Over 50 palestinere drept i nye demonstrasjoner på Gazastripen

ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): Demonstrasjonene mot USAs ambassade i Jerusalem og markeringen av 70 års kamp mot Israel endte i den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014.

Tusenvis av palestinere møtte mandag frem ved grensegjerdet som skiller Gaza fra Israel. De kastet blant annet stein og tente på bildekk. De ble møtte med tåregass og skyting.

55 palestinere er drept og over 2700 skadet som følge av skudd løsnet av israelske soldater ved Gazas grense mandag. I tillegg har det blitt brukt store mengder tåregass.

Tallene gjengis av Reuters i 21-tiden mandag kveld. Nyhetsbyrået refererer til Gazas helsemyndigheter.

Åtte av de drepte var barn under 16 år, ifølge Riyad Mansour, palestinernes FN-utsending.

Det store antallet skadede fører til at helsesystemet er i ferd med å kollapse på Gaza. Det melder delegasjonen til den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og de okkuperte palestinske områdene på Twitter.

Rundt 40.000 demonstranter har strømmet mot grensegjerdet og er blitt stanset med tåregass og israelsk beskytning. Det er sjette uke på rad med demonstrasjoner i grenseområdene.

Palestinere roper slagord ved Gazastripens grense mot Israel. Gaza er omringet av en mur som voktes av israelske soldater der hvor den grenser mot Israel.

– Vi fordømmer på det sterkeste disse grusomhetene begått av israelske okkupasjonsstyrker og deres massive bruk av makt mot sivile som har utøvd sin rett til å demonstrere fredfullt – og de har demonstrert fredfullt, sa palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour mandag ettermiddag.

En talsmann for den palestinske regjeringen, Yusuf al-Mahmoud, ber verdenssamfunnet sette en stopper for Israels voldsbruk, ifølge NTB.

Palestinas president, Mahmoud Abbas, erklærer tre dagers landesorg og oppfordrer til generalstreik i de palestinske områdene.

USA flytter ambassade: – En rørende dag

Palestinerne er rasende over at USA mandag markerer flyttingen av landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, en by som har vært omstridt og ønsket som hovedstad av både palestinere og israelere i generasjoner. Nesten alle andre land har valgt å legge sine ambassader til Tel Aviv.

Den amerikanske delegasjonen som markerer åpningen, ble ledet av finansminister Steven Mnuchin.

President Donald Trumps datter Ivanka Trump og hennes ektemann Jared Kushner, begge rådgivere i Det hvite hus, var også med i delegasjonen.

Kushner: USA står ved sine venner

USA erklærte ambassaden i Jerusalem for åpnet ved 15.00-tiden norsk tid.

Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, sa i en tale at USA står ved sine venner og har vist lederskap.

– Når president Trump kommer med et løfte, så holder han det, sa Kushner under åpningsseremonien ifølge Reuters.

– Ved å flytte ambassaden til Jerusalem har vi vist verden enda en gang at man kan stole på USA.

Jared Kushner, ledende rådgiver ved Det hvite hus, og hans kone Ivanka Trump fører an ved markeringen av flyttingen av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

«Katastrofen» skal markeres med «returmarsj»

Palestinerne har gitt tydelig uttrykk for at de vil markere at det er 70 år siden staten Israel ble erklært opprettet i 1948, noe palestinerne omtaler som «nakba», eller «katastrofen».

Krigen som fulgte etter opprettelsen av Israel, førte til at hundretusener av palestinere måtte flykte fra sine hjem. Flyktningenes krav om å få flytte hjem blir avvist av Israel. Hundretusener av dem befinner seg i Gaza, en stripe med land som kontrolleres av Hamas og som er nesten helt isolert fra omverdenen. Israel hevder Hamas utgjør en trussel mot landets sikkerhet, og at «det ikke finnes noen uskyldige sivilister der».

Palestinerne vil markere dagen med det de kaller for den store «returmarsjen». Det er særlig dersom veldig mange palestinere forsøker å bryte gjennom gjerdet rundt Gaza at man frykter et blodbad. Israelske soldater har de siste ukene skadet hundrevis av demonstranter og drept minst 45 før mandag denne uken.

Tyrkias Erdogan: Uavhengig palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad er løsningen

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, sier at USA ved å flytte ambassaden har valgt å være del av problemet og ikke løsningen.

I en tale i tankesmien Chatham House i London mandag ettermiddag sa han at USA har mistet sin meglerrolle i fredsprosessen i Midtøsten, skriver NTB. Erdogan kalte flyttingen av ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem «svært, svært uheldig» og advarte om at den kan bidra til «å øke spenningen og fyre opp under en enda større brann mellom partene»,

Erdogan oppfordret verdenssamfunnet til «rask handling for å få slutt på Israels økende aggresjon».

– Etableringen av en uavhengig palestinsk stat med Jerusalem som dens hovedstad er den eneste måten man kan skape varig fred og stabilitet på, sa Erdogan.

Tyrkias visestatsminister Bekir Bozdag skriver på Twitter at USA har et like stort ansvar for de mange palestinerne som er drept på Gazastripen, som Israel.

En palestinsk demonstrant brenner bildekk ved Gazas grense mot Israel. Hensikten er at røyken skal gjøre det vanskeligere for de israelske grensevaktene å se hva palestinerne foretar seg.

Amnesty: Brudd på internasjonal lov

Amnesty International protesterer kraftig mot det de kaller brudd på internasjonal lov.

– Vi er vitner til et avskyelig brudd på internasjonal lov og menneskerettigheter, skriver menneskerettighetsorganisasjonen i en twittermelding. – Disse grusomhetene må stanse nå.

Også FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al Hussein, er sjokkert over alle drepte og sårede på Gaza. Han legger til at de som står bak må holdes ansvarlig og at det internasjonale samfunnet må sørge for ofrenes rettssikkerhet.

Israels væpnede styrker (IDF) hevder de bare forsvarer Israel.

– IDF vil handle kraftig mot enhver terroraktivitet og avverge angrep mot Israel, sier militæret i en uttalelse.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kaller Israels bruk av skarpe skudd mot demonstrantene for «uakseptabelt».

Statsminister Erna Solberg (H) ber ifølge NTB både israelerne og palestinerne om å ta ansvar for å prøve å stoppe voldsspiralen.

– Det er veldig trist, og det var nok også sånn at man visste at denne 70-årsmarkeringen kunne være en dag med store utfordringer, sier Solberg til NTB.

Også Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, er svært bekymret for volden på grensen mellom Israel og Gaza. I en pressemelding mandag oppfordrer hun politiske ledere på begge sider å roe situasjonen.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter. Og palestinske ledere må heller ikke oppfordre til ytterligere eskalering fra demonstrantene, uttaler utenriksministeren.