Verden

Her stanses de i den svenske grensekontrollen

Pulje etter pulje ble menn, kvinner og barn hentet ut av tog som var på vei fra København til Malmö i går. Noen av dem var på vei til Norge, mener politiet.

Hvert tyvende minutt kom nye tog til stasjonen Hyllie i utkanten av Malmö, og for hver ankomst hentet politiet ut åtte til ti personer. Foto: Markus Redvall

 • Mona W. Claussen
  Journalist

På første togstasjon på svensk side av Öresundsbroen står drøyt 20 betjenter fra grensepolitiet og venter i det gråsure høstværet. Straks toget fra København stopper ved perrongen, går politifolkene om bord.

De beveger seg fra vogn til vogn og ber passasjerene vise legitimasjon. Noen minutter senere har de hentet ut åtte-ti personer. Blant dem er menn, kvinner og barn som vil søke asyl i Sverige.

- Vi har også tatt hånd om noen som ikke har lovlig opphold og som sier at de ikke vil søke asyl i Sverige. De har nok sett Sverige som et transittland og vært på vei til Norge da de ble stoppet, sier grensepolitiets inspektør Jonn Lamberth til Aftenposten. Noen av disse migrantene valgte å sette seg på første tog tilbake til Danmark, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet ble purret ut i løpet av natten. Klokken 12 torsdag var de klare på Hyllie stasjon i utkanten av Malmö. Foto: Markus Redvall

Togene fra Danmark kommer hvert 20. minutt. Den drøye timen Aftenposten følger kontrollene på Hyllie stasjon mellom Öresundsbroen og Malmö sentrum torsdag ettermiddag, ankommer tre togsett. Fra hvert av dem henter politiet 8-10 personer.

Rikets sikkerhet

I Sverige er alle flyktningmottak fulle, nye migranter risikerer å måtte sove på gaten. I tillegg til de drøyt 120.000 asylsøkerne som er kommet hittil i år, innvandrer endel mennesker som ikke gir seg til kjenne for myndighetene.

Ingen vet hvem eller hvor mange disse menneskene er. Dette truer rikets sikkerhet, mener regjeringen. Dette er årsaken til at det nå bygges opp en omfattende kontrolloperasjon i Skåne og Vest-Sverige.

Hva betyr grensekontrollen for norske borgere?

Les også

Se tipsene her

Politiet ble tatt på sengen da regjeringen innkalte til pressekonferanse onsdag kveld og kunngjorde at kontrollposter skulle være på plass klokken 12 i går. De var ikke varslet på forhånd.

I løpet av natten ble det jobbet raskt, og klokken 12 i går hadde lokale politifolk tatt oppstilling ved Öresundsbroen og på togstasjonen i Hyllie i utkanten av Malmö. Fra mandag får de forsterkninger fra andre deler av landet.

Vil ikke korke igjen veiene

Foreløpig er det uklart hvor effektiv grensekontrollen kan eller bør bli. Malmö og Öresund er et travelt svensk-dansk pendlerområde.

Hver dag passerer 100.000 mennesker Sveriges grense i Skåne. Fergene Helsingør-Helsingborg ankommer hvert 20. minutt. Hvert 20. minutt ankommer også et nytt tog via Öresundsbroen, der det i tillegg passerer 25.000 biler pr. døgn.

Forsinkelser ved broen vil kunne korke igjen motorveier fra nord til sør i nabolandet Danmark. Dette er ikke en situasjon politiet ønsker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingen bilkø ved øresundsbommene to timer etter kontrollstart torsdag, bare en masse mediefolk. Foto: Markus Redvall

Politiet sier de vil begrense seg til stikkprøvekontroller og se etter folk som oppfører seg unormalt. I praksis kommer de til å gå på hudfarge, sier en anonym kilde i Malmö-politiet til Dagens Nyheter.

ID-kontroll på fergene

Til Trelleborg og Ystad ankommer ca. 25 ferger pr. døgn fra tyske Rostock, tyske Travemünde og polske Swinoujscie. Rostock-båtene alene frakter inntil 500 migranter pr. døgn.

På disse fergene regner man med at nyordningen får umiddelbar effekt. Rederiene har fått ordre om å sjekke at alle passasjerer har gyldig ID. Har de ikke det, får de ikke komme om bord.

- Ikke bra at de forsvinner

Tilbake på togstasjonen i utkanten av Malmö venter Bibbi Hansson, Anne Hedbris og Saroswati Lal på toget. De kikker seg over skulderen og ser opptoget av politifolk og migranter.

Bibbi Hansson, Anne Hedbris og Saroswati Lal venter på toget. Politiaksjonen bak dem er utrivelig, men kanskje nødvendig, mener de. Foto: Mona W. Claussen

Det er ikke noe hyggelig syn, synes de.- Samtidig er det jo ingen som liker at migranter kommer til landet uten å registrere seg. Jeg tenker særlig på enslige mindreårige asylsøkere som forsvinner, sier Bibbi Hansson.

- Ja, de som ikke har gjort noe galt, har jo ingenting å frykte, mener Saroswati Lal.

Blandet mottagelse

De siste månedene har endel endret seg i den svenske flyktningdebatten. Borgerlige aviser som tidligere støttet eller ikke var særlig opptatt av den liberale asylpolitikken, roper nå på kraftfulle grep som kan bremse tilstrømningen.

Lokalpolitikere fra hele landet gir tydelig beskjed til sine partiledere i Stockholm: Vi har ikke plass til flere.

Nylig brast det for en sosialdemokratisk lokalpolitiker i Årjäng. — Han er så dum at klokkene stopper, sa han om sitt eget partis migrasjonsminister, Morgan Johansson, da ministeren lot til å bagatellisere det lokale slitet med å skaffe lærere til nyankomne barn.

I oktober fikk statsminister Stefan Löfven til et bredt politisk forlik om visse innstramninger i asylpolitikken. Allerede dagen etter slo han fast at tiltakene ikke vil monne, mer må gjøres.

 • Stefan Löfven er ikke den eneste som sliter: Myten om den mektige Merkel står for fall
  Grensekontrollen får blandet mottagelse. Mange påpeker at kontrollene kan føre til at Sverige får flere, ikke færre, asylsøkere. Folk som kanskje hadde tenkt seg til Norge, kan bli tvunget til å søke asyl i Sverige i stedet.

— Det virker som om man har panikk, sier Emma Persson, ekspert på asylrett, til Aftonbladet. Hun mener regjeringen burde ha rådspurt jurister for å unngå grep som kan gjøre situasjonen enda mer prekær.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook

 1. Les også

  Tyskland gjeninnfører Dublin-reglene

 2. Les også

  Politiet har ikke kapasitet til fullt vakthold ved asylmottak

 3. Les også

  Så ulikt møtes flyktningene i Norge, Sverige og Danmark

1311øresundbroen.pdf

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Svensk politikk
 3. Sverige

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Politiet trodde de var inne i en positiv trend. Så skjedde drapet som ryster Sverige.

 2. VERDEN

  Tyskland sender hundrevis av flyktninger tilbake til Østerrike hver dag

 3. VERDEN

  Politilokaler i Göteborg i brann

 4. VERDEN

  Slik feirer de endt skolegang i resten av Skandinavia

 5. VERDEN

  Tømmingen av gresk flyktningleir i gang

 6. VERDEN

  Migrantleir på grensen mellom Hellas og Makedonia er tømt