Verden

Israel har ikke beviser for iransk atomvåpenprogram

Israel har ingen beviser for at Iran i all hemmelighet har gjenopptatt sitt atomvåpenprogram, slik israelske ledere tidligere har hevdet.

Israelsk etterretning er derfor enige med sine amerikanske kolleger, som i en rapport i desember konkluderte med at iranerne «med høy grad av sikkerhet» stanset sitt atomvåpenprogram i 2003.

Den amerikanske etterretningsrapporten ble ikke godt mottatt i Det hvite hus, som i lengre tid har forsøkt å overbevise verden om at iranerne i hemmelighet utvikler atomvåpen.

Israels forsvarsminister Ehud Barak avfeide den amerikanske rapporten da den ble lagt fram og hevdet at det var knyttet stor usikkerhet til konklusjonene.

Barak tok feil

– Det virker som om Iran stanset sitt militære atomvåpenprogram for en periode i 2003, men etter det vi kjenner til er det trolig gjenopptatt, sa Barak.

Dette avvises nå av israelsk etterretning, som ikke har noen beviser for at iranerne fører verden bak lyset, skriver Israels største avis Yedioth Ahronoth i sin nettutgave.

Statsminister Ehud Olmert samlet i helgen utenriksminister Tzipi Livni, forsvarsminister Ehud Barak og lederne for de israelske etterretningsorganisasjonene på sitt kontor, for å diskutere Iran-spørsmålet foran president George W. Bushs besøk denne uka.

Samme informasjon

Konklusjonen ble at Israel i stor grad sitter på den samme etterretningsinformasjonen som amerikanerne, og at det derfor vil bli vanskelig å overbevise Bush om at amerikansk etterretning tar feil.

Selv om israelerne mener å sitte inne med opplysninger USA ikke har, tyder disse ikke på at iranerne har gjenopptatt sitt atomvåpenprogram, skriver Yedioth Ahronoth.

– Tilleggsinformasjonen bekrefter ikke at Teheran har gjenopptatt sine hemmelige forsøk på å utvikle atomvåpen siden 2003, skriver avisen.

Barak skal orientere Bush om israelernes syn på Iran-spørsmålet under en middag hjemme hos Olmert torsdag.

Israels forsvarsminister Ehud Barak. Foto: NASSER NURI / REUTERS

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Pompeo vil ikke si om Iran-avtalen er brutt

 2. VERDEN
  Publisert:

  Lydopptak kan ramme Netanyahu: - Inngikk hemmelig avtale med aviseier

 3. VERDEN
  Publisert:

  Slik kan Iran-konflikten gå fra småtrefninger til storkrig

 4. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Det viktigste er at Iran holder seg til avtalen

 5. VERDEN
  Publisert:

  Netanyahu anklager Iran for brudd på atomavtalen

 6. VERDEN
  Publisert:

  Mange fryktet krig mellom USA og Iran. Hvor raskt kan presteregimet skaffe seg en atombombe?