Verden

Trump før møtet med Kim: – Jeg tror ikke jeg trenger å forberede meg veldig

President Donald Trump sier han vil invitere Nord-Koreas leder Kim Jong-un til USA hvis toppmøtet mellom dem går bra.

President Donald Trump (t.h.) snakket om toppmøtet med Kim Jong-un på en pressekonferanse sammen med Japans statsminister Shinzo Abe torsdag. Foto: AP/NTB scanpix

 • NTB

USAs president Donald Trump (t.v.) fikk torsdag besøk av Japans statsminister Shinzo Abe i Det hvite hus. Foto: AP/NTB scanpix

Nord-Koreas unge diktator Kim Jong-un (t.h.) under et besøk i et område hvor nordkoreanerne prøver å satse på turisme. Foto: KCNA / AP / NTB scanpix

Den amerikanske presidenten snakket om det planlagte møtet på en pressekonferanse torsdag sammen med Japans statsminister Shinzo Abe.

– Normalisering av forholdene er noe jeg håper vi kan få til når alt er fullført, sa Trump, som lovet å invitere Kim til USA hvis møtet i Singapore neste uke blir vellykket.

Presidenten forsikret at alt er klart for toppmøte da han tok imot Abe i Det hvite hus.

– Jeg tror ikke jeg trenger å forberede meg veldig. Det dreier seg om holdning. Det dreier seg om vilje til å få ting gjort. Men jeg mener vi har vært forberedt på dette toppmøtet lenge, sa Trump.

– En, to, tre

Presidenten åpner for å være i Singapore i flere dager for å snakke med den nordkoreanske lederen.

– En, to, tre, avhengig av hva som skjer, sa Trump da han fikk spørsmål om hvor mange dager det kan bli snakk om.

Samtidig gjentok presidenten at han er forberedt på å forlate møtet hvis det ikke går som han håper.

Bare for noen uker siden avlyste Trump det planlagte møtet i et personlig brev til Kim Jong-un. Her skrev han at Kim hadde gitt uttrykk for et «voldsomt sinne» og at det ville være upassende å møte ham.

Men kort tid senere ombestemte Trump seg igjen. Deretter fikk han besøk av en nordkoreansk general, som hadde med seg et personlig brev fra Kim.

Brevet var «veldig varmt» og «veldig fint», sa Trump på pressekonferansen sammen med Abe.

Bortførte japanere

Toppmøtet mellom Trump og Kim var et av de viktigste temaene som Trump og Abe skulle diskutere torsdag. Handel sto også på dagsordenen.

Før han forlot Japan, sa Abe at han håpet å bli enig med Trump om en felles tilnærming til Nord-Korea. Regjeringen i Japan har flere ganger advart USA mot å være for ettergivende overfor det nordkoreanske regimet.

Abe håper Trump vil konfrontere Kim med situasjonen for japanske borgere som ble kidnappet av Nord-Korea på 1970- og 80-tallet. Også Abe er villig til å ha direkte samtaler med Nord-Korea, hvis det kan bidra til å løse kidnappingssaken.

I amerikanske medier har det gått rykter om at den tidligere basket-stjernen Dennis Rodman vil være i Singapore under toppmøtet. Rodman har besøkt Nord-Korea fem ganger og truffet Kim Jong-un.

Men Rodman er ikke invitert til toppmøtet, sa Trump torsdag. Presidenten kunne også avkrefte at han og Kim Jong-un har planer om å spille golf.

Atomvåpen

Mens Trump håper toppmøtet blir en stor suksess, har mange Nord-Korea-eksperter gitt uttrykk for skepsis.

Amerikanerne krever at Nord-Korea tar raske skritt i retning full atomnedrustning. Kim har sagt han er villig til å jobbe mot dette målet – men det er uklart hva han konkret kan tenke seg å gjøre.

Nordkoreanerne har brukt store ressurser på å utvikle atomvåpen og oppfatter våpnene som et livsviktig middel for å skremme USA fra å angripe dem. USA og Nord-Korea truet hverandre gjentatte ganger med krig så sent som i fjor.

I Trumps brev til Kim skrev presidenten at han ber til Gud om at det ikke blir nødvendig å bruke USAs kjernefysiske våpen.

En viktig pådriver for toppmøtet mellom Trump og Kim har vært Sør-Koreas president Moon Jae-in. Han hadde samtaler med Kim under et historisk toppmøte i slutten av april.

Torsdag sa Trump at både Moon og Shinzo Abe har vært «ekstremt hjelpsomme» i forkant av toppmøtet i Singapore.

Les mer om

 1. USA
 2. Kim Jong-un
 3. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Amerikanske medier: CIA-sjef Pompeo møtte Kim i påsken

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump vil møte Kim. Åpner for å krysse grensen.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Tre tapere og to vinnere etter atomkollapsen i Hanoi

 4. VERDEN
  Publisert:

  Trump skal likevel møte Nord-Koreas leder

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump: USA vil gjøre alt for å gjøre møtet med Nord-Korea til en suksess

 6. VERDEN
  Publisert:

  Nordkoreanske propagandabyrå sier at Kim skal besøke USA