Verden

May eller Leadsom blir ny britisk statsminister

Parlamentsmedlemmet Andrea Leadsom (t.v.) eller innenriksminister Theresa May blir ny statsminister i Storbritannia.

Innenriksminister og EU-tilhenger Theresa May (59) og EU-motstanderen og parlamentsmedlemmet Andrea Leadsom (53) vant del 1 av lederkampen i Det konservative partiet.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes

Nå skal de rundt 150.000 medlemmene i Det konservative partiet gjennom et skriftlig valg pr. post avgjøre hvem av disse to som blir partiets nye leder, og dermed også Storbritannias neste statsminister. Flertallet av medlemmene regnes som EU-skeptikere, og det kan favorisere kandidaten som er EU-motstander - parlamentsmedlemmet Andrea Leadsom.

Resultatet blir offentliggjort 9. september

Her fra da Theresa May torsdag i forrige uke kunngjorde at hun stiller i ledervalget i Det konservative partiet.

– Jeg er henrykt

Theresa May fikk hele 199 av stemmene i Det konservative partiets 330 personer sterke parlamentsgruppe torsdag. Andrea Leadsom, som aldri har sittet i regjering, fikk 84 stemmer og justisminister og nei-general Michael Gove fikk 46. Dermed er Gove, som forrige torsdag dolket studiekameraten Boris Johnson i ryggen, eliminert.

– Jeg er henrykt over å få så mye støtte fra mine kollegaer, sa May rett etter at resultatet ble klart i 17.20-tiden torsdag ettermiddag.

Den politiske lettvekteren Andrea Leadsom kan nå bli Storbritannias nye statsminister.

Politisk tungvekter mot politisk lettvekter

Storbritannia får nå sin første kvinnelige statsminister siden «jernkvinnen» Margaret Thatcher. Selv om May støttet fortsatt EU-medlemskap, er hun favoritten til bookmakerne. Det skyldes at den innbitte EU-motstanderen Andrea Ledsom har langt mindre politisk erfaring enn May.

Mens May har sittet i parlamentet siden 1997 og i dag har den svært tunge posten som innenriksminister, ble Leadsom først valgt inn i parlamentet i 2010. Leadsom har dessuten ingen statsrådserfaring. Men hun stemte nei til fortsatt EU-medlemskap.

  • May er knallhard på innvandring. Men favoritten til å bli britisk statsminister regnes ikke som en ny «jernkvinne»
Nei-generalen Michael Gove, som i siste liten trakk støtten til Boris Johnson og heller stilte selv som lederkandidat, er den store taperen etter torsdagens avstemning. Nå er han ute av lederkampen.

Selv om Leadsom markerte seg som en innbitt EU-motstander i valgkampen, var det den tidligere London-borgermesteren Boris Johnson og justisministeren Michael Gove som var frontfigurene til nei-siden. Men siden de to begge nå har falt for egne grep i en sensasjonell lederkamp, ble det mulig for Leadsom å bli nei-sidens kandidat i ledervalget.

Trekker seg etter EU-tap

David Cameron varslet for to uker siden siden sin avgang som partileder og statsminister etter at han tapte EU-avstemningen.

I denne uttalelsen utenfor Downing Street 10 fredag for to uker siden, dagen etter EU-avstemningen i Storbritannia, kunngjorde David Cameron sin avgang som statsminister og leder av Det konservative partiet.

Valget av ny partileder i Det konservative partiet er en totrinnsprosess. Første trinn er avstemninger hver tirsdag og torsdag i parlamentsgruppen på 330 hvor taperen i hver avstemning elimineres. Avstemningene fortsetter til antallet kandidater er nede i to. Deretter velger partiets medlemmer lederen blant disse to kandidatene.

Strid rundt CVen til Leadsom

Siden Leadsom, som nå er 53 år gammel, først kom inn i parlamentet i 2010 har hun tilbragt det aller meste av sin yrkeskarriere utenfor politikken. Hun har 25 års efaring fra Londons finansdistrikt City. På torsdag måtte hun svare på spørsmål fra pressen om hun har pyntet litt på CVen sin, eller overdrevet sin angivelige suksess i City.

Rundt ti av årene i finansbransjen ble tilbragt i Barclays Bank og forvaltningsselskapet Invesco Perpetual. Nyhetsbyrået Reuters har snakket med fem ansatte i Invesco, hvor av fire sitter i viktige lederroller, som alle sier at hun ikke hadde noen fremtredende rolle i firmaet eller forvaltet penger på vegne av deres kunder. Leadsom sier til TV-kanalen Sky at hennes CV er riktig.

Fem kandidater opprinnelig

Ved første avstemning tirsdag denne uken var det fem kandidater. Vinneren ble May, fikk hele 165 av 330 stemmer. På andreplassen kom parlamentsmedlemmet og den innbitte EU-motstanderen Andrea Leadsom (53) med 66 stemmer, deretter kom justisminister og EU-motstander Michael Gove (48) med 48 stemmer, arbeidsminister og EU-tilhenger Stephen Crabb (43) med 34 og tidligere forsvarsminister og EU-motstander Liam Fox (54) med 16. Dermed er Fox eliminert.

Kort tid etter at resultatene ble offentliggjort tirsdag kveld valgte Crabb å trekke seg. Derfor var det bare May, Leadsom og Gove som deltok i torsdagens avstemning.

Les mer om

  1. Brexit