EUs utenrikssjef advarer Trump mot å blande seg inn i EU-politikk

EUs utenrikssjef Federica Mogherini kommer med en klar melding til USAs president Donald Trump: Ikke bland deg inn i europeisk politikk!

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sammen med USAs utenriksminister Rex Tillerson i Washington. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

– Vi blander oss ikke inn i amerikansk politikk. Slikt skjer kanskje i andre deler av verden, men det skjer aldri i Europa. Og europeere forventer at USA ikke blander seg inn i europeisk politikk, sa Mogherini da hun møtte pressen i Washington fredag.

Les også

Min middag med Steve Bannon

– Europeere er kloke nok til å ta sine egne politiske valg. Slik har det vært gjennom hele historien, og slik er det fortsatt. Ingen forteller oss hva vi skal velge, sa hun. 

Uttalelsen var svar på et spørsmål om hva hun mente om at nettavisa Breitbart, som inntil nylig ble ledet av Trumps nære rådgiver Stephen Bannon, er i ferd med å etablere seg i Europa med et uttalt mål om å påvirke flere europeiske land til å gå ut av EU. 

Trump har selv provosert europeiske ledere med uttalelser der han berømmer brexit og spår at flere land vil følge etter. 

Mogherini har møtt flere representanter fra Det hvite hus under sitt besøk i Washington denne uka, deriblant USAs utenriksminister Rex Tillerson. 

Hennes spådom er at avstanden mellom EU og USA vil øke, og at forholdet vil bli mer "pragmatisk" og "forretningsmessig" enn det var under president Barack Obama.

EUs utenrikssjef sier den viktigste grunnen til at hun besøkte USA nå, var for å diskutere atomavtalen med Iran, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Trump har gjentatte ganger kritisert avtalen, men ikke sagt tydelig om han vil trekke USA ut av den.

I møtene Mogherini har hatt i USA, er hun blitt forsikret om at USA fortsatt mener avtalen bør følges. Tidligere skal Trump ha sagt til Saudi-Arabias kong Salman at atomavtalen må håndheves strengt.