Verden

Steinar Husby (65) og kona var 50 meter unna der varebilen pløyde inn i folkemengden på La Rambla i Barcelona

Moldemannen Steinar Husby (65) stormet ned La Rambla sammen med kona og panikkrammede mennesker etter at en varebil kjørte ned og drepte flere mennesker torrsdag ettermiddag.

– Jeg fikk frysninger da jeg forsto hva som skjedde. Vi begynte å løpe vekk fra La Rambla sammen med alle de andre menneskene, sier Steinar Husby på telefon fra Barcelona.

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

Ekteparet fra Molde hadde avtalt å møte hverandre akkurat på hjørnet av Catalunya-plassen i Barcelona, øverst på den populære avenyen La Rambla i Barcelona der den hvite varebilen pløyde inn i folkemengden torsdag ettermiddag.

Spansk politi bekrefter at det har skjedd et terrorangrepet med varebil i Barcelona. Politiet bekreftet klokken 20.20 at 13 personer er døde. 80 personer er kjørt til sykehus.

Flere av ofrene er små barn. Usladdet bildemateriale som Aftenposten har, viser at flere små barn ligger urørlig på gaten etter at varebilen meide inn i folkemengden.

To pågrepet, en drept

– Jeg satt på en benk på Catalunya-plassen og ventet på kona som var og handlet på Zara, sier Steinar Husby (65) fra Molde.

Men før han rakk å møte kona Liv Fleischer Husby (63) så han plutselig mennesker komme løpe bortover La Rambla og inn på plassen.

50 meter unna

Terrorangrep på La Rambla i Barcelona torsdag ettermiddag.

– Vi var bare 50 meter unna der det skjedde, sier Husby.

– Jeg ringte kona kl. 16.54. Da hadde det skjedd. Jeg tenkte med en gang på tilsvarende angrep i Nice og Paris, sier Husby.

Han hverken så eller hørte selve smellet da varebilen kjørte inn i folk. Men han så den panikkrammede folkemengden som styrtet nedover gaten og inn i sidegatene.

Ekteparet fant hverandre, og så la de på sprang.

– Vi fant også ut at det var best å løpe vekk. Kona og jeg løp vekk fra La Rambla sammen med folkemengden.

– Jeg fikk frysninger da jeg forsto hva som skjedde, sier han.

Den brede avenyen er populær blant turister fra hele verden, med uterestauranter, butikker, markeder og plasser.

Føreren av den hvite varebilen skal ha forlatt kjøretøyet til fots, melder El Pais.

Panikk brøt ut i Barcelona da byen ble rammet av det som blir etterforsket som et terrorangrep.

Tenkte på Nice-angrepet

Ekteparet Husby fra Molde kom seg til hotellrommet som ligger i en sidegate fra La Rambla. De er på ferie i Spania og har vært i flere spanske byer, fredag skal de videre til Nice, der en lastebil drepte over 86 personer skadet hundre i et terrorangrep den 14. juli 2016.

– Det opplevdes som to panikkreaksjoner, først hendelsen med påkjørselen, og så var det som om det skjedde noe mer slik at en stor folkemengde sprang unna.

– Vi føler oss litt oppskaket nå. Jeg tror vi blir på hotellet her i kveld, sier Steinar Husby.

Les mer om

  1. Terror
  2. Barcelona