Verden

Nissan-sjef mistenkt for økokrim, aksjekursen stuper

Skandalerammede Nissan åpnet børsen tirsdag med kraftig nedgang etter at styrelederen i selskapet ble pågrepet, mistenkt for økonomisk kriminalitet.

Nissans administrerende direktør Hiroto Saikawa under en pressekonferanse om Ghosn. Foto: Shuji Kajiyama / AP / NTB scanpix

 • NTB

Nissan og Renault har henholdsvis gått ned med 6 og 8 prosent. Samtidig åpnet Nikkei-indeksen i Tokyo med en nedgang på 1,08 prosent mens den bredere Topix-indeksen i landet gikk ned med 0,97 prosent.

Markedet er rystet etter at Carlos Ghosn, styreleder i bilindustrisamarbeidet Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance, ble pågrepet mandag, mistenkt for økonomisk kriminalitet. Nissan varslet også om en intern granskning Ghosn samt direktør Greg Kelly.

 • Les også: Etter skandalen solgte de mer biler enn noensinne

Ghosn er en ledende og respektert figur i bilindustrien, men risikerer nå fullstendig personlig kollaps, og styrelederens håndplukkede etterfølger har anklaget Ghosn for å ha samlet for mye makt.

Pågripelsen av Ghosn har også reist nye spørsmål om den vaklende alliansen mellom Renault, Nissan og Mitsubishi. Samtlige åpner nå for at Ghosn får sparken.

Ghosn skal ha unnlatt å rapportere nesten 370 millioner kroner i inntekter i løpet av fem år fra 2011, melder BBC. Året før innførte Japan et krav om at næringslivsledere må oppgi inntektene sine dersom de tjener mer enn 100 millioner yen (748.000 kroner).

I tillegg er det blitt avdekket en rekke andre betydelige forhold, som misbruk av selskapets midler til private formål, går det fram av Nissans kunngjøring mandag.

Les mer om

 1. Nissan
 2. Mitsubishi
 3. Bilindustri
 4. Renault
 5. Japan

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Toppsjef for Renault og Nissan mistenkt for økonomisk kriminalitet

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Nedgangen fortsetter på børsene i Asia

 3. VERDEN
  Publisert:

  Han holdt bryllupsfest i Versailles: Nå sitter han på cella i Tokyo

 4. VERDEN
  Publisert:

  Fiat vil slå seg sammen med Renault

 5. VERDEN
  Publisert:

  Nissan-topp Ghosn pågrepet igjen i Tokyo

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Den tidligere Nissan-sjefens elleville flukt fra Japan: Skal ha blitt smuglet ut i en kontrabasskoffert med dobbelt bunn