Verden

Stoltenberg er bekymret for Nord-Korea: – Vi har ingen gode alternativer

TALLINN (Aftenposten): NATO-sjefen planlegger tur til Japan og Sør-Korea neste måned. Den norske valgkampen følger han kun med et halvt øye.

Jens Stoltenberg sier han følger litt med på stortingsvalget. For første gang siden 1970-tallet er han tilskuer til en norsk valgkamp. På bildet er han sammen med rådgiverne Randi Ness og Stein Hernes. Øystein K. Langberg

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

– Skritt for skritt utvikler Nord-Korea et våpensystem som innebærer en trussel ikke bare mot naboene, men også globalt. Det som skjer er bekymringsfullt, men det er ikke noen umiddelbar fare for at Europa blir rammet av en rakett, sier generalsekretær Jens Stoltenberg til Aftenposten.

Han er på vei tilbake fra en todagerstur til Estland der han har besøkt det som skal være NATOs «snubletråd» mot Russland. Rundt tusen soldater er på plass i hvert av de tre baltiske landene og i Polen.

– Jeg blir stadig spurt om hvilken trussel som er den største mot Europa, og svaret er at det ikke finnes noen god målestokk på dette, sier Stoltenberg.

Han peker på at terror utgjør en reell og vedvarende fare.

– Men dette er heldigvis en trussel som, med unntak av 11. september, har begrensede tap sammenlignet med konvensjonell krigføring. Og så har vi uberegnelige stater som Nord-Korea og en kjernefysisk makt som Russland som igjen er to helt andre typer trusler.

 • Russland sier de skal trene 12.700 soldater. NATO tror 100.000 er med. Nå skal russerne øve krig på alliansens dørstokk.

Stoltenberg mener alliansen klarer å håndtere alle tre. Han frykter ikke at Nord-Korea vil kreve så mye av USAs tid og krefter at de andre oppgavene blir nedprioritert og minner om at amerikanerne og mange allierte midt under den kalde krigen også førte en krig i Korea (fra 1950 til 1953).

– Det gjenstår noe før Nord-Korea har systemer som virkelig kan true oss, men vi må regne med at de er i ferd med å få det, sier Stoltenberg.

En verden av dårlige alternativer

EUs utenrikssjef Federica Mogherini kunngjorde torsdag at unionen vurderer å skjerpe sanksjonene sine mot landet. Stoltenberg sier han støtter dette arbeidet, men at det også er også er viktig å sørge for at de sanksjonene som er blitt vedtatt, faktisk gjennomføres.

– Sanksjoner er blitt forsøkt i mange år allerede med minimal suksess. Er det noen grunn til å tro at det skulle fungere nå?

– Dette er en situasjon hvor vi ikke har noen gode alternativer. Vi kan velge å gjøre ingenting. Da vil en av verdens mest uforutsigbare regimer snart ha langtrekkende raketter som kan bære atomvåpen. Vi kan akseptere militær maktbruk, men det vil gi en uoversiktlig og farlig situasjon med mange tapte menneskeliv.

Alternativ tre er å fortsette det diplomatiske og politiske presset, ifølge NATO-sjefen.

– I en verden der vi bare har krevende alternativer, er det det beste vi kan gjøre, sier Stoltenberg.

Strengere sanksjoner mot Kim Jong-un og det nordkoreanske regimet er det beste av mange dårlige alternativer, ifølge NATOs generalsekretær. KCNA via REUTERS

Eksperthjelp på rakettforsvar

På turen til Estland kunngjorde NATO-sjefen at han reiser til Japan og Sør-Korea i oktober. Han sier alliansen har mer å gi landene enn varme tanker og støtteerklæringer.

– Våre eksperter møter deres eksperter og utveksler kunnskap og erfaringer, blant annet når det gjelder rakettforsvar. Vi er nære partnere, og de bidrar blant annet i vår operasjon i Afghanistan. Nå vil vi se hva vi kan gjøre for å styrke vårt samarbeid ytterligere.

Følger «litt med» på Støre og Solberg

Det er gått tre år siden Stoltenberg tok over som generalsekretær i NATO og forlot norsk politikk. Han deltok som frivillig på sin første valgkamp i 1973 og har siden hatt en rolle i alle stortingsvalg frem til dette. Nå er han bare tilskuer.

Jens Stoltenberg sier han bruker erfaringene fra norsk politikk i arbeidet som generalsekretær i NATO. Her er han sammen med Arbeiderpartiets nåværende partileder Jonas Gahr Støre under seksårsmarkeringen for Utøya-terroren den 22. juli i år. Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg savner menneskene i norsk politikk, men nå er jeg i en helt ny situasjon som har gitt meg mulighet til å jobbe med noen av de viktigste oppgavene i vår tid. Jeg er glad for at jeg sa ja til denne jobben, sier Stoltenberg.

– Men du vet hvordan det ligger an på meningsmålingene?

– Mobilen er min viktigste informasjonskilde, og jeg følger litt med. Men dels har jeg ikke tid og dels tenker jeg at det er viktig ikke å forstyrre det jeg nå konsentrerer meg om ved å følge med og mene for mye om norsk politikk. Det overlater jeg til dem som holder på hjemme.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Jens Stoltenberg
 2. Nato
 3. Nord-Korea

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Viktig å hegne om og styrke NATO

 2. VERDEN

  Stoltenberg: Nord-Korea er en global trussel

 3. VERDEN

  Stoltenberg får fortsette som generalsekretær til 2020. - Jeg ble overrasket, sier han.

 4. VERDEN

  Stoltenberg advarer sterkt mot å ta EU og NATO for gitt: – Europa var Midtøsten.

 5. VERDEN

  Trumps kjefter og truer NATO. Likevel ruster USA kraftig opp i Europa.

 6. VERDEN

  Stoltenberg etter Trump-møte: NATO-allierte kan havne i sanksjonskonflikt. Det er urovekkende.