- Smittet av kjæresten i Spania

En mann i Spania er smittet av svineinfluensa uten at han selv har vært i Mexico.

Leire Goni (19) sitter i sin egen stue i Murillo El Fruto nord i Spania. Hun kom hjem fra ferie i Mexico for to uker siden, og følger derfor legenes råd om å bruke munnbind.

Ifølge Spanias helseminister Trinidad Jimenez har mannen fått viruset fra sin kjæreste, som hadde vært på ferie i Mexico. Det er første gang Spania har konstatert svineinfluensa hos noen som ikke selv har vært i Mexico.

Helseministeren sier i dag at det er bekreftet seks nye tilfeller av svineinfluensa i landet. Dermed er i alt ti spanjoler smittet, skriver nettavisen 20minutos.es. Totalt 53 mennesker er under observasjon.

To av de seks nye tilfellene er innlagt på sykehus. Alle de syke holder til i Catalonia, nordøst i landet.

> Se også:

Les også

Samlesak: Svineinfluensa

I dag meldte amerikanske helsemyndigheter at en mexicansk toåring døde av sykdommen — det første dødsfallet utenfor Mexicos grenser. Det ble også bekreftet nye tilfeller av svineinfluensa i Tysknad og Østerrike.

Verdens Helseorganisasjon WHO sier at svineinfluensaen bare øker i omfang, og at det blir mer sannsynlig at varslingsnivået vil bli hevet fra nivå 4 til 5. Det innebærer at viruset sprer seg relativt lett fra menneske til menneske.

I Mexico er smitten nå påvist hos 19 mennesker, men det er mistanke om at så mange som 2500 kan være smittet. Det er påvist smitte hos minst 93 personer i USA, 13 i Canada, 14 i New Zealand, 5 i Storbritannia3 i Tyskland, != i Spania, to i Israel og en i Østerrike.

Saken blir oppdatert.