Krisen i Venezuela blir verre og verre. Nå har 2,3 millioner mennesker flyktet fra landet.

Tusenvis av venezuelanske familier blir splittet som følge av det FN beskriver som den største flyktningbølgen i Sør-Amerikas moderne historie.

Venezuelanske Emili Espinoza smiler mens hun er i en videosamtale med barna sine. Hun har ikke sett dem i virkeligheten siden hun flyktet til Colombia for seks måneder siden.
  • Associated Press
  • Hedda Ovidia Stølen
  • Carl Alfred Dahl

Da Emili Espinoza endelig fikk tak i sin tre år gamle sønn Elvis gjennom en videosamtale på telefon, kjente ikke den lille gutten henne igjen. Moren har ikke sett ham eller de to andre barna sine siden hun flyktet fra hjemlandet Venezuela for seks måneder siden.

Hun prøver å minne ham på bananene med sjokoladetrekk som hun pleide å kjøpe til ham. Det gjør hun i et håp om å vekke hukommelsen hans, men gutten er for liten til å forstå.

Elvis insisterer på at den 28 år gamle kvinnen som stirrer på ham gjennom telefonskjermen, ikke er moren hans. Han tror moren er den unge kvinnen som tok vare på ham den ettermiddagen, og som nå sover noen meter unna.

Emili Espinoza måtte, i likhet med tusenvis av andre flyktninger, forlate barna i hjemlandet. Målet er å tjene nok penger til å brødfø dem, og så gjenforenes når hun har spart nok.
Les også

FNs plattform for migrasjon er ikke bindende for Norge eller andre

Må forlate barna

Espinozas situasjon er ikke unik. I likhet med tusenvis av andre venezuelanske flyktninger, i det FN kaller den største utvandringen av mennesker i Sør-Amerikas moderne historie, måtte hun ta en hjerteskjærende avgjørelse: å forlate landet uten de tre barna.

Hun hadde ikke penger nok til å ta dem med seg, og hun visste ikke hvilke utfordringer hun ville møte i nabolandet Colombia. Derfor etterlot hun dem hos broren i håp om å tjene nok i nabolandet til å brødfø dem og etter hvert gjenforenes med dem.

Det er et mønster som gjenspeiles i andre flyktningsituasjoner rundt hele verden, fra Mellom-Amerika, Karibia og Asia: Overhodene i familien flykter med et håp om at familien snart vil følge etter. Resultatet blir splittede familier. Konsekvensene kan bli alvorlige.

Utvandringen fra Venezuela er den største flyktningbølgen i moderne søramerikansk historie. Dette på grunn av inflasjon, og mangel på mat og medisin.

2,3 millioner flyktninger

Omtrent 2,3 millioner venezuelanere har flyktet på grunn av inflasjon og en vedvarende mangel på mat og medisiner de siste tre årene, melder FN. Rundt en million av dem har endt opp i Colombia etter lange reiser med buss eller til fots.

73 prosent av mer enn 250.000 flyktninger som deltok i en undersøkelse foretatt av Colombias myndigheter, svarte at de har etterlatt familie i Venezuela.

I en mindre undersøkelse, foretatt av den humanitær organisasjon IRC, svarte 52 prosent av 312 flyktninger som nylig kom fra Venezuela, at de hadde blitt separert fra minst ett barn som de vanligvis bodde med.

Emili Espinoza tar bussen hjem etter jobb. Hun er en av 1 million flyktninger fra Venezuela som har bosatt seg i Colombia.

– Tallene på familier som blir splittet og foreldre som blir separert fra barna sine, er sjokkerende, mener Marianne Menjuvar, direktør for IRC i Venezuela og Colombia.

– Dette er mennesker med flere traumer, og separasjon fra familien blir enda et.

Prisene steg 1,37 millioner prosent

Den årlige inflasjonen har nå passert 1,37 millioner prosent. Beregninger fra Det internasjonale pengefondet spår at raten kan komme til å passere 4,3 millioner prosent innen slutten av året, melder Newsweek.

Forrige måned, etter at Maduro annonserte sin sjette økning av minstelønn i 2018, steg prisen på en kopp kaffe med 285.614 prosent.

Fra oktober til november var prisveksten på 144 prosent. Fortsetter denne trenden, spår Pengefondet at inflasjonen vil ligge på 10 millioner i 2019.

Dette bildet fra august illustrerer hvor mye penger innbyggerne i Venezuelas hovedstad måtte betale for én kilo ris. Seddelhaugen med 2,5 millioner bolivars utgjorde da en verdi tilsvarende rundt tre norske kroner.

Med en prisvekst som denne er det svært vanskelig for både betalings-, arbeids- og finansieringsmarkedene å fungere.

  • Utlån fra en bank i dag vil være omtrent verdiløst om noen uker, avhengig av renten.
  • På lønningsdagen vil man bruke opp alle pengene umiddelbart ettersom det er bedre å eie en sekk med poteter enn noen sedler som forringes i verdi for hver dag som går.
  • Ingen er interessert i å spare penger til senere bruk eller investeringer.
Les også

Venezuelas president hevder USA planlegger å drepe ham

Flere dager uten mat

Espinoza, som er enslig mor, har hatt mange forskjellige jobber i Venezuela. Hun forteller at barna hennes først tryglet henne om å ikke dra da det først ble foreslått, men at mangelen på mat ble for stor. Noen ganger kunne de gå to eller tre dager uten å spise.

Emili Espinoza jobber nå på en restaurant i Bogota, Colombia, der hun vasker bord. Her tjener hun nok til å vite at barna kan spise hver dag.

Da hun en måned senere spurte om å få dra for å jobbe igjen, ga hennes eldste sønn henne tillatelse. Da lovet hun dem å sende nok penger til å kunne spise pizza én gang i uken, og forhåpentlig få julepresanger.

Hun dro så til Colombia, der hun fant arbeid på en restaurant i Bogota. I mellomtiden bor barna med hennes 30 år gamle bror, en sykepleier uten egne barn. De tilbringer også mye tid med en 62 år gammel nabo, Maria Cuaro. Cuaros barnebarn har allerede flyktet landet.

Les også

Latin-Amerika leter etter en helt. På veien finner de ledere som svermer for diktaturet.

10 år gamle Greider tørker bort tårene mens han snakker med moren sin.

Vil gjenforenes til jul

Selv om det yngste barnet, Elvis, ikke har like lett for å huske moren, er hukommelsen til de to eldste god.

– Jeg tok farvel, og siden den gang har jeg ikke sett henne, forteller åtte år gamle Solgreidy.

Hun, Elvis, og storebror Greider, har samlet seg rundt telefonen for å få et glimt av moren på den lille skjermen.

Espinoza forteller at hun har tjent nok penger i Colombia til å forsikre seg om at barna hennes får spise hver dag. Nå er målet hennes å spare nok penger til å betale for en bil, slik at hun kan gjenforenes med barna og broren før jul.

I mellomtiden holder hun motet oppe med korte videosamtaler.

Espinozas tre barn, Greider, Elvis og Solgreidy, samles rundt telefonen for å få et glimt av moren.

Et humanitært jordskjelv

Fredag spådde FN at rundt 5,3 millioner venezuelanere vil ha flyktet landet innen slutten av 2019.

– Vi står overfor et humanitært jordskjelv, fortalte Eduardo Stein, FNs representant i Venezuela, til pressen i Genève.

I august forlot så mange som 18.000 venezuelanere landet daglig, men tallet har nå falt til 5000.

Filippo Grandi, FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR), fortalte reportere at årsakene til utvandringer varierte mellom «ren sult, til vold og mangel på sikkerhet». FN ber nå om 738 millioner dollar til å hjelpe flyktningene og landene som tar dem imot.

Målet til Espinoza er å spare nok penger til å kunne gjenforenes med barna til jul.