Naboplanet kan være dekket av vann

En steinplanet som er oppdaget rundt stjernen som er solens nærmeste nabo, kan være dekket av hav, mener forskere.

Planeten Proxima b kretser rundt den røde dvergstjernen Proxima Centauri. Bildet er en simulasjon publisert av the European Southern Observatory.

Oppdagelsen av planeten som kretser rundt Proxima Centauri, som ligger «bare» 4,2 lysår unna, vekket stor oppsikt i august. Forskere ved det franske instituttet CNRS har nå regnet på størrelsen og overflateforholdene planeten kan tenkes å ha, og kommet frem til at den i likhet med jorden kan være en havplanet.

Planeten har fått navnet Proxima b, og ble funnet ved analyse av Proxima Centauris bevegelser. Forskerne mener den har en masse på rundt 1,3 ganger jordens. Den kretser rundt stjernen i bare en tidel av avstanden mellom solen og Merkur i vårt eget solsystem. Proxima Centauri er imidlertid 1.000 ganger svakere enn vår egen sol, noe som gjør at Proxima b kan ha mulighet for flytende vann på overflaten.

Forskerne har regnet på flere scenarioer, og kom frem til at hvis planeten har en radius på 1,4 ganger jordens, kan den være dekket av et 200 kilometer dypt hav.

Siden planeten ikke er observert direkte, må forskerne imidlertid lene seg på simulasjoner, og resultatene er usikre.