Verden

Peker ut de ansvarlige for flykatastrofen. Her er de pårørendes åpne brev til det russiske folk.

MOSKVA (Aftenposten): Familiene til ungdommene som ble drept da MH17 ble skutt ned over Donetsk, appellerer til russere foran fotball-VM.

Ofre etter nedskytningen av MH17 samles sammen av de russiskstøttede opprørerne i Donetsk. Passasjerflyet med 298 mennesker om bord ble skutt ned av en Buk-missil som kort tid før nedskytningen ble levert fra det russiske forsvaret, ifølge de internasjonale etterforskerne.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Ingen av oss vil være i stand til å glede oss over fotball-VM på samme måte som før. For oss gir denne begivenheten og landet den avholdes i, en annerledes, mørkere betydning, skriver pårørende etter ofrene for nedskytningen av MH17 i Ukraina i et åpent brev publisert i russisk avis.

EU, NATO og Australia peker alle ut Russland som ansvarlig for nedskytningen.

298 mennesker, de fleste barn og ungdommer, ble drept da passasjerflyet fra Malaysia Airlines ble skutt ned over områdene som var kontrollert av de russiskstøttede opprørerne i Ukraina 17. juli 2014.

Flere avsløringer denne uken konkluderer med at flyet ble skutt ned av en Buk-missil fra 53. russiske luftvernbrigade under ledelse av en høyere offiser i den militære russiske etterretningstjenesten GRU.

Australske Jack O’Brian (venstre) var en av de 298 ofrene etter nedskytningen av MH17 i Ukraina. Faren John O’Brian (høyre) er en av de pårørende bak det åpne brevet til russere, som ble publisert denne uken.

– Vi kjemper med å beholde troen på det gode

– Vi vet at vi ikke er de eneste ofrene. Mer enn 10.000 mennesker er drept i Ukraina, de fleste sivile. Deres familier sørger som oss, ute av stand til å forstå hvorfor menneskene de elsket ble revet vekk, skriver de pårørende i et brev publisert i den russiske avisen Novaja Gazeta denne uken.

– Verden vi lever i er mørkere og med mindre håp. Vi kjemper med å beholde troen på det gode i mennesket.

Etter flere avsløringer denne uken erklærte både EU, NATO, USA og Australia for første gang at de holder Russland direkte ansvarlige for nedskytningen.

  • Igor og hans menn kom til byen. Slik startet krigen som har kostet over 10.000 mennesker livet.
Hjelpearbeidere bærer vekk ett av ofrene etter MH17-nedskytningen i juni 2014 mens russiskstøttede opprørere står vakt.

Etterforskerne: Kom fra Russland

Buk-missilet som skjøt ned MH17, kom med en konvoi fra byen Kursk i Russland rett før nedskytningen.

Det konkluderte det internasjonale etterforskningsteamet JIT torsdag.

Etterforskerne la frem flere konkrete bevis for at det russiske luftvernforsvarets 53. brigade leverte Buk-missilene til opprørerne i Donetsk rett før nedskytningen.

Blant bevisene er hundrevis av bilder og videoer fra vanlige russere, som vil bli lagt frem når rettssaken starter.

Den store militærkonvoien vakte stor oppsikt og forårsaket lange køer på veien fra Kursk i Russland til Donetsk i Ukraina, noe som førte til at mange sivile publiserte bilder på sosiale medier.

Buk-missilet som skjøt ned passasjerflyet MH17 kom fra 53. brigade i det russiske luftforsvaret stasjonert ved byen Kursk, ifølge de internasjonale etterforskerne.

I juni 2014 var de russiskstøttede opprørerne i østlige Ukraina under hardt press fordi de ukrainske styrkene hadde luftherredømme.

Flere ukrainske fly ble skutt ned i dagene før MH17-katastrofen. Lydopptak og medieoppslag samme dag viser at opprørerne trodde de skjøt ned et ukrainsk militærfly.

Ukrainske myndigheter og flyselskapene har allerede fått hard kritikk for å tillate flytrafikk over Donetsk mens det pågikk full krig på bakken.

Den nederlandske politioffiseren Wilbert Paulissen foran resten av en russisk Buk-missil fra 53. russiske luftbrigade i Kurs, som de internasjonale etterforskerne mener skjøt ned passasjerflyet MH17.

Peker ut navngitt GRU-offiser

En høyere offiser i russisk etterretningstjeneste GRU, Oleg Ivannikov, var sjef for avdelingene som skjøt ned passasjerflyet, ifølge en fersk granskning fra Bellingcat og den russiske avisen Insider.

Basert på avlyttede telefonsamtaler, teledata og flere andre åpne kilder, hevder de at Ivannikov med kallenavnet «Orion» ledet operasjonen.

Han bor i dag i Moskva med familien, jobber for forsvarsdepartementet og var sjef for de russiskstøttede separatistene i Sør-Ossetia under Georgia-krigen, ifølge undersøkelsen som ble publisert fredag.

– Selv ikke jeg kan få tak i ham, sa kona til GRU-offiseren da de russiske journalistene prøvde å få en kommentar.

Statlige russiske medier og myndigheter avviser alt som vestlig propaganda og russofobi.

GRU-offiseren sa i telefonopptak rett før nedskytningen at han hadde mottatt Buk-missilene og var klar til å skyte ned ukrainske fly.

Russiskstøttede opprørere viser frem en dukke fra MH17. Etter nedskytningen ga opprørerne og Russland Ukraina skylden, men nå peker alle bevis på at missilet kom fra 53. brigade i det russiske forsvaret og ble styrt at en offiser i den militære etterretningstjenesten GRU.

De pårørende: – Kan aldri rettferdiggjøres

– Vi vet det er en lang historie mellom Russland og Ukraina og at det er forskjellige perspektiver på hva som førte til at konflikten brøt ut i 2014, skriver de pårørende i brevet til «det russiske folk».

– Men uansett historien og hva som utløste konflikten, kan det aldri rettferdiggjøre å skyte ned et passasjerfly og drepe alle om bord. I likhet med alle som rammes av at menneskene vi elsker lider en voldsom død, er vi fristet til å reagere med hat, innrømmer de etterlatte.

Nederlandske Daisy Oehlers var en av de 298 menneskene som ble drept i MH17-katastrofen. Hennes pårørende er blant familiene som har skrevet brev til Russland.

– Vi vet at det å gi etter for hat og bitterhet vil sluke oss. Vi bebreider ikke det russiske folk for det som skjedde. Vi holder den russiske stat og landets ledere ansvarlige for at våre familiemedlemmer døde, skriver familiene.

Russiskstøttede opprørere står vakt ved vrakstedet i Donetsk i Ukraina hvor MH17 ble skutt ned.

Russland avviser fortsatt alt

Russiske myndigheter har de siste fire årene kommet med en rekke alternative forklaringer, som har vist seg å være ren forfalskning.

Mange russiske konspirasjonsteorier spres også aktivt på sosiale medier i Norge.

– Dette er en del av en koordinert statlig kampanje for å spre desinformasjon som skal distrahere og forvirre oss, og skape en alternativ realitet hvor all sannhet er relativ og det ikke er mulig å stole på noe informasjon. Russiske statlige medier, samt private medier som samarbeider med staten, er medskyldige i denne ondsinnede og villedende kampanjen, skriver de etterlatte.

Etterlatte etter MH17-nedskytningen under en minnemarkering i Nederland.

De pårørende krever at Russland begynner å samarbeide med etterforskerne, i stedet for å spre konspirasjonsteorier.

– Det vil ikke bringe våre familier tilbake, men sannheten betyr noe, sannheten eksisterer, og vi vil at de ansvarlige for MH17 blir identifisert og holdt ansvarlige, skriver familiene.

Les mer om

  1. Russland
  2. Ukraina
  3. Nederland
  4. Fotball-VM