Verden

Innestengte roper fortsatt fra ruinene i Dhaka

Fabrikkeieren trosset synlige sprekker og ordrer om evakuering. Et døgn senere lå den åtte etasjes bygningen i ruiner. Minst 230 er døde.

Tekstarbeideren Mohammad Altab er blant dem som er fanget i ruinene og ber om hjelp. AP

 • Ingeborg Moe
  Journalist

En slektning våker over en av de omkomne etter at den åtteetasjes bygningen kollapset. Reuters

Fortsatt høres ropene om hjelp under den sammenraste bygningen. Mørket har falt på, mens folk som er fanget i ruinene roper om vann og luft.

Fanget i fabrikken

— Redd oss, bror. Jeg ber deg, bror. Jeg vil leve. Jeg har det så vondt.... jeg har to små barn.

Nyhetsbyrået AP fant mannen som var fanget i i ruinene, omgitt av to døde kropper, men hjelpemannskapet slet med å få ham ut.

Kollapsen i tekstilfabrikken i Bangladesh i går, har så langt krevd 250 menneskeliv. Ingen vet hvor mange som faktisk befant seg der da bygningen raste sammen, men det kan være over 3000 arbeidere der samtidig. Tusen mennesker er skadet, mange kritisk.

I dag fant redningsarbeidere 40 arbeidere som var fanget i et rom i det som hadde vært femte etasje. I ettermiddag hadde de fått løs 12 av dem og jobbet med å få ut resten.

Raseri

Nå rettes harmen mot fabrikkeiererne og tekstilindustrien som leverer billige klær til store kleskjeder i blant annet USA og Europa.

Folk har gått ut i gatene både i Savar, der bygningen Rana Plaza lå, og i hovedstaden Dhaka, og har streiket i protest mot forholdene. Det er bare noen måneder siden en tekstilfabrikk begynte å brenne, en fabrikk som skulle hatt tre etasjer, men som hadde åtte. Da gikk 112 menneskeliv tapt.

Også denne gangen hadde varsellampene blinket.

Trosset ordrer

Det var store, synlige sprekker i veggene på fabrikken, som skulle hatt fem etasjer, men som hadde tre ulovlige etasjer på toppen, ifølge AP.

Politiet skal ha gitt ordre om evakuering, og en lokal bank som holdt til i bygningen, gjorde nettopp det. Men det gjaldt ikke tekstilfabrikken.

Sjefen for en paramilitær politistyrke, Mostafizzur Rahman, sier at tekstilfabrikken ignorerte ordren fra politiet. Også tekstilindustriens bransjeorganisasjon i Bangladesh opplyser til nyhetsbyrået at fabrikken var bedt om å stanse arbeidet på grunn av sprekkene.

Fikk vite at det var trygt

Abdur Rahim, som jobbet i sjette etasje i bygningen, sa til nyhetsbyrået AP at han og en kollega hadde gått inn onsdag morgen, tross sprekkene i veggene, fordi de fikk forsikringer fra fabrikksjefen om at det var trygt. Rundt en time senere kollapset bygningen. Det neste Rahim husker er at han fikk igjen bevisstheten på utsiden.

Familiene til tekstilarbeiderne håper på å finne sine kjære langt over et døgn etter at tekstilfabrikken kollapset. Reuters

En annen arbeider forteller at sjefene ga ordre om å gå tilbake til arbeidsplassen, tross de svært synlige sprekkene tirsdag kveld, melder NTB.Myndighetene har lovet at de vil ansvarlige vil bli straffet. Eieren av bygningen er identifisert, og skal være en mektig lokal politiker med bånd til regjeringspartiet. Men politiet leter fortsatt etter eierne av fabrikkene. Minst fire tekstilfabrikker skal ha holdt til i bygningen.

Moralsk ansvar

Katastrofen er den verste i tekstilindustrien i Bangladesh. Landet er en av de største produsentene av billige klær. Flere frivillige organisasjoner peker på at vestlige klesmerker presser prisene og gjør at arbeiderne får stadig dårligere kår. Minstelønnen i Bangladesh er på 233 kroner.

Den veldedige organisasjonen Oxfam mener at vestlige klesfirma ikke har gjort nok.

— Vestlige kjøpere kunne gjøre mye, mye mer og de har et moralsk ansvar for å gjøre det. Vestlige kjøpere må presse på for å få anstendige lønninger og trygge arbeidskår, sier Gareth Price-Jones, Oxfams Bangladesh-sjef til Reuters.

Klesfirmaer avviser

Fabrikken i Rana Plaza leverte også tøy til vestlige firma. Blant selskapene som skal ha vært involvert, er New Wave Style, New Wave Bottoms or Ether Tex, som skal være leverandører til merker som Walmart, Benetton og Mango, skriverFinancial Times. Det britiske firmaet Primark har bekreftet at de har fått leveranser fra fabrikken og sier at de er "sjokkert".

Selskapene prøver nå å finne ut om de hadde produsenter i den sammenraste bygningen. Både spanske Mango og italienske Benetton har opplyst at de ikke hadde leverandører i denne bygningen, melder AP.

Folk følger redningsarbeidet fra en annen bygning.Mange har gått ut i protester og streiket for å markere sitt sinne over forholdene tekstarbeiderne jobber under. Reuters

Hennes og Mauritz i Sverige sier til Aftenposten at de ikke har noen forbindelse med de rammede fabrikkene i Bangladesh.I dag er det nasjonal sørgedag i Bangladesh. Tusenvis av slektninger av fabrikkarbeiderne har samlet seg foran de voldsomme ruinene i håp om nytt fra deres kjære.

Ikke bare pris

Per Nitter Bondevik i Initiativet for etisk handel sier at tekstilindustrien er svært viktig i Bangladesh og at landet er en av verdens største eksportører av tøy.

Ifølge Bondevik har det vært tatt flere viktige initiativer den siste tiden for å gjøre noe med arbeidsvilkårene til arbeiderne. Men at tiltakene foreløpig er på planleggingsstadiet.

— Det er voldsomme utfordringer i tekstilbransjen. Det er mange fabrikker i Bangladesh og stor variasjon i hvor seriøse de er, sier Bondevik.

Kan vestlige kjeder gjøre noe?

Les også

Mer enn 70 omkomne etter at bygning kollapset i Bangladesh

— De kan være med på å stille krav og uttrykke støtte til arbeidet med å bedre forholdene. Jeg har inntrykk av at mange i bransjen er opptatt av det. Det går an å handle fra Bangladesh med gode vilkår, men det er ingen tvil om at dette er stor bransjeutfordring.Bør vi la være å handle billigklær?

— Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom prisen på klærne og forholdene de er produsert under. Men det er klart at når vi kjøper en t-skjorte til 40 kroner, blir det ikke mange kroner å fordele. Prispresset er en del av dette, men ikke alt, sier Bondevik.

- Må gjøre mer

Den britiske organisasjonen Clean Clothes Campaign, som kjemper for bedre vilkår i den globale tekstilindustrien, sier tilBBCat vestlige klesmerker må gjøre mer for å forsikre seg om at arbeiderne har trygge arbeidsvilkår.

— Du må ta ansvar for å forsikre deg om at arbeiderne du bruker ikke risikerer livet slik at vi kan få t-skjorter til 20 kroner i handlegatene våre", sa Sam Maher i Clean Clothes Campaign.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  13 omkom i eksplosjon på Lindex-fabrikk i Bangladesh

 2. ØKONOMI

  Han tjente 132 millioner i fjor på å selge deg billigklær. Hun tjente 10.800 kroner på å lage dem.

 3. VERDEN

  22 barn omkom i skolebygning i Mexico – jordskjelvet har hittil kostet 250 mennesker livet

 4. A-MAGASINET

  Før borgerkrigen, før bombene, før IS, før flyktninghistoriene, før hele elendigheten – hva slags land var Syria egentlig?

 5. VERDEN

  Nordmenn strømmer til kriserammet Hellas

 6. VERDEN

  Sier Trump vil stramme inn våpenreglene