Verden

Nordmenn fremdeles i Gaza

ASHQELON/OSLO (Aftenposten.no): Utsendelsen av de 14 norske statsborgerne fra Gaza i dag er avlyst. Natt til mandag har det vært harde kamper i Gaza.

En bombe sluppet av et israelsk F-16 jagerfly eksploderer i Beit Hanoun nord for Gazastripen lørdag. Israel har gjennomført mer enn 700 flyangrep siden offensiven startet. AFP PHOTO/PATRICK BAZ

 • Jørgen Lohne
 • Knut A. Knut A. Nygaard

Kilder ved Norges ambassade i Israel sier til Aftenposten.no at utsendelsen av de 14 norske statsborgerne er avlyst inntil videre.

Grunnen til at nordmennene ikke kommer seg ut av Gaza er at de ikke klarer å komme seg til grenseposten i Erez.

Norsk UD fikk søndag kveld melding fra israelske myndigheter om at 14 norske statsborgere grytidlig mandag morgen skal få slippe ut av Gaza.

Familier

De 14 personene er to større familier, et par samt en enkeltperson, og ifølge Haakon Svane, pressevakt i UD, er de aller fleste i Palestina på grunn av familiære forhold. Svane kan ikke si noe om hvor lenge de har vært i området.

Ved ambassaden i Israel kan de ikke si om eller når de 14 nordmennene kan ventes ut fra Gaza etter avlysningen tidlig mandag morgen.

Harde kamper i natt

Flere titusen israelske soldater var natt til mandag involvert i kampene mot Hamas. Aftenpostens korrespondent i området melder om konstante eksplosjoner og maskingeværild også i morgentimene. Ifølge israelsk radio kom det til trefninger mellom israelske soldater og Hamas-medlemmer i Gaza bys gater.

Samtidig jobber verdenssamfunnet på spreng for å få til en stans i kampene, og mandag drar Frankrikes president Nicolas Sarkozy til Midtøsten for å prøve å mekle fram en humanitær våpenhvile.

En egen delegasjon fra EU er også dratt til området og fortsetter arbeidet mandag, og også Russland har sendt en toppdiplomat.

Frykt

Over 510 palestinere er drept siden Israel innledet sin offensiv i romjulen, og minst en firedel av de drepte er sivile, opplyser FN.

Minst 70 palestinere er blitt drept siden bakkeinvasjonen startet lørdag kveld, ifølge helsepersonell på Gazastripen. Én israelsk soldat er drept og 49 såret i bakkeoffensiven.

 1. Les også

  - Situasjonen er forferdelig

 2. Les også

  - Israel invaderte Gaza uten USAs støtte

 3. Les også

  Nesten bare sivile blir skadet

Israelske stridsvogner på vei inn i Gaza i går. RONEN ZVULUN/REUTERS

Israelsk bombaredement over Gaza. TARA TODRAS-WHITEHIL/AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fire drept under demonstrasjoner på Gazastripen

 2. VERDEN

  Tre sårede palestinere døde av skadene

 3. VERDEN

  Åtte drept i kamper på Gaza

 4. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 5. VERDEN

  Ni palestinere drept og over 1.000 såret av israelske soldater på Gaza

 6. VERDEN

  Hebron avstengt etter palestinske angrep