Det gikk ikke helt som planlagt da Putin øvde krig langs grensen mot NATO

MOSKVA (Aftenposten): Russisk forsvarstopp ble alvorlig skadet, helikoptre skjøt vilt, og striregn gjorde alt til et gjørmebad.

President Vladimir Putin følger militærøvelsen Zapad på øvelsesområdet Luzhskij ved St. Petersburg 18. september. Til venstre for Putin sitter forsvarsminister Sergej Sjojgu.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen

Ukraina, Litauen, Latvia og Estland satte landets militære styrker i beredskap, og vestlige medier, politikere og etterretningstjenester advarte mot et mulig russisk angrep.

Den gigantiske russiske militærøvelsen Zapad 2017 bød imidlertid på flere overraskelser som viser svakheter i Putins nye militærmaskin.

Bildet er fra det russiske forsvarsdepartementets nettsider og viser russiske soldater som trener i utkanten av Kaliningrad.

Russisk flysjef alvorlig skadet

Under øvelsens første dag ble ledelsen for de russiske luftstyrkene slått ut – av en russisk familie på biltur.

Øverste sjef for de viktige fallskjermjegerstyrkene, generaloberst Andrej Serdjukov, ble hardt skadet da den militære bilkortesjen råkjørte og kolliderte med en privatbil under en øvelse på Kola.

Det russiske forsvaret prøvde først å legge lokk på hva som hadde skjedd.

Etter fire dager lekket bilder og videoer ut på russiske sosiale medier:

Bildene avslører at forsvarsledelsens kortesje kolliderte under farlig forbikjøring.

Serdjukov ledet de russiske fallskjermstyrkene under annekteringen av Krim i mars 2014. Som belønning ble han forfremmet til øverste sjef for de luftbårne divisjonene, som spiller en meget viktig rolle i Russlands militære planer.

Et russisk Iskander-missil avfyres under Zapad 2017-øvelsen 18. september. Store deler av det russiske atomvåpenforsvaret gjennomførte øvelser samtidig som Zapad 2017 pågikk i Hviterussland.

Helikopter skjøt feil

Neste skandale fant sted da russiske angrepshelikoptre av typen Mi-28N Nattjeger og Ka-52 Alligator skjøt missiler mot bakkemål.

Noe gikk alvorlig galt med helikoptrene, som Russland håper skal bli en vinner på verdens våpenbasarer.

Missiler traff parkerte biler og skadet flere tilskuere, ifølge flere kilder.

– Bare propaganda. Helikoptrene gjennomførte effektive luftangrep, hevdet det russiske forsvaret. Videoopptak avdekker imidlertid fadesen.

Russiske missilsystemer fyres av på et treningsfelt utenfor St. Petersburg 18. september. Denne typen missiler har også vært i bruk av de russiskstøttede opprørerne i Ukraina og har påført ukrainske styrker store tap.

Hva gikk galt med Putin?

På forhånd var det varslet at Vladimir Putin og Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko skulle inspisere Zapad 2017 sammen slik de har gjort alle tidligere år.

Deres felles inspeksjon ble avlyst uten noen offisiell forklaring:

– Kanskje greit at vi er på to forskjellige steder hvis en bombe skulle falle, spøkte Hviterusslands president.

Russiske og vestlige kommentatorer er enige om at Lukasjenko ønsket å markere avstand til Putin og Russland.

Hviterussiske demonstranter i Minsk 8. september protesterer mot Zapad 2017-øvelsen. Hviterussland har ambisjoner om å ha en rolle mellom Russland og Vesten, men øvelsen minner hviterusserne om at Russland anser landet som en del av sin sfære.

Stridsvognene som ikke kom frem

Mandag erklærte det russiske forsvarsdepartementet at flere russiske stridsvognsavdelinger var satt i alarmberedskap ved Moskva, og at de skulle sendes over grensen til Hviterussland som en del av øvelsen.

Meldingen slo ned som en bombe i Minsk.

– Vi venter ingen flere stridsvogner, svarte den hviterussiske militærledelsen. De deltagende russiske styrkene var for lengst fraktet til øvelsesområdene i Hviterussland.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko valgte å dra på militærøvelsen Zapad 2017 uten Putin. Det er første gang de to presidentene ikke deltar sammen under Zapad-øvelsene.

Demonstrasjoner i Minsk

Hviterussiske opposisjonspolitikere og aktivister dro ut for å demonstrere mot stridsvognene ved grenseovergangene, men fant ingen.

Først et døgn senere sa talsmannen for det hviterussiske forsvarsdepartementet at det hele var en misforståelse.

Russiske medier tror det hele var en test fra Moskvas side for å se hvordan hviterusserne ville reagere på slike meldinger.

Bildene fra øvelsesområdet Borisov i Hviterussland, hvor russiske og hviterussiske styrker gjennomførte skyteøvelser som del av Zapad 2017.

Som svar på kritikken fra NATO om manglende innsyn ble 90 internasjonale observatører invitert til å være til stede under øvelsen.

Flere har pekt på at det virket som om de militære skyteøvelsene ble gjennomført på økonomisk sparebluss. Elendig vær og konstant regn gjorde øvelsen til et gigantisk gjørmebad.

I forkant og under øvelsen har anonyme telefontrusler ført til evakueringer over hele Russland.

Russisk sikkerhetstjeneste skyldte først på ukrainere, deretter på IS og til slutt på vestlige hackere i Brussel. En annen forklaring kan være at russisk sikkerhetstjeneste selv står bak for å teste Russlands beredskap og totalforsvar, noe som har vært en viktig del av øvelsen.

Så langt har ingen av NATO-landenes observatører i Hviterussland kommet med kritikk i forbindelse med øvelsen.