Verden

Republikanere raser mot Obama

Lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, kritiserer avgjørelsen om å korte ned straffen til varsleren Chelsea Manning. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, sier president Barack Obamas avgjørelse om å gjøre om straffen til Chelsea Manning er «fullstendig skandaløs».

  • Christina Pletten
  • NTB

Ryan sier den tidligere etterretningsanalytikeren som lekket fortrolige dokumenter, «satte amerikanske liv i fare og avslørte noen av nasjonens dypeste hemmeligheter.»

I en uttalelse kaller Kongresslederen Manning for en forræder, og sier at Obamas avgjørelse setter «en farlig presedens der de som avslører vår nasjonale sikkerhet ikke blir holdt ansvarlig for sine lovbrudd».

Kan oppmuntre andre

Senator John McCain kalte avgjørelsen en «alvorlig tabbe». McCain er formann i Senatets forsvarskomite.

«President Obamas reduksjon av dommen til Chelsea Manning er en alvorlig tabbe som jeg frykter vil oppmuntre flere til å spionere og undergarve militær disiplin, siriver den tidliger presidentkandidaten i en uttalelse.

McCain hevder også at det er en fornærmelse mot «motet til ekte varslere som bruker de riktige kanalene for å holde vår stat ansvarlig for sine handlinger.»

McCain påpeker også at Obamas handling er en «trist, men passende kommentar om presidentens mislykkede utenrikspolitikk», og minner om at Wikileaks «var et verktøy for Russlands nylige innblanding i våre valg.»

En av 209

Det hvite hus sa tirsdag at Manning er én av 209 innsatte som får forkortet straff før Obama trer av.

Obama har også omgjort dommene til en rekke personer som soner lange dommer for små narkotikalovbrudd.

  • Obama løslater Manning. Varsler for forkortet soning, men ikke benådning.

Les mer om

  1. Paul Ryan
  2. USA