Verden

Barn retusjeres perfekte på skolebilder

Utstående ører og reguleringer retusjeres vekk fra skolebilder i USA.

I gamle dager rettet man ikke på utseendet til barna på klassebilder. Dette bildet er tatt på Orkanger folkeskole i 1961.
  • Elisabeth Rodum

Stadig flere amerikanske foreldre ønsker å forbedre utseendet til barna sine på skolebildene. Firmaer som retusjerer bort mindre heldige sider ved avkommet etterspørres langt oftere enn tidligere, skriver Newsweek.

Si «cheese» og ikke tenk på tannreguleringen, den blir fjernet i etterkant. Utstående ører legges inntil hodet, fortenner i Ronaldo-stil blir mindre og dyttes inn i munnen.

Retusjerer andreklassinger

— Jeg blir virkelig overrasket, når en mor kommer og vil retusjere et bilde av et barn som går i 2. klasse, sier Danielle Stephens fra skolebildekjeden Prestige Portraits til Newsweek.

- Jeg har en 12-åring, og hvis jeg ba om en retusjering, ville jeg være redd for at hun ville synes at hun ikke var bra nok, mener Stephens.

Stephens sier at nesten hver eneste ordre på bilder av elever i de eldste klassene inneholder et ønske om en eller annen form for retusjering. Andre skolefotokjeder Nesweek har kontaktet bekrefter tendensen, og de opplyser at barna på bildene blir stadig yngre.

Ifølge psykoanalytiker Susie Orbach er det en utvikling i retning av at det er i orden å forme utseendet mot det perfekte.

- Fjernt fra norske forhold

Sissel Thome i Ariel Foto kjenner godt til den amerikanske praksisen med å retusjere bilder.

- Jeg kjenner til problemstillingen, og i Statene er det til og med slik at de opererer med ulike priser. Et «glamourbilde» koster litt mer, sier Thome.

Thome tror ingen norske eller skandinaviske byråer retusjerer bilder på denne måten, og tviler også på om den amerikanske trenden kommer hit.

— Dette er veldig fjernt fra norske forhold, slik jeg opplever det. Det kan vel være at en mor eller et barn har ønsket å fjerne et skrubbsår eller en kvise, men ingen har noen gang spurt oss om å ordne på utseendet til barn på skolebilder, sier Thome.

Enkel retusjering

Heller ikke Glenn Ivar Tønnessen, direktør i Fotoservice AS, har hørt om noen norske byråer som retusjerer bilder på denne måten, og kjenner heller ikke til at foreldre etterspør dette.

Tønnessen mener det ville være svært uheldig om fotografer begynte å fikse på utseendet til barn på skolebilder.

- Vi tilbyr enkel retusjering, som å fjerne en kvise på nesa eller et sår som kanskje barnet normalt ikke har der. Vi har fått forespørsel om å fjerne reguleringer, men det sier vi nei til, sier Tønnessen.

Tønnessen mener nordmenn ikke ønsker å fremstille barna sine perfekte, og at det vil ta lang tid før en slik tendens eventuelt kommer til Norge.

— Det tar ofte et tiår før vi ser at amerikanske tendenser komme til Norge. I USA er man litt mer opptatt av glorifisering. De bruker blant annet bakgrunner på bildene som vi aldri ville tenke på å bruke her i Norge, sier Tønnesen.