Verden

Dette er Høyre og Frp-politikernes presidentfavoritt i USA

Se hvilke republikanere Høyre- og Frp-politikerne heier på.

Mitt Romney ville sikkert klappet enda mer om han visste hvor stor støtte han hadde blant norske politikere i Høyre og Frp. AP

 • Arild Færaas

Aftenposten.no har stilt alle stortingsrepresentantene fra Høyre og Frp spørsmål om hvilken republikaner de støtter i primærvalget, og om de vil støtte ham/henne eller Obama i presidentvalget 6.november. Nesten 40 har svart, og det viser klare forskjeller mellom de to blå partiene i Norge.

Selv om Republikanerne offisielt er Høyres søsterparti i Norge og kaller seg konservative, vil mange heller ha Barack Obama — som i ytre-høyre-kretser i USA blir kalt «sosialist».

Også et par Frp-ere foretrekker Obama, og en del uttrykker positiv overraskelse over det Obama har fått til siden 2009. Men de aller fleste vil ha en mer høyre-vridd politikk i USA og presidentskifte.

Om vi tar alle svarene fra Høyre og Frp under ett er det klart flertall for republikanerne.

Les hvem stortingspolitikerne vil ha som president i bunn av saken

Men når høyre-folkene må velge mellom republikanerne, er det Mitt Romney over hele linja. Den tidligere Massachusetts-guvernøren er også den mest populære blant Frp-erne på Stortinget. Men der har også kandidatene som ligger flere hakk til høyre for Romney tilhengere. Men også blant Frp-erne har Romney rent flertall.

Den eneste republikanske kandidaten, som ingen har nevnt er tidligere speaker i Kongressen, Newt Gingrich.

Overrasket over Obama-støtte

Jan Arild Snoen, skribent og USA-kjenner, er litt overrasket over at såpass mange Høyre-folk støtter Obama foran Romney.

— Men dette handler om at tyngdepunktet i amerikansk politikk er betydelig til høyre for det norske. I tillegg fremstiller norsk presse republikanerne som mer ekstreme enn de egentlig er, og det forsterker nok flere i Høyre.

President Barack Obama har fans både i Høyre og Frp. REUTERS

Men at noen, både i Høyre og Frp, er på Obamas side overrasker ikke Snoen.— Det går også på synet på velferdsstatene, hvor norske Høyre-folk og en del Frp-erer kanskje ligger til venstre også for demokratene. Det har med forskjellen på Europa og USA å gjøre.

At noen av Frp-ere beveget seg til Høyre for Romney er også noe Snoen regner med. Men at såpass mange av de som har svart gjør det, hadde han ikke regnet med.

— Flere av de andre kandidatene har standpunkter som det vil være store problemer med ut fra et Frp-standpunkt. Bachmann og Santorum er ekstremt kristen-konservative. Med Ron Paul er det litt annerledes. Han appellerer nok til de hardkokte liberalistene, men jeg vil tro at mange Frp-ere har problemer med hans utenrikspolitikk.

Under kan du lese alle svarene på spørsmålene:

1. Hvilken av kandidatene hos republikanerne mener du er best egnet til å bli president i USA?

2. Hvorfor?

3. Håper du at din republikaner-favoritt vinner valget til høsten eller at Barack Obama blir sittende?

Arve Kambe (H)

2.- Han virker å være den mest moderate. Jeg synes for mange av republikanerne konkurrerer om nesten å stå høyre for Djengis Khan, og attpåtil er stolt av det, sier Kambe i en humoristisk tone.

Jørund Rytman (Frp)

 1. Jeg har lenge hatt Ron Paul som presidentfavoritt, og også denne gangen. Om han ryker ut tidlig, har jeg stor tro på Mitt Romney.
 • Mitt Romney
 • Jeg føler meg svært lite hjemme hos republikanerne, men er heller ikke imponert av hva Obama har fått til. Men regner med at jeg ender opp med Obama til slutt.

Ron Paul er den som har de mest ivrige supporterne i Norge. REUTERS

 1. Jeg deler mange av de liberalistiske tankene til Ron Paul om mindre stat og mer personlig frihet. Hadde man hørt på Ron tidligere hadde ikke USA kommet i den økonomiske krisen man nå er i. Han vil kutte de offentlige utgiftene kraftig, at USA ikke skal blande seg mindre inn i militære konflikter, ikke være verdenspoliti, vil innføre flat skatt for alle og forenkle og avbyråkratisere staten.3. Nå er det på tide med Paul som president. Han kan kurere den amerikanske økonomien og sørge for mer fred i verden.

Hans-Frode Kielland Asmyhr (Frp)

 1. Rick Perry
 2. Fordi han har lang styringserfaring fra staten Texas.
 3. Obama har vist seg helt styringsudyktig og må derfor skiftes ut. Vi trenger en tøffing fra Texas i Det hvite hus igjen.

André Oktay Dahl (H)

 1. Mitt Romney
 2. Han virker å være minst «anti» av at mennesker uavhengig av legning skal sikres fullverdige menneskerettigheter. Jeg er for lavere skatt og mindre byråkrati, men denne dimensjonen er ikke uviktig for meg. Enkelte av kandidatene lager obskure kampanjevideoer om hvordan homofile i militæret ødelegger landet, noe som utgjør et merkverdig fokus.
 3. Hadde jeg vært amerikaner hadde jeg trolig stemt demokratisk ved presidentvalget, selv om førstevalget mitt da ville vært Hillary Clinton.

Laila Marie Reiertsen (Frp)

 1. Michele Bachmann
 2. Jeg liker hennes fremtoning og at hun ikke er så vinglete i meningene sine. Det at hun er for lavere skatter og styring av individets frihet er også viktig. Det jeg ikke støtter er at hun er imot abort
 3. Det overlater jeg til det amerikanske folk.

Jan Tore Sanner (H)

 1. Mitt Romney
 2. Bred erfaring, og den mest moderate av de aktuelle republikanske kandidatene. Han innførte også obligatorisk helseforsikring for alle da han var guvernør i Massachusetts.
 3. Jeg håper Barack Obama blir sittende.

Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Jon Huntsman er sammen med Romney regnet som den mest moderate av de republikanske kandidatene. AP

1.Jon Huntsman.2. Han vil best klare å forene republikanernes kjernevelgere med sentrumsvelgerne. Får republikanerne en for ekstrem kandidat så vil Obama vinne valget.

 1. Jeg foretrekker Huntsman. USA bør komme seg bort fra ”skyttergravskrigen” mellom partiene, og det tror jeg Huntsman best kan få til. Jeg kan dog leve greit med at Obama fortsetter.

Anders Anundsen (Frp)

— Jeg håper at Barack Obama fortsetter som president i USA og mener han er å foretrekke foran samtlige av republikanernes kandidater

Øyvind Halleraker (H)

 1. Mitt Romney
 2. Han har gjort en god jobb som guvernør i Massachusetts, og står for en moderne konservativ politikk.
 3. Har ikke noe imot at Obama blir sittende, han trenger 8 år for å prøve sine løsninger på den økonomiske krisen.

Åse Micaelsen (Frp)

 1. Mitt Romney
 2. Han er kjent for å være moderat. Han har vært innom selvbestemt abort og også lagt fram en egen helsereform som jeg mener må på plass i en eller annen form.
 3. Det har jeg ingen formening om så tidlig på året.

Ingjerd Schou (H)

 1. Mitt Romney
 2. Han er i tillegg til å være politisk tydelig og relativt «good looking», samlende for mange av de mer moderate og mer strengt konservative.
 3. Skifte av kandidat kan vitalisere det innenrikspolitiske arbeidet, og det er det behov for. Mitt Romney bør få en sjanse, men or meg er begge kandidatene til å leve med.

Bård Hoksrud (Frp)

 1. Mitt Romney
 2. Han er en liberal politiker, og en del av hans politikk er i tråd med Frps politikk. Samtidig er han også yngre enn sin sterkeste utfordrer, og det tror jeg kan være bra når man skal utfordre Obama.
 3. Jeg synes Obama har gjort en god del bra ting, og har ingen problemer om han skulle fortsette. Jeg tror også Romney kan gjøre en god jobb. Det viktigste er at det er et godt forhold mellom Norge og USA, og det tror jeg det vil bli med begge kandidatene.

Michael Tetzschner (H)

 1. Mitt Romney
 2. Dessverre for republikanerne er han den eneste som fremstår som en man kan se for seg som president. Han vil stå uavhengig av Tea Party-bevegelsen, som virker for ytterliggående, og har en politikk som neppe er egnet til å løse USAs økonomiske problemer.
 3. Dersom Romney blir republikanernes kandidat, håper jeg på valgseier for dem. Jeg hadde Obama som svak favoritt da jeg dro fra Norge til et fem ukers opphold ved FN i høst. Men etter å ha snakket med mange med ulike ståsteder, er det en utbredt skuffelse. Han holder fortsatt glimrende taler, men avstanden til det som faktisk presteres blir hans største problem. Uansett hvilken sympati det er lett å få for mannen, har USA ikke råd til demokratenes reformer.

Peter N. Myhre (Frp)

Michele Bachmann er den eneste kvinnen i presidentracet. AP

 1. Michele Bachmann
 2. Hun har lang politisk erfaring og har som leder av Tea Party-fraksjonen i USAs kongress vært viktig for å finne svarene på dagens politiske utfordringer. Med en klar liberalistisk forankring er hun et godt alternativ til Obamas "sosialdemokrati light".
 3. Jeg håper på Bachmann.

Torgeir Trældal (Frp)

 1. Mitt Romney
 2. Han er den kandidaten som har mest støtte hos uavhengige velgere og dermed har størst mulighet til å overta for Obama.
 3. Jeg håper Romney vinner og at Obama kastes.

Svein Flåtten (H)

 1. Mitt Romney
 2. Han har bred erfaring fra forretningslivet, og fra politikk som guvernør. I tillegg erfaring fra økonomiske snuoperasjoner, ikke minst fra de olympiske leker i Salt Lake City, som etter mange problemer til slutt endte med et økonomisk overskudd etter at Romney kom inn i bildet.
 3. Jeg håper at republikanerne vinner valget med Romney som kandidat.

Ulf Lerstein (FrP)

 1. Ron Paul
 2. Den klareste liberalisten. Ingen moralist, og klart best politikk om mindre stat, mer frihet og kutt i skatter og avgifter.
 3. Jeg ønsker at min kandidat vinner. Obama har ikke levert. På tide med «change».

Ine Marie Eriksen Søreide (H)

— Jeg har ingen favoritt blant republikanerne, og håper Obama vinner.

Ulf Erik Knudsen (Frp)

 1. Mitt Romney
 2. Han virker som den som er minst ille. Jeg liker dårlig de sterkt konservative dragningene i partiet
 3. For fire år siden heiet jeg ikke på Obama, men jeg er ikke sikker nå.

Henning Warloe (H)

 1. Mitt Romney
 2. Han virker mest habil av de republikanske kandidatene
 3. Jeg mener at både USA og verden er best tjent med at Obama fortsetter

Kenneth Svendsen (Frp)

Om Rick Perry blir president blir han den andre presidenten fra Texas siden år 2000. AP

 1. Rick Perry2. Han hadde vært det beste for USA med alt han kan vise til fra Texas
 2. Jeg håper selvfølgelig på at vi får en republikansk president igjen. Det trenger USA for å reise landet slik Reagan gjorde.

Lars Myraune (H)

— Jeg har ennå ingen favoritt blant kandidatene, og synes ikke noen så langt har vist presidentegenskaper i verdens eneste supermakt. Hvis ingen av kandidatene viser et kommende talent kan like godt Obama fortsette.

Gjermund Hagesæther (Frp)

— Jeg har ikke spesielt sterke meninger om hvem av republikanerne som er best egnet til å bli president. Men jeg mener at Obama vant fortjent i 2008, og ville stemt på ham om jeg var velger der. Håper derfor at Obama får fire nye år.

Elisabeth Røbekk Nørve (H)

— Jeg håper Obama får fortsette. Jeg kjenner foreløpig for lite til de nye kandidatene for republikanerne, men mener at de ligger jevnt over langt til høyre for det Høyre i Norge står for.

Morten Høglund (Frp)

— Jeg har ingen favoritter, men håper det ikke blir Rick Perry, Michele Bachmann eller Ron Paul. Deres utenrikspolitiske erfaring og vurderringer er grunnen til at jeg ikke ønsker noen av disse. Om jeg ønsker Obama skal fortsette vil jeg vurdere etter at kjenner motstanderen. Det er mange grunner til å ønske at Obama får avløsning, men ikke for enhver pris.

Ivar Kristiansen (H)

 1. Mitt Romney
 2. Han er godt kvalifisert og skikket
 3. Jeg vil leve godt med både Obama og Romney

Jan Arild Ellingsen (Frp)

Rick Santorum er en av de som regnes som mest kristenkonservative av republikanerne. REUTERS

 1. Ron Paul eller Rick Santorum2. De vil representere folket på en bedre måte enn de andre. I tillegg har de viktige grunnverdier.
 2. Jeg mener Obama helt klart er moden for utskifting, ikke minst sett i lys av den økonomiske situasjonen USA står overfor.

Siri Meling (H)

— Jeg har ingen favoritt i det republikanske primærvalget, og ønsker at Obama vinner.

Ingebjørg Godskesen (Frp)

 1. Mitt Romney
 2. Han har politiske meninger som faller mest sammen med vår politikk i Frp.
 3. Jeg håper at republikanernes kandidat vinner. Samtidig synes jeg nok at Obama har klart jobben bedre enn jeg kanskje hadde trodd.

Jon Jæger Gåsvatn (Frp)

 1. Mitt Romney
 2. Han vil sammen med for eksempel Santorum eller Bachmann dannet det teamet som kan få tilstrekkelig med stemmer til å slå Obama
 3. Håper på et skifte.

Christian Tybring-Gjedde (Frp)

Newt Gingrich er den eneste av presidentkandidatene ingen fra norske Høyre og Frp-politikere nevner som ønske-president i USA. AP

— Spørsmålene du stiller er, etter min mening, for enkle og for kategoriske. Ideologisk sett befinner jeg meg i grenseland mellom republikanerne og demokratene. Jeg deler i stor grad republikanernes syn på økonomien, mens jeg i sosiale spørsmål ligger nærmere demokratene. Torbjørn Røe Isaksen (H)

— Jeg synes både Mitt Romney og Jon Huntsman virker solide, men deler av det republikanske partiet har flyttet seg mye, mye lenger mot høyre enn jeg er komfortabel med. Hvis Obama blir gjenvalgt er det helt fint, for å si det slik.

Morten Ørsal-Johansen (Frp)

 1. Mitt Romney
 2. Han har en bakgrunn og en erfaring som jeg tror USA trenger. Han har vist gode lederegenskaper, har økonomisk og jus-bakgrunn, noe som gjør at han har en solid faglig plattform. Dessuten står han for en god konservativ, men likevel liberal politikk.
 3. Jeg både håper og tror at Romney vil bli USAs neste president.

Karin S Woldseth (Frp)

 1. Mitt Romney
 2. Han er et frisk pust og tydelig i sitt budskap. Og en åpenbar konkurrent til Obama.
 3. At republikanerne vinner valget.

Tord Lien (Frp)

 1. Mitt Romney
 2. Han står for en mer moderat politikk både i forhold til økonomi/finans, handel og i religions/verdispørsmål enn de andre kandidatene.
 3. Om Romney blir kandidat for republikanerne og håper jeg at de vinner. Jeg er ikke like sikker på at alle de andre kandidatene er å foretrekke før Obama.

Sylvi Graham (H)

 1. Mitt Romney
 2. Han virker mer moderat, særlig med henhold til verdispørsmål.
 3. At Obama blir sittende.

Vigdis Giltun (Frp)

 1. Mitt Romney.
 2. Han har bred erfaring, og jeg oppfatter ham som en sterk leder.
 3. Jeg håper Romney vinner valget.

Frank Bakke Jensen (H)

— Mitt Romney. Han er den mest positivt visjonære sett fra Norge

Henning Skumsvoll (Frp)

— Jeg har ikke helt oversikt, men vil normalt støtte en republikaner mot Obama.

Øyvind Korsberg (Frp)

— Ingen av kandidatene blant republikanerne har imponert meg så langt. Ved selve presidentvalget har jeg ingen preferanser.

De stortingsrepresentantene fra Høyre og Frp som ikke er nevnt her har enten ikke svart på henvendelsen, vil ikke kommentere hva de mener eller sier at de ikke har gjort seg opp noen mening.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mitt Romney med krass kritikk av Trump

 2. VERDEN

  Han var demokratenes hatobjekt. Nå er det hans egne som hundser ham.

 3. VERDEN

  Trump støtter Mitt Romney som senator-kandidat

 4. VERDEN

  Republikanernes kraftig tilbakegang under Trump fortsetter. Går mot kjempenederlag i valg i Pennsylvania.

 5. POLITIKK

  Erna Solberg dropper Trump og Clinton-besøk

 6. VERDEN

  Riksrettssaken er over. Trump ble frifunnet med klar margin.