en av mennene bak terrorangrepet i Madrid i 2004, ifølge avisen El Mundo.

191 mennesker ble drept i dette angrepet, et av de verste i Europa noensinne.

Den ytterliggående islamistgruppen Den islamske stat har påtatt seg skylden for terroraksjonen i Barcelona. Hvorvidt det har vært kontakt mellom IS og gjerningsmennene, er foreløpig ikke kjent.

Les mer om

  1. Terror
  2. Barcelona