Verden

Finske myndigheter vil beslaglegge Panama Papers-dokumentene

YLE-journalistene Kjell Lindroos og Minna Knus-Galan har jobbet med Panama Papers-avsløringen. Nå krever politiet at de gir fra seg alt materiale. - Vi er journalister, ikke politi, uttalte Knus-Galan til den finske journalistfagbladet.

Skattemyndighetene og politiet i Finland krever å få utlevert 11 millioner skatteparadis-dokumenter fra statskanalen YLE. Journalistene har funnet flere hundre finske navn i Panama Papers.

  • Thomas Olsen
    Journalist

Den finske allmennkringkasteren YLE og to journalister som har tilgang til de lekkede Panama-dokumentene, er satt under et kraftig press fra finske myndigheter de siste dagene.

Skattemyndighetene og politiet krever utlevert alle de lekkede dokumentene, som ifølge YLE knytter flere hundre finske navn til selskapsetablering og pengeplassering i skatteparadiser.

Både YLE og journalistene har fått begjæring om å utlevere materialet sitt.

— Dette kan vi ikke gå med på. Vi vil påklage begjæringen. Her står finsk ytrings- og pressefrihet på spill, kunngjorde YLEs direktør og ansvarlige redaktør Marit av Björkesten fredag formiddag i en pressemelding lagt ut både på kanalens finske, svenske og engelske nyhetssider.

Les også

Mister du oversikten? Her får du listen over Panama Papers-avsløringene

Vil ha alt i Panama Papers

YLE fikk frist til fredag om utlevering. Skattemyndighetene krever å få tilgang til samtlige over 11 millioner dokumenter – korrespondanse fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, som har spesialisert seg på å hjelpe personer å opprette selskaper i skatteparadiser.

I tillegg vil man ha utlevert journalistenes materiale som navnelister, notater og research.

Kanalen ha tydelig avvist begjæringen og vist til egnet etikkreglement og det at de såkalte Panama-papirene tilhører stiftelsenInternational Consortium of Investigative Journalists (ICIJ),som har delt dokumentene med YLE, Aftenposten og rundt 100 andre medieorganisasjoner. Opprinnelig var det tyske Süddeutsche Zeitungsom fikk dokumentene via en konfidensiell kilde.

— Vi vet at skattemyndighetene ikke er interessert i hvem som har lekket informasjonen, men derimot de finske navnene som inngår i materialet. Også myndigheter i andra land har vært interesser i materialet. Men der har myndighetene nøyd seg med svaret om at det ikke er mediehusene som besitter materialet, sier YLE-sjefen Marit av Björkesten.

Partier byttet bank

YLE har avdekket at finske næringslivstopper, blant annet tidligere direktør i Nokia, Jorma Ollila, Sampo­-konsernets sjef Kari Stadigh og den mektige finansfamilien Ehrnrooth har fått hjelp av Panama-advokatene til å opprette selskaper i skatteparadiset Luxembourg.

Det har vært sterke reaksjoner etter at YLE varslet at rundt 300 finner har fått skatteparadis-hjelp av Mossack Fonseca. Flere regjeringspartier beslutter resolutt å si opp sin bankavtale med Nordea etter avsløringene om at den nordiske storbanken har hjulpet sine mest velstående kunder å etablere seg i skatteparadis.

Storbank i Panama-trøbbel:

Les også

Nordea innblandet i dokumentfusk – brukte et styremedlem som hadde vært død i åtte år

Har lov å ransake redaksjonen

Yle har 60 dager på seg til å påklage begjæringen. Men det som har oppskaket både YLE-ledelsen og journalistene som jobber med Panama-dokumentene, er at finsk lovverk faktisk åpner for at politiet kan ransake både i redaksjonen og hjemmene til journalistene.

En slik husundersøkelse kan foretas hvis det mistenkte lovbruddet har en strafferamme på over seks måneders og politiet har grunn til å tro at man vil finne bevis knyttet til lovbruddet, skriver Hufvudstadsbladet.

YLEs Panama-journalister Kjell Lindroos og Minna Knus-Galan ble overasket etter at politiet også krever at de gir fra seg alt materiale i saken.

— Vi er journalister, ikke politi, uttalte Knus-Galan til den finske journalistfagbladet.

Både hun og kollegaer ICIJ-journalistnettverket er overrasket over at myndighetene presser journalistene i denne saken.

— De øvrige landenes ICIJ-journalister er sjokkerte over hvordan finske myndigheters har gått frem. Journalister i for eksempel Hellas, Taiwan og Uruguay synes det er merkelig at dette skjer i i Finland, pressfrihetens land nummer en, uttaler Knus-Galán til sin arbeidsgiver YLE.

Politikerne presser på

Finsk politi har aldri tidligere overprøvd journalisters kildevern og benyttet hjemmelen til å beslaglegge informasjon fra pressen. YLE frykter at politisk press i saken kan føre til at skattemyndighetene gjør alvor av trusselen.

Finansminister Alexander Stubb fra Samlingspartiet gikk tidlig ut og ba Yle gi Panama-dokumentene til skattemyndighetene og politiet. Han tok også kontakt og diskuterte saken med den finske skattedirektøren Pekka Ruuhonen.

Angriper presse etter Panama-avsløringene:

Les også

  1. Lekkasje-journalistene lever farlig

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Finland
  3. Panama papers