Verden

Donald Trump: Epostsaken vil gi konstitusjonell krise hvis Clinton vinner

Washington (NTB-AFP): Donald Trump mener USA vil bli kastet ut i en «konstitusjonell krise» hvis Hillary Clinton vinner presidentvalget i en situasjon der hun er under etterforskning av FBI.

Donald Trump og Hillary Clinton fotografert under den andre debatten i presidentvalget.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Hillary vil trolig være under etterforskning i svært lang tid, sa den republikanske presidentkandidaten under et valgmøte i Grand Rapids i Michigan mandag.

– Hun er uskikket og ukvalifisert til å være USAs president. Blir hun valgt vil det dra regjeringen og landet vårt ned i en konstitusjonell krise som vi ikke har råd til, sa Trump videre.

Han advarer også om at USA kan havne i en situasjon der en president blir straffeforfulgt.

Uttalelsen kommer etter at FBI-sjef James Comey fredag kunngjorde at det var oppdaget nye eposter som er sendt til og fra Clintons private epostserver.

Clinton-leiren har rettet krass kritikk mot Comeys kunngjøring, som kom under to uker før valget 8. november.

Hillary Clinton sier at FBI ikke vil finne noe nytt.

– Jeg er sikker på at de vil komme til den samme konklusjonen som de kom til da de så på epostene mine i fjor. Det er ingen sak her, sa Clinton til hundrevis av tilhengere under et valgmøte i Kent i Ohio mandag, som svarte med rop og applaus.

Det er første gang siden lørdag Clinton snakker direkte om at FBI vil gjennomgå enda flere eposter som kan kaste lys over Clintons bruk av sin private epostserver mens hun var USAs utenriksminister.

Da hun kommenterte saken lørdag, rettet hun skarp kritikk mot FBI-sjef James Comey ved å si at hun var dypt bekymret over kunngjøringen midt i valgkampen.

  • Bakgrunn: Hillary Clinton har hatt en skikkelig dårlig uke. Her er de fire viktigste årsakene til elendigheten.

USAs president Barack Obama tror ikke FBI-sjef James Comey prøvde å påvirke presidentvalget da han opplyste at FBI gransker nye eposter knyttet til HillaryClinton.

– Presidenten tror ikke at han har en hemmelig strategi til fordel for én kandidat eller ett parti, sier Det hvite hus' talsmann Josh Earnest mandag ettermiddag.

Earnest sa videre at Det hvite hus verken vil «forsvare eller kritisere» Comeys avgjørelse.

  • Clinton slettet over 30 000 e-poster, det bruker Trump for alt hva det er verdt:

Donald Trumps valgkampleder har tidligere forsikret om at Trump ikke vil gjøre Clintons eposter til et sentralt tema i valgkampens siste dager.

Presidentvalget holdes tirsdag neste uke.

Donald Trump på talerstolen i Grand Rapids i Michigan mandag. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Hillary Clinton