Verden

- 75 barn og 26 kvinner omkommet i Gaza

Israels forsvarsminister sier angrepene vil fortsette med samme intensitet.

Palestinere bærer likene av tre smågutter til deres begravelse. Så langt er 75 barn omkommet i kampene i Gaza, ifølge Røde Kors. Foto: AP

 • Ida Halvorsen Kemp

Les mer:


Siden kamphandlingene startet i Gaza i romjulen, har 75 barn og 26 kvinner omkommet, ifølge en pressemelding fra Røde Kors. I tillegg er det 670 barn og 320 kvinner blant de 2338 menneskene som har blitt såret. Det er den palestinske Røde Halvmåneforening som melder om disse tallene. Et spesialistteam med kirurger fra Den internasjonale Røde Kors komitten (ICRC) har fått tillatelse til å dra inn til Gaza, men venter fortsatt på at grenseovergangen skal bli åpnet, ifølge pressemeldingen.

«Dette innebærer, i min bok, en humanitær krise»
Christopher Gunness, talsmann for Unrwa Rundt 160 leger, sykepleiere og ambulansefolk fra palestinsk Røde Halvmåne, og rundt 200 frivillige, skal ha jobbet døgnet rundt siden luftangrepene startet for ti dager siden. — Shifa sykehus i Gaza by melder allerede at de har behov for sterk smertestillende medisin og likposer, sier mediesjef Jon Martin Larsen i Røde Kors.

- Nærmest ubeskrivelig

Lege og professor Erik Fosse, som sammen med kollega Mads Gilbert fra Tromsø er den eneste vestlige helsearbeideren som har sluppet inn i Gaza, bekreftet søndag kveld at - Dette er nærmest ubeskrivelig. I formiddag har det vært angrep mot grønnsaksmarkedet. 80 ble skadet, og 20 døde momentant. Her på sykehuset strømmer det på med alvorlig skadede sivile. Mange av dem er barn, sa Fosse på telefonen fra hovedsykehuset, Shifa, i Gaza.

«Zionistene har legitimert drap på sine barn ved å drepe våre barn»
Hamas-lederen Mahmoud Zahar Det har ikke vært mulig for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) å distribuere nødhjelp eller medisinsk utstyr i Gaza de siste dagene. Sykehuset er overfylt av hardt skadede pasienter. I tillegg er én million mennesker uten strøm, og sykehusene må bruke strømaggregat. - Dette innebærer, i min bok, en humanitær krise, sier Christopher Gunness, talsmenn for Unrwa (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East), til BBC.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA

— Fremdeles ikke nådd våre mål

Israels forsvarsminister Ehud Barak erkjenner at den palestinske militante gruppen Hamas er hardt rammet, men insisterer på å fortsette angrepene. - Vi har fremdeles ikke nådd våre mål. Offensiven vil fortsette til fred og ro er sikret for israelske sivile, sa Barak til israelske parlamentsmedlemmer mandag, ifølge BBC News. Hamas-lederen Mahmoud Zahar på sin side, talte på Hamas' egen tv-kanal Hamas-run al-Aqsa TV. Han hyllet dem som kjemper for Hamas, og gikk langt i å antyde at de palestinske styrkene ville forsøke å ramme flere sivile. - Zionistene har legitimert drap på sine barn ved å drepe våre barn. De har legitimert drap på sitt folk over hele verden ved å drepe vårt folk, sa Zahar i kunngjøringen, ifølge nyhetsbyrået AP. Ifølge palestinske kilder har antallet døde i Gaza nå oversteget 500 personer. Fem israelere er drept i løpet av den ti dager lange militæroperasjonen.

 1. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

 2. Les også

  Familie på syv drept i nytt israelsk angrep

 3. Les også

  Barak om Gaza-offensiven: Andre ville gjort det samme

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israel: Palestinske «terrorister» mottok 2,8 milliarder kroner i fjor

 2. VERDEN

  Israelske fly angrep mål på Gazastripen

 3. VERDEN

  Åtte drept i kamper på Gaza

 4. VERDEN

  Israel får forsvarsminister som har oppfordret til å halshogging av forrædere

 5. DEBATT

  Året da Hamas sendte 1233 raketter inn i Israel

 6. VERDEN

  Fordømmer drapet på palestinsk fotograf