Verden

Stoltenberg skulle hylle falne helter - endte i flause

Ungarerne reagerer på hvordan NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg tabbet seg ut mandag.

Jens Stoltenberg var med på å åpne en spesialutstilling på NATOs hovedkvarter i Brussel i anledning at det er 60 år siden Oppstanden i Ungarn. Her fra da han skriver inn i minneboken. Foto: NIDS/NATO Multimedia Library

  • Ingrid Brekke
  • Steinar Dyrnes
    Nyhetssjef

Stoltenberg var vertskap under den høytidelige åpningen av en ny utstilling i NATOs hovedkvarter i Brussel mandag.

Den markerer en av de viktigste hendelsene i NATO-landet Ungarns historie: Den folkelige oppstanden mot kommunistregimet i 1956.

Da Stoltenberg holdt tale, klarte han å holde tungen rett i munnen, men da den norske eks-statsministeren skulle skrive en hilsen til de falne i en minnebok, gikk det galt.

Årstallet alle i Ungarn husker, 1956, ble til Stoltenbergs eget fødselsår 1959 da han skulle underskrive hyllesten av de falne, som hadde gjort «det ultimate offer».

Får medieomtale i Ungarn

Signeringstabben har fått oppmerksomhet i Ungarn, og ble tirsdag omtalt i nettutgaven til avisen Magyar Nemzet.

De har også publisert et bilde av Stoltenberg-tabben både i artikkelen og på Twitter.

«Han beklager dette»

Da Aftenposten kontaktet Stoltenbergs rådgiver Stein Hernes tirsdag ettermiddag, var han ikke kjent med Stoltenbergs tabbe.

Etter å ha fått tilsendt en lenke til den ungarske avisen på SMS, tikket imidlertid etter kort tid dette svaret inn fra Hernes:

«Stoltenberg holdt i går en tale under et arrangement på Nato for å minnes oppstanden i Ungarn i 1956. I talen nevnte han 1956 flere ganger, men han skrev dessverre feil årstall i minneboken. Han beklager dette.»

Rundt 5000 sovjetiske tanks ble sendt inn i Ungarn for å knuse oppstanden høsten 1956. Her fra en gate i hovedstaden Budapest i november. Foto: STR / AP / NTB Scanpix

Les også

Gerd-Liv Valla var så sint på Stoltenberg at hun nektet å slippe ham inn

Les også

Kona ville ikke at Stoltenberg skulle bli NATO-sjef

Stalins død utløste tøværsperiode

Oppstanden i Ungarn kom tre år etter at Sovjetunionens diktator Josef Stalin døde i 1953. Det førte til en tøværsperiode i både Ungarn og Sovjetunionen.

Og høsten 1956 utviklet en studentdemonstrasjon 23. oktober seg til en folkeoppstand med krav om politisk frihet og økonomiske reformer. Det kom også krav om at sovjetiske tropper stasjonert i landet skulle trekkes ut.

Les også

Stoltenbergs ryddige oppgjør | Trine Eilertsen

Her fra da ungarske frihetskjempere 4. november 1956 graver opp brostein i en gate i Budapest for å bygge barrikader mot sovjetiske styrker. Foto: STF / AP / NTB Scanpix

Rundt 20.000 ble drept

I løpet av noen hektiske dager ble blant annet det hemmelige politiet oppløst og flerpartisystemet gjeninnført. Men Sovjetunionen slo hardt tilbake. Ifølge Det store norske leksikon ble ca. 20 000 drept, mens mer enn 200 000 ungarere flyktet fra landet.

«Samtidig med sin militære intervensjon innsatte russerne en ny regjering med Kádár som ministerpresident», skriver Store norske leksikon.

Les mer om

  1. Ungarn
  2. Jens Stoltenberg