Verden

Israel varsler opptrapping av krigen

<p style="width:640px;font-size:80%;font-weight:normal;">Se video fra angrepene i natt.</p><br></br> Israelske fly har sluppet løpesedler på Gazastripen med advarsler til innbyggerne om at landets væpnede styrker planlegger å trappe opp den militære offensiven.

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder
 • Ntb

Den israelske hæren opplyser at den har sluppet løpesedler over hele Gazastripen, men at dette er ment som en «generell advarsel». Israelske soldater befinner seg 1.6 km. fra Gaza by.

I teksten varsler Israel «en ny fase i krigen mot terror», og at krigsoffensiven som til nå har kostet rundt 800 palestinere livet, vil bli trappet opp. På løpesedlene står det videre at Israel ikke jobber mot sivilbefolkningen i Gaza, men mot Hamas og terroristene. «Dere er trygge, så lenge dere følger våre ordre», oppfordrer løpesedlen.

Den israelske offensiven gikk lørdag inn i sin tredje uke etter at den ble innledet 27. desember. Bakkestyrkene markerer en ny fase i krigen, hvor Israel ønsker å ta kontroll over byene på Gaza. Militærstyrkene venter nå på klarsignal fra regjeringen. I følge AP planlegger Israel også en fjerde fase i krigen, hvor de skal ta kontroll over hele Gaza.

Krigen inn i sin tredje uke

Krigen i Gaza går inn i sin tredje uke, og det er fortsatt ingen løsning på den fastlåste konflikten. I går avviste begge partene FNs forsøk på å få til en våpenhvile.

I løpet av natt til lørdag har Israel fyrt av over 40 raketter, og bakkestyrkene nærmer seg Gaza by, melder AP

Rakettene skal ha truffet blant annet rakettoppskytingsbaser, våpenlager og smuglertunneler. Så langt har palestinske sykeshus meldt om fire døde, men bombingen hindrer hjelpemannskapet i å nå frem til de sårede.

De hardeste kampene så langt i dag foregikk på den strategiske kystveien nord for Gaza by. De israelske styrkene befinner seg rundt 1.6 km fra selve byen.

Palestinas president oppfordrer til våpenhvile

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er i Egypt for å diskutere en fredsavtale, og han oppfordrer både Hamas og Israel til å gå med på en avtale.

— Hvis ingen av partene blir enig om våpenhvile, så er det de som må ta på seg ansvaret. Og hvis Israel ikke vil akseptere avtalen, da må de også ta på seg ansvaret for det påfølgende fossefallet av blod, sier Mahmoud Abbas på en pressekonferanse i Egypt.

Tre timers pause er ikke nok

Israel har gått med på å stoppe bombingen av Gaza i tre timer lørdag , for å slippe inn humanitær hjelp, melder nyhetsbyrået AP i dag.

Det betyr at FN får mulighet til å få inn matforsyninger, og annen humanitær hjelp til Gaza. De har stått på vent på grensen mellom Israel og Gaza med forsyninger som ikke kommer frem.

Hjelpemannskaper sier til AP at en tre timers pause på langt nær er nok tid, men at de skal forsøke å hjelpe så mange de kan i løpet av den perioden.

 1. Les også

  Norsk Folkehjelp truffet på Gaza

 2. Les også

  Hamas forkaster FN-resolusjon

 3. Les også

  Rice: - Vanskelig for Israel å skåne sivile

En israelsk rakett eksploderer over Gaza i dag morges. Foto: YOAV LEMMER/ AFP / SCANPIX

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 2. VERDEN
  Publisert:

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 3. VERDEN
  Publisert:

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 4. VERDEN
  Publisert:

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 5. VERDEN
  Publisert:

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 6. VERDEN
  Publisert:

  Frykt for ny krig på Gazastripen