Verden

USA stiller spørsmål ved Israels fredsvilje

USAs visepresident Joe Biden ber Israel om å demonstrere sin innsatsvilje for en tostatsløsning for å få slutt på konflikten med palestinerne.

USAs visepresident Joe Biden (t.v.), her fotografert sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu under et besøk i Jerusalem tidligere i måneden.
  • Ntb

Han mener at utvidelser av bosetningene svekker mulighetene for fred.

– Israels myndigheters stabile og systematiske prosess for å utvide bosetningene, legalisere utposter og beslaglegging av land bryter etter min mening ned mulighetene for en tostatsløsning, sa Biden i en tale til den proisraelske lobbygruppen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) søndag.

Biden sier at han ikke er enig med Israels president Benjamin Netanyahu om at utvidede bosetninger ikke vil ha noen innvirkning på forsøkene på å ende konflikten.

– Han tror de to tingene kan gå hånd i hånd, men det tror ikke jeg, sier han.

Biden la til at det akkurat nå ikke finnes noen politisk vilje blant israelere og palestinere til å gå videre med seriøse forhandlinger.

– Og det er utrolig skuffende.

Siden i fjor høst er en rekke palestinere blitt drept etter å ha angrepet israelere i de okkuperte områdene og i Israel. Andre er blitt drept i forbindelse med demonstrasjoner og sammenstøt. Voldsbølgen har kostet 198 palestinere og 28 israelere livet.