Verden

Jøder i Paris trosser terrortrusselen på sabbaten

PARIS (Aftenposten): - Det er ikke Israel og det jødiske folk som gjør dette til en farlig verden, sier den franske jøden Elbaz til Aftenposten. Det ligger en mørk skygge over Paris. Likevel går storbylivet sin gang.

Elbaz nekter å la terroristene skremme ham fra å dra til synagogen. Han ønsker ikke å bli fotografert.
  • Sofie Gran Aspunvik

Utbrente telys ligger strødd rundt statuen midt på Place de la République i Paris’ 11. arrondissement.

På caféene langs plassen er byen i ferd med å våkne til liv. En renholdsarbeider feier sneiper, roseblader og matrester sammen i en haug, en bussjåfør gjør kjøretøyet klart for dagen. Opp fra metrostasjonen kommer en og annen morgenfugl; turister og folk som skal på jobb.

Med bøyd hode og raske skritt traver Elbaz over den ærverdige plassen. Den store, sorte bredbremmede hatten er eneste synlige tegn på at han tilhører religionen som i går var målet for det tredje terrorangrepet i Paris på tre dager.

Se video: Her stormer politistyrkene kosherbutikken

— Stenging av synagoger en seier for terroristene

Sabbaten, jødenes ukentlige helligdag, varer til lørdag etter solnedgang. Både fredag og lørdag samles man vanligvis til bønn, men i går var flere synagoger i byen stengt. Elbaz dro likevel, og han tvilte heller ikke lørdag morgen: terroristene får ikke ta fra ham dette, troen hans.

— Når vi velger å stenge synagogene har terroristene vunnet, sier han oppgitt.

- Terroristen gikk målrettet etter jøder i går da han angrep en kosher-butikk. Er du redd?

— Nei. Frykt er ødeleggende. Det er forferdelig at religion blir et mål for slike handlinger, men det er ikke nytt. Religion har vært bakgrunnen for kriger gjennom mange hundre år. Det som gjør meg redd er at denne trusselen ikke har blitt tatt seriøst, sier Elbaz.

Stadig flere jøder gir opp Frankrike

Han støttes av en skremmende statistikk. Frankrike er det landet i Europa der det bor flest jøder – i underkant av én prosent av den franske befolkningen - og landet i verden med flest registrerte antisemittiske hendelser årlig.

I 2013 var ofrene i 40 prosent av alle hatkriminalitetssaker i landet jødiske, ifølge en undersøkelse gjort av European Jewish Congress og universitetet i Tel Aviv, gjengitt i The Telegraph.

Det tar stadig flere konsekvensen av, skriver avisen. I løpet av de første månedene av 2014 skal rundt 2200 franske jøder ha flyttet til Israel. Det er nesten fem ganger så mange som i hele 2013.

På Place de la République ligger blyantene strødd - en tydelig markering mot angrepet på det satiriske ukemagasinet Charlie Hebdo onsdag. "Je suis Charlie" - "Jeg er Charlie" - er ordene som går igjen.

Tre dager — tilsammen 17 personer drept

Elbaz trekker trist på skuldrene når Aftenposten spør hva han tenker om statistikken.

— Det er som å stenge synagogen i stedet for å gjennomføre bønnen. Jeg forstår at man gjør det, situasjonen tatt i betraktning, men terroristene kan notere seg en seier, sier han, og legger til:

— Det er ikke Israel og det jødiske folk som gjør dette til en farlig verden.

Paris preges av både sorg, lettelse og frykt etter at to gisselsituasjoner ble avklart fredag. Fire gisler og tre gisseltakere ble drept. I tillegg til de 12 som ble drept da Kouachi-brødrene angrep redaksjonslokalene til det satiriske ukebladet Charlie Hebdo onsdag, ble en politikvinne skutt og drept sør for Paris torsdag.

Ofrene for terroren i byen den siste uken teller til sammen 17 personer.

- Vi vet ikke hva, hvor og når

De tragiske hendelsene ligger som en skygge over det som ofte beskrives som Europas vakreste by.

Samtidig går storbylivet sin gang - slik det må.

Pierre Dagot åpnet bistroen sin ved Place de la République som normalt lørdag morgen. - Hva er alternativet? spør han.

— Hva er alternativet? spør Pierre Dagot, som driver et brasserie i nærheten av Charlie Hebdos lokaler.Da ukebladet ble angrepet onsdag måtte han stenge brasseriet for tredje gang på 15 år. Tidligere har det vært anti-Israel-demonstrasjoner som har fremtvunget stengingen, forteller han.

Han frykter at tilliten franskmenn imellom blir svekket av terroren de siste dagene. Likevel håper han at livet vil fortsette som normalt.

— Men det er klart, når man ikke vet hvor og når slike ting skal skje, blir alt annerledes, sier han ettertenksomt.

Han drar en klut over bardisken, bretter sammen avisen som har ligget oppslått foran ham og går ut til fortausbordene for å ta dagens første bestilling.

Akkurat som før.

Les mer om

  1. Charlie Hebdo