Israelsk månefartøy sender selfie fra rommet

Det israelske fartøyet Beresheet har sendt ut sin første selfie. Bildet viser jorden i bakgrunnen, idet fartøyet fortsetter sin ferd til månen.

«Lite land, store drømmer», står det på plakaten som er festet på fartøyet Beresheet. Tirsdag sendte romfartøyet en selfie av seg selv der jorden kan ses i bakgrunnen.

Bildet ble sendt over en distanse på 37.600 kilometer til Yehud i Israel, opplyste organisasjonen SpaceIL og det statseide selskapet Israel Aerospace Industries tirsdag.

Med jorden i bakgrunnen kan man se en plakat festet på selve fartøyet med teksten «Lite land, store drømmer».

Beresheet, som er et hebraisk ord for skapelse, ble sendt opp i jordbane med en Falcon 9-rakett fra Elon Musks selskap SpaceX fra Cape Canaveral i Florida 21. februar. Siden den gang har Beresheet gått inn i stadig større elliptisk bane rundt jorden.

I begynnelsen av april er det ventet at ubemannede Beresheet er nær nok månen til å gå inn i månebane. Landing er planlagt 11. april.

Det 585 kilo tunge fartøyet er på størrelse med en vaskemaskin. Det har med seg instrumenter for å studere månens magnetiske felter. Med seg har Beresheet også en tidskapsel med blant annet hundrevis av digitale filer og en hebraisk bibel på størrelse med en mynt.

Lykkes landingen, vil Israel bli det fjerde landet som har landet et fartøy på månen. Fra før er det kun Russland, USA og Kina som har klart det.

India håper på å bli det femte landet som foretar bragden. Japan planlegger også å sende et landingsfartøy til månen. USA har på sin side planer om nye måneoppdrag, og NASA planlegger bygging av en romstasjon med navn Gateway som skal gå i månebane innen 2026.