Disney-topp slutter etter meetoo-anklager

John Lasseter, mannen bak animasjonssuksessen «Toy Story», slutter i Disney ved årsskiftet etter at kvinnelige ansatte anklaget ham for upassende oppførsel.

John Lasseter ankommer verdenspremieren på «Toy Story 3,» i Los Angeles i juni 2010.
  • og NTB

I kjølvannet av metoo-kampanjen kom det fram at Lasseter hadde rykte på seg for å klå på kvinnelige medarbeidere. Blant annet skal han ifølge Variety ha tatt på beina deres og gitt dem uønskede kyss på munnen.

I november gikk han ut i seks måneders permisjon, samtidig som han overfor de ansatte ba om unnskyldning for «uønskede klemmer». Nå er det klart at han slutter helt. Han vil fortsette å jobbe som konsulent for Disney ut året.

Lasseter (61) har i flere tiår vært ett av de største navnene innen animasjonsfilm. Han har ledet animasjonsstudioet Pixar, som har stått bak filmer som «Toy Story» og «Biler» og «Biler 2», og som nå er en del av Disney.

Lasseter har også deltatt i arbeidet med de kommende filmene «Toy Story 4» og «Frost 2», som skal ha premiere neste år.

Den Oscar-vinnende filmtoppen har erkjent at han ikke har greid å skape en bedriftskultur preget av tillit og respekt.

– Nylig har jeg hatt flere vanskelige samtaler som har vært svært tunge for meg. Det er aldri en enkel ting å måtte stilles til ansvar for sine feilsteg, men det er eneste måte man kan lære på, skrev han i forbindelse med at han gikk ut i permisjon.

– Som et resultat av dette har jeg tenkt mye over den lederen jeg er i dag, sammenlignet med den læremesteren, støttespilleren og lederen jeg ønsket å være, het det i notatet.