Verden

FN skal granske Israels militæroffensiv

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, fordømmer også Hamas' angrep mot israelske områder. Foto: DENIS BALIBOUSE

FNs menneskerettighetsråd har besluttet å opprette en granskingskommisjon som skal avklare hvorvidt Israel har begått krigsforbrytelser på Gazastripen.

  • Ntb

Rådet med 47 medlemsstater var samlet til krisemøte i Genève onsdag for å diskutere Israels militæroffensiv på Gazastripen.

På slutten av møtet ble det stemt over en resolusjon lagt fram av Palestinas representant. 29 av medlemsstatene stemte for forslaget, mens 17 stater, deriblant en rekke EU-stater, lot være å stemme.

USA var det eneste landet som stemte mot. USA, som er Israels fremste allierte, har flere ganger kritisert forsamlingen for urettferdig uthenging av israelerne.

Resolusjonen innebærer at det opprettes en granskingskommisjon som skal undersøke hvorvidt Israel har begått krigsforbrytelser under den pågående offensiven, skriver avisen Haaretz.

Antydet krigsforbrytelser

Høykommissæren for menneskerettigheter, Navi Pillay, åpnet den ekstraordinære sesjonen med selv mer enn å antyde at den israelske framferden på Gazastripen, med drepte barn og riving av bolighus, kan være i kategorien krigsforbrytelser.

Pillay fordømte den vilkårlige beskytingen med raketter og bombekastere.

– Det er stor mulighet for at de israelske styrkenes oppførsel bryter med folkeretten, sa høykommissæren.

Hun fordømte også Hamas' angrep mot israelske områder.

Autopilot

Den israelske utsendingen tok til motmæle og betegnet FN-debatten som en forutsigbar refleksbevegelse. Han sa at Israels rett til selvforsvar er hjemlet nettopp i folkeretten og at det snarere er Hamas som begår krigsforbrytelser.

– Israel vil ødelegge Hamas' infrastruktur, men Gazas innbyggere er ikke våre fiender. Israel er bundet er folkeretten og setter seg ikke ut over den, framholdt FN-utsending Eviatar Manor.

Utenriksministeren i Palestina, Riad al-Malki, oppfordret verdenssamfunnet til å gjøre slutt på det han kalte «Israels straffefrihet». Han la til at Israel må stilles til ansvar for sine forbrytelser, et innlegg som høstet langvarig applaus blant delegatene.

Anstrengt forhold

Det var Palestina, Egypt og Pakistan som hadde bedt om at Menneskerettighetsrådet kom sammen til et éndagsmøte for å drøfte krisen i Gaza.

Israel har i lang tid beskyldte rådet for å være partisk og holdt seg borte i protest i 20 måneder. Den israelske representanten gjeninntok sin plass i forsamlingen i oktober i fjor.