Verden

Undersøker om presidentkandidatens kone mottok millioner for «fiktiv» jobb

Påtalemyndigheten i Frankrike vil undersøke utbetalinger til François Fillons kone, bare tre måneder før presidentvalget. Nå slår Fillon tilbake.

François Fillon (til høyre) med sin kone Penelope Fillon under en avstemning i november i fjor. Foto: CHARLES PLATIAU

  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist

Etterforskningen ble satt i gang etter at franske Le Canard Enchaîné nylig skrev at François Fillons kone, Penelope Fillon, hadde fått betalt rundt 4,5 millioner kroner i offentlige penger for en «fiktiv» jobb.

Fillon vant presidentkandidaturet for det konservative republikanske partiet i november. Påstandene i avisartikkelen kommer på et lite beleilig tidspunkt for Fillon, bare tre måneder før presidentvalget i april.

Fillon selv avviser anklagene og sier at han ser frem til å få svare på dem.

Les også

En omstridt nasjonalist eller en erkekonservativ veteran? Det kan bli alternativene når Frankrike velger ny president.

Favoritt før valget

Fillon har til nå vært ansett som en favoritt foran valget, men må nå svare på spørsmål om utbetalinger til hans kone, skriver New York Times. Som avisen Le Monde skriver, blir «ærlighetens mann» truffet i hjertet.

Ifølge Le Canard Enchaîné, en ukeavis på papir, skal Penelope Fillon ha fått pengene utbetalt i løpet av åtte år, først som sin manns parlamentariske assistent, og deretter som assistent for Marc Joulaud, som overtok da Fillon ble minister i regjeringen i 2002.

I et tv-intervju torsdag kveld slo han tilbake.

– Min kone har alltid jobbet for meg, hun har alltid vært ved min side i mitt offentlige liv, sa han.

– Hun korrigerte talene min, møtte mange mennesker som jeg ikke anledning å møte, representerte meg ved tilstelninger, fulgte med på presseoppslag og formidlet beskjeder, sa han, ifølge The Guardian.

Han skal ikke ha vist noen dokumentasjon på dette, men sier at han ser frem til å bevise det. Torsdag fortalte Fillon at også to av hans barn har jobbet for ham.

Kan være i trøbbel

Det er ikke ulovlig for parlamentsmedlemmer i Frankrike å ansette familiemedlemmer, men hvis det stemmer at Penelope Fillon ikke hadde reelle arbeidsoppgaver, kan mannen hennes være i trøbbel.

I mediene blir det trukket frem at François Fillon og kona Penelope tidligere har sagt i intervjuer at hun holdt seg unna politikk og viet seg til å ta seg av parets fem barn.

François Fillon har ledet i målinger foran sine to rivaler, Marine Le Pen, fra det høyreradikale Front National, og Emmanuel Macron, tidligere økonomiminister i den sosialistiske regjeringen, som stiller til valg som uavhengig.

Les også

Hvem overtar ruinene etter François Hollande?

Bildet kan falle

Saken kan være ekstra ødeleggende for Fillon, fordi bildet av François Fillon har vært basert på redelighet og nøysomhet.

I en Twitter-post fra 2012 fordømmer Fillon dem som ikke jobber og mottar offentlige penger, et hovedtema i hans valgkampanje.

Kona holdt seg unna politikk

I sine undersøkelser av saken siterer Le Canard Enchaîné en av Marc Joulauds assistenter, som sier om Penelope Fillon:

– Jeg jobbet aldri med henne. Jeg kjente henne bare som ministerens kone.

Fillon på Twitter: – Overrasket

Da Fillon besøkte Bordeaux onsdag, skal han ifølge den franske avisen Le Monde ha sagt:

– Fordi hun er min kone, skal hun ikke ha rett til å jobbe?

Han skal også ha kalt angrepet på sin kone som «kvinnehat», ifølge Le Monde.

På Twitter skrev Fillon onsdag: «(...) Jeg kan ikke annet enn å være overrasket over at så gamle og lovlige fakta blir til en kampanje tre måneder før presidentvalget (...)»