Europas ytre høyre samlet til toppmøte i Koblenz

Dagen etter innsettelsen av Donald Trump som president i USA møttes hans europeiske meningsfeller til en historisk ytre høyre-konferanse.

Konferansen for europeiske ytre-høyrepartier samlet blant andre partilederne Frauke Petry (Alternativ for Tyskland), Marine Le Pen (franske Nasjonal Front), Matteo Salvini (italienske Lega Nord), Geert Wilders (nederlandske Frihetspartiet), Harald Vilimsky (Østerrikes Frihetsparti) og Marcus Pretzell (medlem i Europaparlamentet for Alternativ for Tyskland).

– Vi skal gjøre Europa stort igjen!, sa Geert Wilders fra det nederlandske partiet PVV til de om lag 800 deltakerne på dagens konferanse for ytre-høyre-partier, skriver NRK.

Han er blant de mange partilederne som lørdag samlet seg til en stor konferanse for partier på den ytre høyre fløyen av europeisk politikk.

Stedet for konferansen var den tyske byen Koblenz og arrangøren var det tyske innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Inspirert av Trump

Innsettelsen av Donald Trump som president i USA fikk naturlig nok oppmerksomhet under møtet, og flere av talene var inspirert av hans retorikk.

– Donald Trump er en mann som ikke vil godta at undertrykkelsen av nasjonalstatene i Europa fortsetter, sa lederen for franske Nasjonal Front, Marine Le Pen til forsamlingen.

Tidspunktet for konferansen faller ikke bare sammen med presidentinnsettelsen i USA, men også valgkampinnspurten for flere av de europeiske høyrepopulistene.

De tar sikte på å skape politiske jordskjelv ved de viktige valgene i Nederland, Frankrike, og Tyskland.

Den kontroversielle grunnleggeren av det nederlandske Frihetspartiet Geert Wilders valgte på sin side å legge ut et bilde av seg selv på Twitter med teksten «Jeg vil gjøre Nederland stort igjen», som en del av valgkampen før det nederlandske valget som avholdes i mars.

– I går markerer et nytt Amerika, i dag et nytt Koblenz og i morgen et nytt Europa, sa også Wilders, og siktet til at USA i går fikk Donald Trump som ny president, mens dagens møte i Koblenz samlet hans politiske meningsfeller i Europa.

  • Les også:

Kritiserte Merkel

Et viktig formål med møtet var å diskutere EU, og arrangørene kalte det et møte for å samles om en visjon om «et Europa for frihet», skriver The Guardian.

Under sin første offentlige opptreden i Tyskland gikk franske Nasjonal Front-leder Marine Le Pen til angrep mot innvandringspolitikken til landets statsminister Angela Merkel.

  • Les også:
Les også

Marine Le Pen kan vinne presidentvalget – og ta knekken på euroen

Nasjonal Front-leder Marine le Pen på talerstolen i Tyskland lørdag formiddag.

– Merkel ble hyllet som en helt for å ta inn tusenvis av flyktninger i 2015, men ingen spurte det tyske folk hva de mente om Merkels politikk, sa hun.

Le Pen slo fast at europeiske nasjonalister ikke lenger er i mindretall, og at mulighetene for gode valgresultater i Frankrike, Tyskland og Nederland er store i året som kommer.

Hun sa også at 2017 vil bli «et vekkelsesår» for områdene i Europa som er blitt mest påvirket av flyktningkatastrofen.

Ifølge Le Pen våknet britene opp allerede i 2016 da de stemte for brexit, og hun håper nå på en dominoeffekt, skriver Deutche Welle.

– Vi må holde muligheten åpen om et land vil ut, sa hun.

  • Les også:
Les også

EU er ytre høyres naturlige fiende | Frank Rossavik

Kontroversielt

Møtet fikk i forkant mye oppmerksomhet fordi enkelte medier ikke fikk lov til å delta. Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Handelsblatt og tidsskriftet Compact var blant dem som ikke hadde fått akkreditering.

Plakater av Benito Mussolini, Adolf Hitler, Josef Stalin, Francisco Franko og Philippe Petain er plassert i Koblenz som en protest mot dagens politiske møte.

Mange planla demonstrasjoner i forbindelse med møtet. Tyske der Spiegel skriver at flere tusen samlet seg i Koblenz for å protestere mot møtet.

Mer enn 1000 politifolk er satt inn i den tyske byen for å passe på at demonstrasjonene går fredelig for seg, skriver The Guardian.

"Koblenz er fargerikt" var beskjeden fra demonstrantene utenfor ytre høyre-toppmøtet lørdag.